Albumo apžvalga. „8 kambarys“ „Atlantida“

Prieš kelerius metus susibūrusi grupė „8 kambarys“ – sparčiai išpopuliarėję jaunosios kartos lietuvių reperiai, kurių jau keli kūriniai internete peržengė milijono peržiūrų ribą (o šiame albume skambanti daina „Ieškau“ surinko kur kas daugiau ir neabejotinai yra vienas populiariausių lietuviškų kūrinių šįmet). Šią savaitę jie nominuoti dviejose kategorijose - Metų hiphopo ir Metų proveržio. Ir tai nestebina.

„8 kambarys“.<br>T.Bauro nuotr.
„8 kambarys“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2018, 6:21 PM, atnaujinta Dec 14, 2018, 6:39 PM

Kaip ir Lilas ir Innomine, Omerta bei kiti „mikrofono broliai“, „8 kambarys“ nardo liūdesyje, piešdami tamsiai romantiškus ir herojiškus paveikslus, kuriuose jis yra „vieni prieš visą pasaulį“, o klausytojams reikia „nelįsti ir nieko neklausti“.

Jie tokie ne vieninteliai – per hiphopo pasaulį jau ne pirmus metus ritasi melancholijos banga, paaiškinama tuo, jog tarp reperių anksčiau nebuvo įprasta rodyti jautrumą ir emocijas, o dabar visi pradėjo nebebijoti atverti savo vidaus, versdami niršti to nemėgstančius skeptikus, besišaipančius, kad maždaug, dievulėliau, kaip visa tai prasminga ir gražu.

Kita vertus, niekas nesako, kalbėti apie liūdnus dalykus tikrai nėra gėdingas dalykas, tačiau šiame žanre, ypač tarp dvidešimtmečių, to jau yra stebėtinai daug.

Juolab kai tuos ašarojimus („Pasakyk man“) bandoma ne surepuoti, o sudainuoti, ir, nepykit, vaikinai, tai jau pradeda balansuoti ant parodijos ribos. „Aš ne Jazzu, bet po velnių, man taip norisi rėkt“ – dainos „Tyloj“ eilutė gana taikliai apibendrina beveik visą šią graudulio valandą.

Atrodo, gyvenimas gerėja, mobilieji telefonai darosi vis išmanesnis, pramogų – per akis, bet repo jaunimas nusiminęs ir kamuojamas vidinio skausmo. Jų močiutės tikriausiai priekaištingai atsidustų, jog vaikiai nematė karo ir bado, bet, kita vertus, svaigintis liūdesiu – kiekvieno asmeninė teisė.

Ten, kur liūdesio kartais atrodo ženkliai per daug, situaciją gelbėja muzika - švelnūs, minimalistiniai, gana efektingai sudėlioti elektroniniai garsai, dainoje „Namelis ant kalvos“ pasigirstantis saksofonas.

Reikalo negadina ir poroje dainų išlendantis merginos balsas. Bet vis tiek „8 kambarys“ įtaigiausiai skamba albumo pabaigoje, kai kūriniuose pamažu atsiranda šiek tiek energijos ir agresijos, o tituliniame kūrinyje – net ir gana netikėta žinomo JAV grupės „Tuxedomoon“ kūrinio „In A Manner Of Speaking“ ištrauka.

„Šiandien tapsim legendom“, – dainoje „To neatims niekas“ repuoja „8 kambarys“. Ne, to šiandien dar nebus, turbūt nebus ir rytoj ar poryt. Bet šiaip – verta pasiklausyti vien tam, kad suprastum, kuo gyvena nemaža dalis jaunų žmonių, nes su jais ši grupė susikalba puikiai.

Įvertinimas – 7 iš 10.

Daina "Ieškau":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.