Albumo apžvalga. „Crucial Features“ „Kaprizai“

Prieš pusantrų debiutavusi sostinės merginų grupė „Crucial Features“ sukėlė šiokią tokią sensaciją - internete daug dėmesio sulaukė jos debiutinė daina „Miršta sovietynas“. Vien jau todėl, kad nieko panašaus šiuo metu Lietuvoje nesigirdi - dar mokyklos suole sėdėjusios merginos rėksmingai dėjo į šuns dienas jaunimo polėkį smaugiančią vyresnę kartą, jos senamadišką požiūrį į pasaulį.

„Crucial Features“.<br> J.Urbonavičiūtės nuotr.
„Crucial Features“.<br> J.Urbonavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2019, 9:57 PM, atnaujinta Jan 30, 2019, 10:03 PM

Trankus pankrokas, atliekamas merginų, įkvėptas praėjusio amžiaus pabaigos amerikietiško feministinio „Riot grrrl“ judėjimo, pasaulyje nėra jokia naujiena, tačiau Lietuvoje jo apraiškų pastarąjį dešimtmetį beveik nebuvo, todėl „Crucial Features“ iškart atsidūrė dėmesio centre.

„Kaprizai“ - pirmasis grupės minialbumas, į kurį sudėtos šešios dainos. Visos - atliekamos lietuviškai, visos - energingos, trankios, agresyvios ir be jokių kompromisų. Visos - trumpesnės nei trijų minučių. Žmonės, prieš kelis dešimtmečius įskėlę pankroko ugnį, turbūt pritariamai linguotų galva.

To paties pankroko taisyklės skelbė, kad nemokėti groti ir viską daryti kuo paprasčiau - ne kliūtis, o didelis privalumas. Tačiau nepasakysi, kad šiame albume viskas padrika ir nerišlu - atvirkščiai, Lietuvoje gyvenantis norvegų prodiuseris Snorre Bergerudas (dirbantis ir su „Crucial Features“ bendraminčiais „Frank Fitts“) pasirūpino, kad muzika skambėtų kietai ir be klaidų.

Tekstai - kiek paaugliškai naivūs (bet tai suprantama). Eilutės apie tai, kad šiaip jau kasdienybėje nėra prasmės („Ir šuo kariamas“) - leitmotyvas, pankroką lydintis nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio. Apie tai, kad visi aplink - bjaurybės („Gyvatės“). Ir taip toliau.

Tiesa, yra daina „Muštynės“ - siunčianti žinutę, jog reikia priešintis smurtui ir socialinei degradacijai. Bendras įspūdis - grupė įdomi labiau dėl pasirinkto žaidimo lauko, dėl kurio mūsų šalyje atrodo išskirtinė, nei dėl muzikos.

Tačiau mėgstantiems pankroką ausys nuo „Crucial Features“ muzikos tikrai nekraujuos. Tik norėtųsi, kad grupė nesustotų ir vystytųsi - jei ateityje įsileis naujų, įdomesnių skambesio elementų, bus tik įdomiau.

Įvertinimas - 7 iš 10.

„Crucial Features“ daina „Muštynės“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.