„Eurovizijos“ apžvalga: viskas, ką reikia žinoti apie šį konkursą – vienoje vietoje

„Mums ši pergalė ypač svarbi, todėl visiems neapsakomai dėkojame. Šlovė Ukrainai!“ – po pergalės „Eurovizijos“ dainų konkurse džiaugėsi ukrainiečių grupės „Kalush Orchestra“ lyderis Olehas Psiukas (28 m.).

Europa ir Australija „Eurovizijos“ konkurso nugalėtojų laurus skyrė kovojančios Ukrainos grupei „Kalush Orchestra“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europa ir Australija „Eurovizijos“ konkurso nugalėtojų laurus skyrė kovojančios Ukrainos grupei „Kalush Orchestra“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Trečiosios vietos laimėtoja ispanė Chanel – seksualiausia finalo dalyvė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Trečiosios vietos laimėtoja ispanė Chanel – seksualiausia finalo dalyvė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Dainų konkursui dirigavo (iš kairės) A.Cattelanas, Laura Pausini ir Mika.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dainų konkursui dirigavo (iš kairės) A.Cattelanas, Laura Pausini ir Mika.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Teigiama, kad antrąją vietą pelnęs S.Ryderis nuplovė gėdą, kurią pernai patyrė Jungtinė Karalystė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Teigiama, kad antrąją vietą pelnęs S.Ryderis nuplovė gėdą, kurią pernai patyrė Jungtinė Karalystė.<br>AP/Scanpix nuotr.
Turino „Eurovizijos“ scenoje pasirodė ir praėjusių metų konkurso nugalėtojai – Italijos roko grupė „Måneskin“.<br>Nderim Kaceli / ipa-agenc/SIPA/Scanpix nuotr.
Turino „Eurovizijos“ scenoje pasirodė ir praėjusių metų konkurso nugalėtojai – Italijos roko grupė „Måneskin“.<br>Nderim Kaceli / ipa-agenc/SIPA/Scanpix nuotr.
Gegužės 14 d. 14-ąją vietą pelniusi Monika Liu liko patenkinta savo pasirodymu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gegužės 14 d. 14-ąją vietą pelniusi Monika Liu liko patenkinta savo pasirodymu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sekmadienį internete pasirodė ir oficialus dainos nugalėtojos „Stefania“ klipas.
Sekmadienį internete pasirodė ir oficialus dainos nugalėtojos „Stefania“ klipas.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 12:17 PM

Europa turi naujus „Eurovizijos“ nugalėtojus. 66-ąjį kartą surengtą konkursą su daina „Stefania“ laimėjo Ukrainos atstovai.

Įvairių šalių komisijos ir televizijos žiūrovai iš viso jai skyrė 631 balą.

Lietuvos atstovei Monikai Liu atiteko 14-oji vieta.

Džiaugėsi Ukrainos pergale

Pergalę ukrainiečiams lėmė žiūrovų balsai. Susumavus vien tik komisijų balsavimo rezultatus Ukrainos atstovai buvo vos ketvirti (po Jungtinės Karalystės, Švedijos ir Ispanijos).

Lietuva pagal komisijų vertinimą – aštuoniolikta.

„Ačiū Dievui, kad laimėjo Ukraina, – džiaugėsi Lietuvos dainininkė. – Vienu metu jau buvau suabejojusi ir labai jaudinausi. Šiandien yra gegužės 14 diena, aš užėmiau 14 vietą ir esu labai laiminga. Mano tikslas buvo patekti į finalą ir aš jį pasiekiau.“

Dainą skyrė savo motinai

Grupės „Kalush Orchestra“ pavadinimas kilęs nuo Ukrainos miesto Kalušo. Karpatų kalnų papėdėje įsikūrusiame mieste yra gimęs grupės lyderis O.Psiukas.

„Daina „Stefania“ yra skirta mano mamai, toks jos vardas, – yra sakęs O.Psiukas. – Prasidėjus karui daina daugeliui žmonių tapo itin reikšminga, nes jie dainą interpretavo kaip skirtą motinai Ukrainai.

