Albumo apžvalga. „shishi“ „NAx80“

Apie lyčių lygybę muzikos pasaulyje pastaruosius kelerius metus diskutuojama daug. Pasaulio gitarinės muzikos scenoje dominuoja vyrai. Lietuvoje padėtis – panaši. Moterų balsai garsiai skamba popscenoje, tačiau roko ir alternatyvios muzikos aplinkoje merginų suburtų grupių su gitaromis – nedaug.

„shishi“.<br>T.Bauro nuotr.
„shishi“.<br>T.Bauro nuotr.
„shishi“ albumo viršelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„shishi“ albumo viršelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„shishi“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„shishi“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„shishi“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„shishi“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„shishi“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„shishi“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„shishi“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„shishi“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 7, 2019, 6:04 PM, atnaujinta Mar 7, 2019, 6:12 PM

Jei reikėtų staigiai paminėti bent kelias, šiuo metu kuriančias ir grojančias, į galvą greičiausiai ateitų jaunos sostinės pankės „Crucial Features“ ir užpernai į sceną įsiveržusios „shishi“.

Tiesa, naujokėmis pastarosios trijulės niekaip nepavadinsi. Visos trys muzikantės – pažįstamos iš kitų grupių. Būgnais grojanti Elena Neniškytė žinoma kaip savo eksperimentinių projektų „Umiko“ ir „Kotori“ lyderė, kartu su kita „shishi“ nare, bosine gitara grojančia Dominyka Kriščiūnaite, dainuojanti ir regio grupėje „Ministry Of Echology“. Vokalistė ir gitaristė Giedrė Nalivaikaitė anksčiau buvo švelnaus retro muzikos dueto „Elle G“ narė.

Pastarosios virsmas grupėje „shishi“ – bene ryškiausias. Mat „shishi“ groja alternatyvią, ironišką muziką, per šviesmečius nutolusių nuo švelnių „Elle G“ garsų. Linksmos, šelmiškos, lengvai kvailiojančios, šiek tiek naivios ir truputį sutrikusios – toks „shishi“ įvaizdis ir muzika padėjo joms per pusantrų metų suburti gerbėjų ratą.

Tiesa, tai, kas smagiai atrodo scenoje (per albumo pristatymo koncertą merginos ne kartą darė klaidas ir turėdavo dainą pradėti iš naujo), albume kartais rėžia ausį. Dalis „shishi“ dainų atrodo kaip tik pusiau baigtos idėjos, su kuriomis merginoms dar reikėtų pasėdėti studijoje.

Bet džiugina albumo eklektika – kartais „shishi“ skamba kaip pardavusios sielą kelių dešimtmečių senumo „surf“ žanrui ir nužengusios tiesiai iš jį ypač mėgstančio režisieriaus Quentino Tarantino filmų („Conception“). Kartais – kaip fanko apaštalės (bene geriausia albumo daina „Slight Tension“), kartais – kaip tiesiog pakvailioti susirinkusios bičiulės, kurios į nieką nežiūri pernelyg rimtai (pankiškai rėksminga „Cavasara“, kuriai jau sukurtas ir labai juokingas klipas).

Smagus, gana neįmantriai sugrotas debiutinis albumas, braidantis kažkur per vidurį tarp linksmumo ir melancholijos. Neblogas įrašas į Lietuvos alternatyvios muzikos istoriją (grupė jau buvo nominuota ir M.A.M.A. apdovanojimui šio žanro kategorijoje), tačiau susidaro įspūdis, kad įdomiausi „shishi“ darbai dar laukia ateityje.

Įvertinimas – 7 iš 10.

Grupės klipas „Cavasara“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.