Kaip šiuolaikinių technologijų fone atrodo jauno muzikanto kasdienybė?

Šiandien galėtų atrodyti, kad, naudojantis įvairiomis technologijomis, greitai išgarsėti ar akimirksniu paskleisti savo kūrybą jaunam muzikantui yra itin lengva. Dainininkų ir atlikėjų kasdienybę palengvina socialiniai tinklai, įvairios muzikos klausymosi platformos, kuriose menininkai kasdien buria savo auditoriją.

G.Sasnauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Sasnauskaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2023, 1:09 PM

Su tuo iš dalies sutinka ir Vilniuje gyvenanti atlikėja Goda Sasnauskaitė-Godo Yorke, pabrėžianti, jog galimybių jauniems kūrėjams šiandien yra nemažai, tačiau per visą savo muzikinės karjeros laikotarpį ji pati susidūrė tikrai su ne vienu sudėtingu iššūkiu.

G.Sasnauskaitė „Žinių radijo“ laidoje „Skaitmeninė karta“ pasakojo, kad noras dainuoti pačiai atsirado dar ankstyvoje vaikystėje. Tuomet esą visi aplink sakė, kad užaugusi mergaitė taps „tikra žvaigžde“.

„Dainuodavau visur ir visada – savo kiemo draugams, mokyklos koridoriuose. Visą laiką planavau būti tiesiog solo atlikėja, vienu metu turėjau grupę, bet ji išsiskyrė. (...) Po kelių metų ar net vienerių metų bėgyje pradėjau leisti savo solo dainas, visai neseniai prisijungiau ir prie kitų kolektyvų.

Kai augau, buvau imlus muzikai vaikas, dainuodavau ansambliuose. Aplinkoje visada kartojo, kad, kai Goda užaugs, bus viso pasaulio žvaigždė. Bet kai užaugau, pamačiau, kad viskas nėra taip paprasta. Turėjau praeiti daug kalnelių“, – kalbėjo G.Sasnauskaitė.

Muzikantė teigė vieną dieną galiausiai supratusi, kad muziką gali kurti ir viena, be bendraminčių ar prodiuserių įsikišimo, tačiau dabar pripažįsta, kad atlikėjui pagalba ir bendradarbiavimas yra ypač svarbūs elementai.

„Kai po truputį pradėjau leisti savo dainas, po truputį atsirado ir žmonių, kurie nori padėti. Vienu metu tiesiog pati supratau, kad man gyvybiškai svarbu užmegzti kontaktą. Visą laiką būti su savo projektais ir savo mintimis, neturėti su kuo pasidalinti savo rezultatais ir klaidomis, yra labai labai sunku. Labai svarbu turėti kažkokią bendruomenę“, – dėmesį atkreipė G.Sasnauskaitė.

Daugelis muzikantų ar dainininkų savo kūrybą rodo ir socialiniuose tinkluose. G.Sasnauskaitė prasitarė, kad ilgą laiką dalintis savo talentu, pavyzdžiui, platformoje „Instagram“ kiek drovėjosi, tačiau dabar mielai tą daro.

„Kai pradėjau pati leisti savo dainas, net kai ir išleidau geresnės kokybės dainas, vis dar nesijaučiau pakankamai drąsi kažką kelti į „Instagramą“.

Aš atsimenu, kad labai to norėjau, bet man tai atrodė neįmanoma, o dabar pakalbėti į kamerą nebėra sudėtinga. Manau, kad „Instagramas“ ar kokia socialinė medija bebūtų mėgiamesnė, tai gali būti platforma transliuoti savo žinutę ir vertybes, kaip tu matai pasaulį. Sutikau ne vieną žmogų, ateina pas mane dainavimo mokinių, ir sako: mačiau tave „Instagrame“, tu atrodai labai faina“, – pasakojo atlikėja.

Tačiau, pasak G.Sasnauskaitės, galingiausias muzikanto ryšys su savo auditorija yra būtent tada, kai ši tave stebi nuo scenos, o ne per ekraną.

„Gali sėdėti „Instagrame“, kelti postus ir video, bet galingiausias įrankis, kai esi akis į akį su žmogumi. Pastebiu, kad po kiekvieno koncerto būna kažkoks sujudimas tiek iš sekėjų pusės, tiek energetiškai jauti“, – kalbėjo ji.

Kalbėdama apie finansines jaunų kūrėjų galimybes internetinėje erdvėje, pašnekovė sakė, kad iš didžiųjų muzikos platformų mažiau žinomiems atlikėjams uždirbti sudėtinga, tačiau apgalvotos investicijos atsiperka su kaupu.

„Pavyzdžiu, jei investuoji į gerą vaizdo klipą ar reklamą, tai gali tau atnešti klientą ar organizaciją, kuri nori tavo koncerto. Ir tai, ką tu investavai į vaizdo klipą, tiesiog tau atsiperka koncerto honoraru. Kiekvieną kartą, kai tu investuoji ten, kur tave žmonės pasieks, tai gali atsipirkti vienaip ar kitaip“, – aiškino G.Sasnauskaitė.

Pati atlikėja pasirinko dainuoti tiek lietuvių, tiek ir anglų kalbomis. Ji akcentavo, kad dažniau galima išgirsti jos anglišką kūrybą, tačiau dabar pajautė, kad laikas atskleisti ir lietuviškąją savo pusę.

„Daugiausia, kiek dainavau gyvenime, tai būdavo angliškos dainos. Kai pradėjau leisti dainas, supratau, kad aš irgi esu lietuviška muzika, ir reikėtų pasidomėti, kokių yra atlikėjų, ir yra tikrai įdomių.

Su dabartiniu albumu nusprendžiau fokusuotis ties lietuvių kalba. Su šiuo albumu klausiau, o kas yra tas lietuviškumas ir ką tai man reiškia? Iš kraujo pusės nesu labai lietuvė, turiu daug visokių skirtingų tautybių savyje, ir niekada labai nesijaučiau lietuve. Buvo įdomu patyrinėti per šitą kalbą, suvokimą, kaip aš jaučiuosi šitoje šalyje“, – svarstė G.Sasnauskaitė.

Ji pridūrė, kad pati keliauja po kitas Europos šalis ir neretai svetur surengia net ir improvizuotus savo pasirodymus.

„Iš šono lietuvių kalba gali skambėti egzotiškai, net kaip kokie burtai. Man irgi patinka klausytis kitų kalbų dainų, tai manau, ir Vakarų šalys, ir kitos šalys taip pat gali žiūrėti ir į lietuvių kalbą“, – kalbėjo G.Sasnauskaitė-Godo Yorke.

Straipsnis yra Europos radijo stočių tinklo „Euranet Plus“ dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.