Albumo apžvalga. Mantas „Vienas saloje“

Dainininkas Mantas Jankavičius šį, trečiąjį savo solinį albumą išleido tyliai ir kukliai. Jį pristatydamas surengė akustinių koncertų seriją, tačiau nebuvo jokių garsių šūkavimų apie „genialiausią“, „naujausią“, „skambiausią“ įrašą, kurie dažnai lydi naujų lietuviškų albumų pasirodymą.

Mantas Jankavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Mantas Jankavičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2018, 10:11 PM, atnaujinta Apr 17, 2018, 10:17 PM

Tam yra priežasčių – Mantas net kiek kuklinasi šį albumą vadinti nauju. Mat didžioji dalis jo dainų – jau girdėtos ir seniai žinomos.

Šis atlikėjas toks jau yra – nemoka, o ir nenori dainų kepti greitai. Ankstesnis jo albumas pasirodė dar prieš aštuonerius metus. Tad „Vienas saloje“ nėra vienu prisėdimu, specialiai sukurtas dainų ciklas, o tiesiog Manto muzikinis dienoraštis – tai, kas jo repertuare susikaupė šiame dešimtmetyje.

O susikaupė nemažai vertų dėmesio dainų. Smagaus tempo, šelmiška „Šiandien tu man graži“ (kurią parašė Saulius Prūsaitis), tikėtina, būtų laimėjusi „Eurovizijos“ atranką, jei tik Mantas būtų norėjęs joje dalyvauti. Iš melancholijos į gitarų trenksmą perauganti „Melagė“, filme „Pakeliui“ skambėjusi „Duok man jėgų“, su Ieva Narkute įrašyta baladė „Ryto durys“, liūdesio kupina „Vienišų namų tyla“, optimistiška „Ką manai?“ – visa tai puikiai lietuviškos muzikos klausytojams žinomi kūriniai, tarp kurių nėra nė vieno šūvio pro šalį.

Dar čia yra baladė „Drugeliai laisvi“ iš to paties pavadinimo muzikinio spektaklio, pora kūrinių iš miuziklo „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“, kuriame Mantas atlieka pagrindinį vaidmenį (tarp jų – ir dieviško grožio daina „Dangus tau dovanojo aukštį“).

Paradoksas, bet šis gana nedaug dėmesio sulaukęs albumas skamba kaip vienas geriausių Lietuvos popmuzikos darbų per pastaruosius kelerius metus. Stebint tarp kino, teatro, miuziklų besiblaškantį Mantą, kartais atrodo, kad popmuzikos pasaulyje jis nepelnytai lieka antrame plane.

Visiškai be reikalo – reikėtų nustoti kuklintis, imti jautį už ragų, sukurti porą gerų vaizdo klipų ir energingiau veržtis į sceną. Kad Mantui sužavėti publiką gana lengva, parodė ir jo akustiniai koncertai – visiškai kukliomis priemonėmis, tik gitara ir balsu, jis sugebėjo užburti pilnas sales žiūrovų.

Tiesa, gali būti, kad savitą požiūrį į karjerą turintis atlikėjas pats nenori pernelyg dažnai būti dėmesio centre – kartais taip atrodo. Kaip bebūtų, mėgstantiems jo balsą ir nekvailas popdainas šis albumas – puiki dovana.

Įvertinimas – 9 iš 10.

Daina „Laikas grįžt namo“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.