Lietuvoje koncertuos Vladimirą Putiną aštriai kritikuojantis Vasia Oblomovas

Ironija persmelkti aštrūs tekstai, kritikuojantys Rusijos valdžią – tokia yra vizitinė reperio, poeto ir muzikanto Vasios Oblomovo, kuris gruodžio 23 d. pasirodys sostinės klube „Legendos“, kortelė. 

 Vasia Oblomovas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vasia Oblomovas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2017, 2:14 PM, atnaujinta Sep 25, 2017, 2:19 PM

Vasios Oblomovo slapyvardį naudojantis Vasilijus Gonchrovas iš pradžių grojo roko grupėje, tačiau 2010 m. jį žaibiškai išgarsino „YouTube“ kanale įkelta repo daina „Magadan“, kurioje išjuokta Rusijos masinė kultūra. Vėliau ją pradėjo groti radijo stotys, kritiškų tekstų autorius ir atlikėjas sulaukė didžiulio žiniasklaidos bei muzikos gerbėjų dėmesio, o kūrinys buvo išrinktas Metų daina. Dainos ištrauka „Dainuok, Vasia, dainuok“ tapo savotišku žodžio laisvės manifestu.

„Tuo metu, išleidęs dainą, negalvojau apie muzikinį projektą ir bilietų pardavimą, tiesiog išsakiau tai, ką galvoju. Tikriausiai tuo metu tokios dainos reikėjo, žmonėms patinka tai, kas yra neprognozuojama. Tiesą sakant, kūrinio sėkmės buvau nustebintas. Deja, jos aktualumas išlikęs iki šiol“, – apie proveržį į sceną kalbėjo V.Oblomovas.

Po debiuto sekė kvietimai koncertuoti, pasirodymai televizijoje ir du sėkmingi vienas po kito pasirodę albumai, kurių dainos lydėjo tuo metu vykusius rusų protestus prieš V.Putino režimą. Politinės satyros meistru vadinamas V.Oblomovas šalies lyderiui skyrė dainą „VVP“. Joje jis kartu su prezidento krikšto dukra, opozicijos aktyviste Ksenija Sobčiak ir Leonidu Parfionovu repuoja apie tariamą palaikymą ką tik prisaikdintam Rusijos vedliui bei bando įspėti apie esą tykančius pavojus.

Atlikėjo dėmesio neišvengė ir Dmitrijus Medvedevas, kuris taip pat turi jam skirtą kūrinį, savo požiūrį į „Pussy Riot“ suėmimą dainininkas išreiškė dainoje „Punk Moleben”. Visgi čia kritika išsakyta intelektualiai, o atlikėjas vengia jam klijuojamos opozicijos ir viešo asmens etiketės.

„Jei asmuo rašo socialiai nukreiptas dainas, tai dar nereiškia, kad jis yra opozicija. Šiuo metu yra norma tylėti, būti pasyviam ir abejingam viskam: sau, savo šaliai, ateičiai. Valdžiai šis požiūris labai naudingas. Manau, kad mūsų žmonių išsilavinimas politikos ir ekonomikos srityse yra žemo lygio, o valstybė žiniasklaidos priemonėmis tuo puikiai manipuliuoja ir neleidžia jam augti. Kai žmonės nieko nesupranta, juos lengviau valdyti. Nenoriu būti visuomenės veikėjas. Nesuprantu, kaip buvę sportininkai tampa patarėjais ar Dūmos nariais. Man visada būdavo įdomu, kaip jie rašo įstatymus. Kiekvienas turi daryti savo darbą“, – viename interviu minėjo atlikėjas.

V.Oblomovas yra itin produktyvus ir beveik kasmet išleidžia po vieną albumą, kurie tampa savotiškais Rusijos gyvenimo almanachais. Pagal jo dainas galima suprasti pastarųjų metų Rusijos pagrindinius socialinius ir politinius procesus. Šiemet pasirodė jau šeštasis studijinis darbas „Dolgaja i nesčastlivaja žyzn“, kuriame muzikantas toliau laikosi savo aštrios ir kritiškos linijos.  

Gebėjimas tiksliai atspindėti šių dienų nuotaiką ir drąsa išsakyti savo nuomonę Vasiai Oblomovui garantavo daugiatūkstantinę kritiškai mąstančių gerbėjų minią. Gruodžio 23 d. klube „Legendos“ reperis pakvies intelektualiam pokalbiui apie šiuolaikinės Rusijos dabartį ir ateitį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?