Štai kodėl daina įsilieja į daugelio ukrainiečių širdis.“

Gavo prezidento leidimą

Paklaustas, dėl ko „Kalush Orchestra“ sulaukė tiek daug palaikymo – ar dėl Rusijos pradėto karo, ar dėl dainos, grupės lyderis O.Psiukas sakė: „Iš tiesų pastaruoju metu daina „Stefania“ lažybų bendrovėse buvo lyderė, bet ir prieš karą ji buvo populiariausiųjų penketuke.

Pastaruoju metu girdėjau mūsų dainą daugelyje Europos šalių, kuriose lankėmės. Buvo smagu ją girdėti.“

Į „Euroviziją“ išvykstantys „Kalush Orchestra“ nariai turėjo gauti specialų Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio leidimą, nes su Rusija kariaujančios valstybės šaukiamojo amžiaus vyrai negali palikti šalies.

Paklaustas, ar grįžęs stos ginti tėvynės, O.Psiukas sakė, kad dar nežino, ką veiks.

„Sunku pasakyti, ką veiksiu, kai grįšiu, nes „Euroviziją“ laimėjau pirmą kartą. Bet kaip ir kiekvienas ukrainietis, taip ir mes esame pasirengę kautis, kiek galėsime, ir eisime iki pabaigos“, – sakė „Kalush Orchestra“ vokalistas.

O.Psiukas taip pat pasakojo, kad ši eurovizinė kelionė grupei kėlė nemažai streso.

„Ilgai neturėjome galimybės susitikti ir repetuoti, galėjome repetuoti tik nuotoliniu būdu, – sakė jis. – Tik atvykę į Turiną pradėjome rimtai repetuoti.“

Pasveikino ir V.Zelenskis

Po finalo Ukrainos prezidentas V.Zelenskis džiaugėsi savo šalies atstovų pergale.

„Mūsų drąsa daro įspūdį pasauliui, mūsų muzika užkariauja Europą! – socialiniame tinkle rašė kovojančios Ukrainos vadovas. – Kitais metais „Euroviziją“ surengs Ukraina! Trečią kartą savo istorijoje. Ir, tikiu, ne paskutinį.

Darysime viską, kad vieną dieną „Eurovizijos“ dalyvius ir svečius priimtume Ukrainos Mariupolyje. Laisvame, ramiame, atstatytame!

Dėkojame, kad laimėjote, „Kalush Orchestra“, ir visiems, kurie balsavo už mus!“

V.Zelenskis pridūrė tikintis, kad ne už kalnų – ir Ukrainos pergalės kovoje su priešu akordas.

Nutraukė nesėkmių grandinę

Daugelis „Eurovizijos“ gerbėjų puikiai prisimena, kokią gėdą praėjusiais metais šiame konkurse patyrė Jungtinė Karalystė, – jos atstovui Jamesui Newmanui nei žiūrovai, nei komisija neskyrė nė vieno balo.

„Tai yra pažeminimas“, – tuomet kone sutartinai teigė įvairių šalių transliacijos komentatoriai. Jungtinės Karalystės atstovams šiame konkurse prastai sekėsi jau ne vienus metus.

O šiemet ši šalis pagaliau gali triumfuoti – įspūdingo balso dainininkas Samas Ryderis pelnė antrąją vietą.

Per jo pasirodymą vaizdą stiprino įspūdinga švytinti konstrukcija, kurios viduje ir šėlo britas.

S.Ryderis ypač populiarus tarp jaunimo – socialiniame tinkle „Tik Tok“ jis turi daugiau nei 12 milijonų sekėjų.

Ispanai alsavo seksualumu

Trečiąją vietą pelniusi Ispanijos atstovė šokėja ir aktorė Chanel buvo tituluojama seksualiausia finalo dalyve. Žiūrovus pavergė ugningas dainos „SloMo“ ritmas, erotiški drabužiai, gundančios atlikėjos.

Chanel ir jos šokėjų pasirodymas buvo vienas karščiausių vakaro šou. Atlikėja stebino ne tik balso galimybėmis, bet ir sugebėjimu valdyti kūną šokių aikštelėje.

Ispanijos dainininkė ir jos šokėjai scenoje parodė daugiau apnuoginto kūno nei kiti finalo dalyviai.

