Pragaru vadinamas Lenkijos miestas garsėjo piratais

Specialiai lrytas.lt, Varšuva-Helis

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jul 16, 2012, 4:29 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:42 AM

Po Lenkijos pajūrį keliaujantys užsienio turistai pralinksmėja išgirdę Helio miestelio pavadinimą, mat lenkiškai jis skamba lygiai taip pat, kaip kad anglų kalboje žodis „pragaras“ - „hell“. 

Turistus dar labiau suintriguoja žinia, kad tokį vardą miesteliui greičiausiai suteikė viduramžių jūrininkai dėl jame apsigyvenusių piratų, kėlusių siaubą regiono pirkliams. Tokio paties pavadinimo pusiasalyje įsikūręs Helis nuo Gdansko uosto yra nutolęs vos penkiolika kilometrų, tad į jį prekes plukdydavę laivai ir tapdavo Helio piratų taikiniu.

Nuo Helio piratų greičiausiai kentėjo ir Klaipėdos, tuomečio Mėmelio, pirkliai, intensyviai prekiavę su Gdansku bei buvę prekybinėje Hanzos miestų sąjungoje. Šios sąjungos vardu Gdansko merija kreipėsi į Kryžiuočių ordiną prašydama pažaboti Helio piratus.

Istorinės kronikos liudija, kad Helio piratai dažniau užsiiminėdavo „taikiuoju“ plėšikavimu. Jie buvo pastatę du jūros švyturius, vienas rodydavo gerą, o kitas - klaidingą kelią, tiesiai į povandenines uolas. Ant pastarųjų užplaukusių laivų savininkai heliečiams turėdavo sumokėti už gelbėjimą, laivo remontą, prekių saugojimą, taip pat - už teikiamas linksmybes. 

XIV amžiuje Helyje buvo vienas uostas, pirtis, ligoninė, kalėjimas, bažnyčia ir net devynios smuklės, o miestelio gyventojai garsėjo paleistuvavimu. Lengvabūdišką Helio gyventojų požiūrį į moralę liudija XIV teisyno nurodymas viešai besibarančioms moterims skirti dešimteriopai didesnę baudą, negu vyriškiams už merginų suvedžiojimą.

Tiesa, išsiskyrusioms moterims už paleistuvavimą grėsė turto konfiskavimas, tačiau legendos byloja, kad pinigais žarstęsis piratų vadas Klausas Störtebeckeris palikuonių susilaukė kas antroje troboje.

Vėliau buvo sukurta legenda, kad dėl Helio gyventojų palaidumo miestelis sulaukė Dievo prakeiksmo, todėl ėmė grimzti į vandenį ir turėjo persikelti į už pusantro kilometro esančią aukštumą. Dar labiau Heliui pakenkė tai, kad Lietuvos ir Lenkijos karalius Žygimantas Senasis 1526m. atėmė iš jo miesto teises ir prijungė prie Gdansko.

Heliu vėl susidomėta XIX šimtmečio pabaigoje, kai jam buvo suteiktas kurorto statusas. Sovietmečiu miestelis buvo tapęs neprieinamu turistams dėl jame įsikūrusios karinės jūrų bazės. Bazė egzistuoja ir dabar, tačiau miestelio pakraštyje. Tris su puse tūkstančio gyventojų turintis Helis per pastaruosius du dešimtmečius tapo vienu iš mėgstamiausių lenkų kurortų.

Iš Gdansko į Helį galima nuvykti priemiestiniu traukiniu ar autobusu, tačiau poilsiautojai labiausiai mėgsta keliauti maršrutiniu laivu, į pragaro miestą nuplukdančiu per keturiasdešimt minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.