Vandens keliai baidarininkų akimis: nuo adrenalino iki romantikos

Užklupus vasaros karščiams poilsiautojų minios ėmė plūsti prie vandens telkinių. Kai pajūris knibždėte knibžda nuo besilepinančių saulės voniomis, ežerai ir upės vos spėja skaičiuoti irkluotojų skaičių, nusprendusių išbandyti savo jėgas irstantis baidarėmis.

Dažna keliautojų klaida – į žygį pasiimti per daug nereikalingų daiktų.<br>Š. Smalakytė
Dažna keliautojų klaida – į žygį pasiimti per daug nereikalingų daiktų.<br>Š. Smalakytė
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnė Smalakytė

Jun 29, 2012, 12:01 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:27 PM

Nuotykių gausa, galimybė pabėgti nuo kasdienės rutinos ir pasinerti į įspūdžių pilną kelionę – štai, kas labiausiai vilioja leistis skirtingais vandens maršrutais visoje Lietuvoje. Vieniems – tai poilsis, šiek tiek labiau užsisėdėjusiems – daug jėgų atimantis sportas, tačiau vienareikšmiškai visų vadinamas pramoga, kurią norisi kartoti kasmet.

„Kuo toliau pasineri į plaukiojimą baidarėmis, tuo daugiau neįtikėtinų dalykų jame atrandi, o tavo pasirenkamos trasos tampa vis ilgesnės ir sudėtingesnės“, - savo irklavimo patirtimi dalijosi vienos didžiausių vandens turizmo bendrovių „Upių labirintas“ savininkas Povilas Pelanis.

Pasiūlymai įvairiems skoniams

Vandens pramogų verslas išplėtotas pernelyg gerai, kad tektų sukti galvą, kaip praleisti romantišką vakarą, bei ieškoti, kur galėtum gauti gerą iššūkių dozę. Įvairūs baidarių nuomos punktai, priklausomai nuo pasirinkto regiono, pasiūlys ramiai tyvuliuojančius ežerus ar vaizdingas upės, kuriose kelionė gali trukti kelias valandas ar dienas, o jaukūs pasisėdėjimai prie laužo taps neatsiejama išvykos dalimi.

Vienos populiariausių upių, kurias renkasi mažiau patyrę, bet malonių įspūdžių pasiilgę keliautojai - Širvinta, Žeimena, Lakaja, Šalčia. Tai vietos, kuriose švarus vanduo, rami upės tėkmė ir pakrantės, skirtos stovyklavimui, užburia jaunas šeimas, keliaujančias su vaikais.

Ištroškusiems daugiau nuotykių atsiveria visai kita Lietuvos vandenų pusė: klaidingi upių labirintai, sudėtingi ir painūs jų vingriai, išvirtę medžiai bei netikėtos seklumos, per kurias tenka bristi su baidarėmis rankose.

„Tikri ekstremalai ryžtasi laukti pavasarinio atlydžio ar rudens, kai upės būna išties labai sraunios, tačiau ir vasaros metu esama atkarpų, kuriose nuobodžiauti neteks“, - kelionių žinias atskleidė P. Pelanis.

Vyro teigimu, pačios įdomiausios ir atidesnio keliautojų dėmesio reikalaujančios upės yra Grūda, Dūkšta, Verknė bei Anykšta. Vieni žygiai jomis gali tęstis ilgiau nei savaitę, kiti pasiekti net 170 km.

Poreikiai pagal kišenę

Kelionių kaina keičiasi priklausomai nuo dienų skaičiaus, trasų sudėtingumo bei kitų paslaugų, kurias ketinate įtraukti į savo maršrutą. Darbo dienomis už vienos baidarės nuomą teks sumokėti 30–50 litų. Savaitgalį kainos pakyla bent perpus. Dažniausiai į šią sumą jau būna įskaičiuotos gelbėjimosi liemenės bei kelionės maršruto žemėlapis.

Patyrę keliautojai žino, jog neverta apsikrauti nereikalingais daiktais, tačiau esama ir tokių, kuriuos būtina įsimesti į savo krepšį. Pirmiausia, reikia pasirūpinti patogia avalyne ir sausų bei šiltų drabužių komplektu, net jeigu orų prognozėje nenusimato stiprus lietus.

Svarbiausiųjų daiktų sąraše taip pat atsiduria galvos apdangalas, priemonės nuo saulės, apsauga nuo vabzdžių bei pirštinės, padedančios išvengti skausmingų nuospaudų.

Dažniausiai skęsta telefonai

Kiekvienas, nors kartą plaukęs baidare, tikrai patars, kad svarbiausia - apsaugoti savo daiktus nuo vandens. Norint išlikti praktiškiems, paprasčiausi buities atributai gali tapti nepakeičiamais pagalbininkais.

Nors specialius hermetiškus krepšius išsinuomoti kartu su baidarėmis galima bemaž visur, tačiau keliautojai vis dažniau pakeičia juos storais ir dideliais šiukšlių maišais. Į šiuos lengvai telpa ir palapinės, ir miegmaišiai, ir visa kelionei reikalinga manta.

Automobilio raktus, telefonus ar fotoaparatus kelionės metu norisi turėti šalia savęs, tačiau labai dažnai po kelių rimtesnių upės slenksčių, jie atsiduria už borto. Šiems daiktams nereikia specialios apsaugos - užtenka pasiimti paprastą užsukamą stiklainį, kuris neskęsta ir laikosi vandens paviršiuje.

Eksponatai - į šiukšlių muziejų

Gamtos užterštumas paūmėja kiekvienais metais, kai vasaros pabaigoje tonomis galima skaičiuoti neatsakingų stovyklautojų paliktas šiukšles. Vis dažniau vandens turizmo agentūros inicijuoja valymo akcijas, kurių metu stengiamasi sutvarkyti ežerų ir upių pakrantes, švarinti keliautojų mėgiamas poilsiavietes.

Baidarių žygius rengianti įmonė „Upių labirintas“, neapsikentusi daromos betvarkės gamtoje, įkūrė šiukšlių muziejų. Netoli Verknės esančioje ekspozicijoje galima pamatyti, kokius turtus irkluotojams iš vandens tenka traukti į sausumą.

P. Pelanis pasakojo, jog turima kolekcija gali nustebinti ne vieną: „Daiktai besimėtantys upėse būna patys įvairiausi: nuo padangų iki televizorių. Dažniausiai tenka gaudyti pro šalį plaukiančius kroksus.“

atostogos.htm"="">atostogos.htm"" target="_blank">Pasidalink savo atostogų akimirkomis ir laimėk prizus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.