Ispanų kūrinyje dainuojama apie vakarėlį, kuriame judinami klubai, o nuo šio vaizdo sunku atitraukti akis. „Aš priverčiu visus tėvelius išprotėti“, – dainavo Chanel.

Balsavo finalo išvakarėse

„Eurovizijos“ finalo dalyvių pasirodymus vertino šalių komisijos ir renginio žiūrovai.

Komisijos iš visų 40 konkurse dalyvaujančių šalių balsavo per finalo išvakarėse vykusią generalinę repeticiją. Jų balai sudarė pusę visų finale pelnomų balų.

Šeštadienį prieš pat finalą buvo atskleista Lietuvos eurovizinės komisijos sudėtis.

Joje – šiame konkurse dalyvavęs dainininkas Vaidas Baumila, dainininkės Ieva Narkutė ir Jurga Šeduikytė, aktorė ir muzikos atlikėja Aistė Lasytė bei žurnalistas Darius Užkuraitis.

Į sceną žengė ir „Maneskin

Prieš „Eurovizijos“ finalą buvo parodytas specialus muzikinis numeris – Turino gatvėse pasirodymą surengė „Rockin 1000“. Tai – daugiau nei tūkstančio roko muzikantų grupė, patekusi į Guinnesso rekordų knygą.

Prieš septynerius metus ji susibūrė, kad į vieną Italijos miestų prisiviliotų JAV roko žvaigždes „Foo Fighters“.

Šeštadienio vakarą muzikantai atliko Johno Lennono dainą „Give Peace A Chance“.

„Eurovizijos“ gerbėjai nekantriai laukė ne tik finalininkų pasirodymo, bet ir kviestinių svečių.

Vienas laukiamiausių – praėjusių metų konkurso nugalėtojų Italijos rokerių „Måneskin“ šou.

Beje, grupė atliko ne pergalę jai pelniusį kūrinį „Zitti E Buoni“, o naujausią savo dainą „Supermodel“.

Klipe – šiurpūs karo vaizdai

„Eurovizijos“ rengėjai nuolat primygtinai pabrėžia, kad tai – ne politinis renginys. Todėl konkurso dalyviams griežtai draudžiama nuo scenos kalbėti politinėmis temomis, taip pat ir apie karą Ukrainoje.

Šio reikalavimo laikėsi ir konkurso vedėjai – Italijos TV laidų vedėjas Alessandro Cattelanas, dainininkai Laura Pausini ir Mika.

Vis dėlto per šį konkursą Ukraina ir joje vykstantis karas buvo minimi ne kartą.

„Kalush Orchestra“ solistas, baigęs dainuoti, angliškai kreipėsi į tarptautinę auditoriją: „Padėkite Mariupoliui! Padėkite „Azovstal“ gynėjams dabar.“

Po finalo jis sakė: „Jei mūsų pareiškimo ant scenos kaina būtų buvusi diskvalifikacija, ją sumokėčiau.“

Islandijai atstovavusi grupė „Systur“ savo pasirodymą baigė žodžiais: „Taiką Ukrainai. Ukraina, mes tave mylime.“

O sekmadienio rytą „Kalush Orchestra“ pasidalijo ir oficialiu dainos „Stefania“ vaizdo klipu, kuriame – šiurpūs šalį niokojančio karo vaizdai.

Užkirto kelią atakoms

Italijos policija tikina, kad užkirto kelią prorusiškų programišių atakoms tiek per antradienį vykusį konkurso pirmąjį pusfinalį, tiek per šeštadienį praūžusį finalą.

Teigiama, kad per balsavimą ir pasirodymus policijos Kibernetinio saugumo departamentas užblokavo kelias programišių grupės „Killnet“ ir su ja susijusios grupės „Legion“ kibernetines atakas.

Policija taip pat rinko informaciją iš prorusiškos grupės „Telegram“ kanalų, kad užkirstų kelią kitiems kritiniams įvykiams, ir nustatė vietą, iš kurios buvo rengiamos kibernetinės atakos.

Iš karto po finalo konkurso rengėjai pranešė, kad šešių šalių komisijų balsavimas buvo neskaidrus.

