Aistros dėl „Antikvarinių Kašpirovskio dantų“ klipo: ar tai – rasizmas?

„Antikvariniai Kašpirovskio dantys“.<br>A.Kriščiūno nuotr.
„Antikvariniai Kašpirovskio dantys“.<br>A.Kriščiūno nuotr.
Grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ sugeba atkreipti į save dėmesį.<br>A.Kriščiūno nuotr.
Grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ sugeba atkreipti į save dėmesį.<br>A.Kriščiūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2017-02-25 14:08, atnaujinta 2017-04-09 02:06

Rasizmas, jo parodija, provokacija ar raginimas diskutuoti? Vilniečių grupė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ nauju vaizdo klipu sukėlė daug klausimų.

Vilniaus knygų mugėje ketvirtadienį pristatytas dainos „Indai“ klipas internete sulaukė daug pagyrų, bet grupės adresu skrieja ir pasmerkimo žodžiai.

Humoristinės dainos klipe vaizduojami Indijos gyventojais persirengę žmonės sukėlė diskusiją, ar šio kūrinio idėja nekvepia rasizmu.

Patys muzikantai tokius kaltinimus atmeta, tačiau pripažįsta – nujautė, kad kils tokių klausimų.

Pašiepė lietuvių baimes

Dainoje, kuri skamba šią savaitę išleistame antrajame grupės albume „Problematika“, pasitelktas žodžių žaismas.

Indai lietuvių kalboje juk reiškia ir žmones iš Indijos, ir tai, iš ko valgoma. Todėl kūrinys – dviprasmiškas.

Jo priedainyje – tekstas apie virtuvę užplūdusius indus, kurie „nesiplauna, ir gana“.

Klipe šiuos žodžius atspindi indiškais rūbais pasidabinę vyrai, kurie kai kuriose scenose vaizduoja, kad mazgoja sau pažastis. Jų atsiradimas namie labai išgąsdina šeimininką, jis iškviečia policijos pareigūnus.

Skeptikai sako, kad indiškas motyvas priedainyje ir klipas nepalieka abejonių, apie ką ši daina.

„Rasizmas nėra žaismingas ar juokingas. Nykščiai žemyn“, – klipą sukritikavo režisierius Romas Zabarauskas.

Socialiniuose tinkluose komentatoriai pasiskirstė į dvi stovyklas – vieniems atrodo, kad klipe išties perlenkta lazda, kiti to neįžvelgia ir sako, kad net ir politinio korektiškumo laikais reikia turėti humoro jausmą.

Patys grupės nariai „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad klipe tiesiog šaržuojamas nepatiklus lietuvių požiūris į svetimšalius.

„Mūsų klipuose kuriamas pasaulis – fantasmagoriškas, teatrališkas, sutirštintų spalvų – toks, kokia ir mūsų muzika“, – pasakojo grupės vokalistas Martynas Enčius.

Anot jo, grupės žanrui įtakos turėjo režisieriaus Valentino Masalskio, pas kurį Martynas baigė vaidybos studijas, patarimai.

Jis išmokė, kad reikia kreiptis į publiką aktyviai, aštriai, tematika privalo būti aktuali visuomenei.

Daug kalbų jau sukėlusiame klipe, teigė M.Enčius, grupė vaizduoja dabar vykstantį kultūrų susikirtimą.

„Iš vienos pusės – bambeklis šeimininkas lietuvis, iš kitos – linksma, atvira tauta. Paaiškinimas paprastas – patogiai užmigę prie televizoriaus, atsibudę pamatome „neprašytus svečius“ – jie ateina su savo tradicijomis, požiūriu, ritualais.

Mums sunku iš karto priimti juos, nes jie kitokie. Žinoma, čia vaizduojame ne savo asmeninį, o konservatyvų, provincialų požiūrį, su kuriuo teko susidurti“, – kalbėjo M.Enčius.

Nieko nenorėjo įžeisti

Klipo režisierius Saulius Baradinskas nujautė, kad šis jo darbas sulauks ne tik palankios reakcijos.

„Nieko nesiekiau įžeisti ar sumenkinti“, – sakė režisierius.

Grupės būgnininkas Karolis Steponavičius sakė, kad kilusi diskusija visiems išeis į naudą.

