Albumo apžvalga. „Austra“ „Future Politics“

Prieš penkerius metus išgarsėjusi Kanados grupė „Austra“ – vienas įdomiausių šių dienų elektroninės popmuzikos projektų (šią vasarą, beje, koncertuosiantis ir Latvijos festivalyje „Positivus“).

„Austra“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
„Austra“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 23, 2017, 4:53 PM, atnaujinta Apr 25, 2017, 11:36 PM

Jo lyderė – latvių kilmės muzikantė Katie Stelmanis, kurios virpantis balsas, meniški klipai ir britus „Massive Attack“ šiek tiek primenantys elektroninių garsų peizažai patiko ir tiems, kurie klausosi radijo stočių transliuojamų hitų, ir tiems, kurie muzikoje ieško įdomesnių nuotykių.

Future Politics“ – jau trečiasis „Austra“ albumas, kiek besiskiriantis nuo ankstesnių dviejų.

Pirmiausia todėl, kad muzikos skambesys čia yra mažiau sudėtingas ir eksperimentinis. Taip, čia yra ir švelnus arfos braukymas kūrinyje „Deep Thought“, ir graudi rauda „43“, bet titulinė daina – tiesiog tobulas kūrinys klubų didžėjams pirmą valandą nakties, „Utopia“ ir „I Love You More Than You Love Yourself“ patiks ir tiems, kurie mėgsta britų popmuzikos veteranus „Pet Shop Boys“.

Su šia grupe, beje, „Austra“ sieja dar vienas bruožas – net ir skambant užkrečiantiems ritmams, Katie balsas ir tekstai yra persmelkti melancholijos ir nerimo. Kitaip tariant – muzika šokiams, bet netrukdanti galvoti apie rimtus dalykus, tokius kaip keisti žmonijos istorijos posūkiai ir kapitalizmo krizė.

Tai yra viena šio albumo mįslių – dainų žodžiuose yra daugybė filosofinių užuominų apie atslinkusią tamsą ir netikrumą dėl ateities.

Pati K.Stelmanis yra užsiminusi, kad šiame diske išklojo daug paralelių, siejančių žmogaus asmeninį gyvenimą ir dabartinę pasaulio politinę padėtį. Bet tuo pačiu pabrėžia, kad dainos parašytos dar prieš, pavyzdžiui, britų balsavimo už išstojimą iš Europos Sąjungos ar Donaldo Trumpo pergalę JAV prezidento rinkimuose.

Ištikimiausi „Austra“ gerbėjai, žinoma, ilgai kapstys tekstus ir suras daugybę skirtingų versijų, kaip reikėtų iššifruoti albumo siunčiamą žinutę – toks turbūt ir yra menininkės sumanymas. O kiti tiesiog pagarsins ir užsimiršę judins klubus. Ši muzika puikiai tinka abiem užsiėmimams.

Įvertinimas – 9 iš 10.

„Austra“ vaizdo klipas „I Love You More Than You Love Yourself“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.