8 įdomiausios pasaulio vietos gamtos mylėtojams

Pasaulio flora ir fauna stebina savo įvairove, spalvingumu ir keistenybėmis. Gamtos mylėtojai svajoja bent kartą gyvenime išvysti medžiojančias poliarines meškas, pasinerti į paslaptingą povandeninį pasaulį, nufotografuoti „Didįjį penketą“ ar paklaidžioti Č. Darvino pėdsakais. Vardijame 8 įdomias pasaulio vietas, kur gamtos mylėtojai traukia stebėti gyvūnų.

Raudonoji jūra, Egiptas.<br>KelioniuManija.lt
Raudonoji jūra, Egiptas.<br>KelioniuManija.lt
Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

2012-07-14 17:16, atnaujinta 2018-03-18 03:58

Afrikos safari

Žodžiu safari apibūdinamos gamtos mėgėjų, dažniausiai keliaujančių ir stebinčių Afrikos laukinę gamtą, kelionės. Tradicinė safari apranga yra chaki spalvos kostiumas, speciali kepurė.

Anksčiau safari siejosi su laukinių žvėrių medžiokle, tačiau šiandien tai – daugiausia gyvūnų stebėjimas ir fotografavimas. Daugumos safari keliautojų tikslas yra pamatyti vadinamąjį „Didįjį penketą“, t.y. liūtą, leopardą, dramblį, raganosį ir buivolą. Pasaulyje yra nedaug tokių vietų, kur galima išvysti visus šiuos gyvūnus: tai Kenija, Tanzanija, Botsvana ir Pietų Afrikos Respublika.

Viena iš populiariausių vietų stebėti laukinius gyvūnus – Kenijoje esantis Masai Maros nacionalinis parkas. Kenijos ir safari pavadinimai, galima sakyti, jau yra tapę sinonimais.

Galapagų salos, Ekvadoras

Galapagų salos – tai Ekvadorui priklausantis salynas, nuo Pietų Amerikos žemyno nutolęs apie 1000 km į vakarus. Salyną, saugomą UNESCO, sudaro 16 didesnių ir daugybė mažyčių salelių. Vulkaninės kilmės salose yra veikiančių ugnikalnių. Salų pavadinimas – Islas Galapagos – išvertus į lietuvių kalbą reiškia „Vėžlių salos“. Galapagų salos garsėja išskirtine gyvūnija. Jau nuo XVIII a. čia vykdavo mokslininkai ir keliautojai tyrinėti salų fauną. Galapagų salose aptikta daugybė endeminių gyvūnų ir augalų rūšių – tokių, kurių niekur kitur pasaulyje nėra. Vienoje iš salų yra įsikūrusi Č. Darvino mokslinė stotis. Būtent tyrinėdamas Galapagų salų gyvūniją žymusis mokslininkas išplėtojo savo evoliucijos teoriją.

Kosta Rikos džiunglės

Kosta Rikos džiunglėse knibždėte knibžda įvairiausių egzotinių gyvūnų. Šioje šalyje priskaičiuojama apie pusę milijono floros ir faunos rūšių. Daugiau nei ketvirtadalis šios šalies teritorijos priklauso nacionaliniams parkams ir kitoms saugomoms teritorijoms. Vienas iš žymiausių Kosta Rikoje – Corcovado nacionalinis parkas, kuriame gyvena 4 beždžionių rūšys, čia taip pat gyvena tinginiai, tapyrai. Kitas žinomas nacionalinis parkas – tai Tortugero, žymus čia perinčiais jūriniais vėžliais. Be to, Kosta Rika garsi savo ugnikalniais, kriokliais bei baltojo, o taip pat ir juodojo smėlio paplūdimiais.

Didysis barjerinis rifas, Australija

Apie 2000 km palei Australijos pakrantę nutįsęs Didysis barjerinis rifas yra didžiausias pasaulio koralinis rifas, sudarytas iš daugybės besijungiančių salų bei rifų. Australai šį gamtos kūrinį vadina aštuntuoju pasaulio stebuklu. Didysis barjerinis rifas yra rojus nardymo aistruoliams. Nardant galima išvysti puikių vaizdų ir gėrėtis spalvų įvairove. Koraluose gausu gyvybės – įvairiausių žuvų, vėžlių, o taip pat ir nedidelių bei gana draugiškai nusiteikusių rifų ryklių. Čia galima aptikti 500 rūšių koralų, 1500 rūšių žuvų ir 4000 rūšių moliuskų.

Nemėgstantys nardyti Didžiuoju barjeriniu rifu gali grožėtis iš specialaus pusiau povandeninio laivo su stiklinėmis kabinomis arba pakilę į orą nedideliu lėktuvėliu.

Rugsėjo mėnesį į šią vietovę traukia norintys išvysti migruojančius banginius. Sausį ir vasarį galima stebėti kiaušinius dedančius vėžlius.

Borneo sala

Borneo sala, priklausanti Indonezijai, Malaizijai ir Brunėjaus sultonatui, yra viena įdomiausių vietų gamtos mylėtojams Pietryčių Azijoje. Ši trečia pagal dydį pasaulio sala garsi biologine įvairove: čia aptinkama per 15 000 augalų, 600 paukščių, 220 žinduolių rūšių. Saloje gyvena drambliai, leopardai, beždžionės, įvairių rūšių vėžliai. Tačiau bene labiausiai Borneo garsina orangutangai, gyvenantys salos drėgnuosiuose atogrąžų miškuose.

Raudonoji jūra, Egiptas

Spalvingas povandeninis pasaulis – viena iš Egipto kurortų, įsikūrusių prie Raudonosios jūros, vizitinių kortelių. Kadangi šios jūros vandens temperatūra nenukrinta žemiau +20°C, susidaro palanki terpė koraliniams rifams susidaryti. Raudonojoje jūroje priskaičiuojama per 200 koralų ir daugiau nei 1100 žuvų rūšių. Koralai nusidriekę per 2000 km, o kai kurių iš jų amžius siekia apie 7000 metų.

Amazonija, Brazilija

Ilgiausią ir vandeningiausią pasaulyje Amazonės upę supantys drėgnieji atogrąžų miškai užima maždaug trečdalį Brazilijos teritorijos, o taip pat driekiasi ir kaimyninėse šalyse. Amazonija dar vadinama „planetos plaučiais“: šiame regione pasigamina maždaug pusė Žemės deguonies.

Amazonija pasižymi itin gausia biologine įvairove. Čia gyvena 1800 paukščių ir 250 žinduolių rūšių. Amazonės upėje gyvena apie 2000 žuvų rūšių. Be to, Amazonijoje gyvena per 200 indėnų genčių. Daugelis iš jų neturi jokių ryšių su civilizuotu pasauliu.

Čerčilis, Kanada

Palyginti retai apgyvendinta Kanada gali didžiuotis daugybe vietų, kur galima stebėti gyvūnus. Tačiau bene žymiausia vietovė yra Čerčilis (Churchill), esantis Hadsono įlankos pakrantėje. Ši atoki vietovė – tai poliarinių meškų karalystė. Kasmet baltosios meškos, sulaukusios, kada užšąla vanduo, pradeda ruonių medžioklę. O vasarą gamtos mėgėjai į Čerčilį atvyksta stebėti banginių ir migruojančių paukščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.