Dėl to pažeidimus padariusios komisijos diskvalifikuotos, o jų balsai pašalinti ir pakeisti pagal nustatytą sistemą išvestais vidurkiais.

Nors organizatoriai neįvardijo, kurių šalių nacionalinės komisijos buvo nušalintos, portalas escxtra.com rašė, kad tai – Azerbaidžanas, Gruzija, Juodkalnija, Lenkija, Rumunija ir San Marinas.

Ministras pasipiktino

Lietuvos komisija ir žiūrovai Ukrainai skyrė po 12 balų. O Ukrainos komisija mūsų šalies atstovės tarsi nepastebėjo – neskyrė nė vieno balo. Į tai audringai sureagavo Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenka.

„Nulis balų lenkams ir lietuviams yra labai gėdinga, – rašė jis socialiniuose tinkluose. – Šių šalių parama Ukrainai yra neįkainojama. Mūsų dėkingumas ir meilė jums išlieka. Nors konkursas yra ne politinis, tai – ne politika. Tai – draugystė, bendros vertybės, visapusiška parama visose srityse.“ (LR)

Galutiniai rezultatai

1. Ukraina – 631

2. Jungtinė Karalystė – 466

3. Ispanija – 459

4. Švedija – 438

5. Serbija – 312

6. Italija – 268

7. Moldova – 253

8. Graikija – 215

9. Portugalija – 207

10. Norvegija – 182

11. Nyderlandai – 171

12. Lenkija – 151

13. Estija – 141

14. Lietuva – 128

15. Australija – 125

16. Azerbaidžanas – 106

17. Šveicarija – 78

18. Rumunija – 65

19. Belgija – 64

20. Armėnija – 61

21. Suomija – 38

22. Čekija – 38

23. Islandija – 20

24. Prancūzija – 17

25. Vokietija – 6

Komisijų skirti balai

1. Jungtinė Karalystė – 283

2. Švedija – 258

3. Ispanija – 231

4. Ukraina – 192

5. Portugalija – 171

6. Graikija – 158

7. Italija – 158

8. Nyderlandai – 129

9. Australija – 123

10. Azerbaidžanas – 103

11. Serbija – 87

12. Šveicarija – 78

13. Belgija – 59

14. Lenkija – 46

15. Estija – 43

16. Armėnija – 40

17. Norvegija – 36

18. Lietuva – 35

19. Čekija – 33

20. Moldova – 14

21. Rumunija – 12

22. Suomija – 12

23. Islandija – 10

24. Prancūzija – 9

25. Vokietija – 0

Lietuvos komisijos balai finale

Ukrainai – 12

Jungtinei Karalystei – 10

Portugalijai – 8

Šveicarijai – 7

Nyderlandams – 6

Ispanijai – 5

Italijai – 4

Švedijai – 3

Islandijai – 2

Serbijai – 1

Lietuvos žiūrovų balai finale

Ukrainai – 12

Švedijai – 10

Estijai – 8

Portugalijai – 7

Ispanijai – 6

Moldovai – 5

Jungtinei Karalystei – 4

Italijai – 3

Norvegijai – 2

Nyderlandams – 1

Žiūrovų balai, finale skirti Lietuvai

Latvija, Norvegija, Ukraina – 10

Airija – 8

Estija, Jungtinė Karalystė, Danija – 7

Gruzija – 5

Moldova – 4

Kroatija, Švedija – 3

Slovėnija, Suomija, Lenkija, Islandija, Australija, Kipras, Armėnija – 2

Portugalija, Šiaurės Makedonija – 1

Komisijų balai, finale skirti Lietuvai

Slovėnija – 10

Kroatija – 7

Portugalija – 5

Danija – 3

Estija, Serbija, Norvegija, Juodkalnija – po 2

Islandija, Latvija – po 1

Pirmojo pusfinalio rezultatai (vieta, šalis, balai)

1. Ukraina 337

2. Nyderlandai 221

3. Graikija 211

4. Portugalija 208

5. Armėnija 187

6. Norvegija 177

7. Lietuva 159

8. Moldova 154

9. Šveicarija 118

10. Islandija 103

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.