„Klipo veikėjas susiduria su kažkuo, ko nesupranta, nepažįsta, todėl iškart bijo ir nemėgsta.

Mūsų dainininkas M.Enčius dirbdamas statybose tai dažnai girdėdavo iš bendradarbių – maždaug privažiuos čia užsieniečių, atims darbus ir moteris. Tokį požiūrį ir šaržuojame.

Bet juk klipo pabaigoje pagrindinis veikėjas susitaiko su indais“, – juokėsi K.Steponavičius.

M.Enčius pridūrė, kad klipe grupė rodo tamsiąją visuomenės pusę, tačiau nesistengia moralizuoti.

Tiems, kurie klipą supranta tiesmukai, jis pasiūlė nuvažiuoti į mažesnius Lietuvos miestelius.

„Pasikalbėkite su žmonėmis, patys pamatysite, ar tikrai lietuviai tokie jau tolerantiški, kaip atrodo. O dainuoti vien apie tai, kas gražu ir teisinga, mums neįdomu. Teatre tiesiog privalo būti konfliktas“, – tvirtino vokalistas.

Išgarsėjo ir Venesueloje

Linksmą muziką su Balkanų ritmų elementais grojantys „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ susibūrė prieš vienuolika metų – tuo metu tai buvo teatrališka kabareto grupė.

Tačiau populiarumo sulaukė tik pasikeitus grupės sudėčiai ir skambesiui – užpernai, kai buvo išleistas albumas ir daugiau nei milijoną kartų internete peržiūrėtas vaizdo klipas „Į Venesuelą“.

Tai įdomi istorija – Pietų Amerikos šalį kaip išsvajotą rojų apdainavę lietuviai sulaukė dėmesio ir pačioje Venesueloje.

„Apie mus parašė vienas tos šalies leidinys, taip viskas ir prasidėjo. Šimtai tūkstančių Venesuelos gyventojų pažiūrėjo klipą.

Beje, ten irgi kilo skandalas – klipe pasirodėme su kariškomis uniformomis, pasipylė komentarai, kad Venesueloje rengiamasi kitaip“, – juokėsi K.Steponavičius.

Iš pogrindžio grupė iškilo į gana rimtas populiarumo aukštumas. 2015-aisiais ji laimėjo TV projektą „Vario audra“, netrukus – ir du M.A.M.A. apdovanojimus.

Televizija grupei labai padėjo – pasipylė kvietimai koncertuoti, vasaros sezono metu „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ rengė dešimt ir daugiau pasirodymų per mėnesį. Tai – solidus skaičius net ir populiariausiems šalies atlikėjams.

„Mes suradome nišą. Scenoje esame linksmi, net ir Prezidentūroje, į kurią buvome pakviesti vakar, linksmą šokį sušokome.

Kai mes atsiradome, dauguma atlikėjų aplink buvo melancholiški. Žmonėms norėjosi nusišypsoti“, – savo sėkmės receptą atskleidė muzikantai.

Linksmins ir užsieniečius

Grupės pasirodymai įvairūs – nuo koncertų vestuvėse (tarp jų – ir pramogų pasaulio veikėjo Jogailos Morkūno) iki pasirodymų miesto šventėse, didelių įmonių vakarėliuose ir net užsienyje, nors grupė dainuoja lietuviškai.

Ji jau porą sykių koncertavo Ukrainoje, kovo pabaigoje atstovaus Lietuvai festivalyje „Tallinn Music Week“ Estijoje, yra kviečiama į Sankt Peterburgą, pavasarį surengs keliolikos koncertų seriją Europoje – pavyzdžiui, Budapešte ir Vienoje.

„Koncertai parodė, kad žiūrovams smagu net ir nesuprantant žodžių. Be to, prieš dainą bandome papasakoti, apie ką ji.

Daug kas mano, kad mes tik linksminame, – juk ir savo stilių pavadinome „smagiu“ nuo žodžio „smagu“. Bet mes turime ir rimtų dainų, dabar ruošiame baladę pagal Antano A.Jonyno eiles“, – pasakojo K.Steponavičius.

„Antikvarinių Kašpirovskio dantų“ klipas „Indai“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.