Ispanijoje lietuvius mausto ir netikri policininkai santechnikų uniformomis

Jeigu Ispanijos degalinėje į jūsų autobusą įlipa uniformuoti vyrai ir paprašo dokumentų, neskubėkite jų duoti, nes jie gali būti santechnikų uniformomis apsirengę vagys. Taip pat nebūkite malonūs tamsaus gymio vaikams, ko nors klausiantiems. Barselonoje, jos apylinkėse ir Balearų salose siautėja įžūlūs kišenvagiai, sugalvojantys vis naujų triukų turistus palikti be pinigų ir dokumentų.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jul 24, 2012, 1:51 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:44 PM

Permaininga vasara Lietuvoje mūsų tautiečius stumia į Ispanijos glėbį, kur beveik šešis mėnesius saulėta ir karšta, kaip pas mus šią savaitę. Pagrindiniai traukos centrai Pirėnų pusiasalyje – Katalonijos Kosta Brava pakrantė, Barselona ir Balearų salos su Maljorka, lietuviams prestižo simboliu tapusiu kurortu.

Lietuvos konsulatas Valensijoje perspėja: Viduržemio jūros sala yra ne tik turistų, bet ir kišenvagių rojus. LR konsulato Valensijoje III sekretorius Justas Vaišnoras sakė, jog praėjusią savaitę dėl dingusių dokumentų jau kreipėsi trys nukentėję, asmens dokumentus Balearų salose praradę Lietuvos piliečiai.

O dingus dokumentams, ypač saloje, kyla begalė rūpesčių, kurių svarbiausias: kaip grįžti namo?

Prieš keliaujant į bet kurią tolimesnę užsienio šalį, ne tik į Ispaniją, pravartu perskaityti konsulinę informaciją Užsienio reikalų ministerijos (URM) tinklalapyje keliauk.urm.lt

Be kitos naudingos informacijos, čia galima sužinoti, kokios pagalbos iš Lietuvos konsulatų užsienyje galima tikėtis, kokios – ne.

Pavogė pasą vos išlipus

Nežinojimas Ispanijoje liūdną nuotykį patyrusiai Aušrai ir Lietuvoje likusiam jos draugui Pauliui kainavo daug nervų, streso ir nesusipratimų su mūsų URM darbuotojais.

Atskridusi į Maljorką Aušra greitai aptiko, kad dingo jos pasas ir piniginė su pinigais.

Ji kreipėsi į policiją ir Lietuvos konsulatą Valensijoje, nes lėktuvui tik nusileidus Maljorkoje telefone supypsėjo žinutė, pranešanti konsulato kontaktus.

Praradusiems asmens dokumentus konsulatas, patikrinęs asmens tapatybę, gali išduoti grįžimo pažymėjimą, suteikiantį galimybę patekti į lėktuvą ir parskristi namo.

Bet iškilo kliūtis – Lietuvos konsulatas ir ambasada yra žemyninėje Pirėnų pusiasalio dalyje. Jai buvo pasiūlyta atvykti į konsulatą Valensijoje.

Viskas baigėsi laimingai

Gelbėti į bėdą patekusios moters ėmėsi jos Lietuvoje likęs draugas. Portalui lrytas.lt jis pasipiktinęs kalbėjo: „Kaip ji be pinigų galėjo patekti į Valensiją, juolab kad be asmens tapatybės liudijimo iš Balearų salų į žemyną patekti neleidžiama. O pasą juk pavogė. URM valdininkai tik siuntinėjo vienas nuo kito“, – piktinosi Paulius.

Jis reikalavo, kad konsulato Valensijoje darbuotojas pats nuvyktų į Maljorką ir padėtų ir išspręsti nukentėjusios Lietuvos pilietės problemas. Bet konsulato darbuotojai pareiškė, kad tokios paslaugos jie neteikia.

Pagaliau Lietuvos konsulato darbuotojai jam išaiškino, kad reikia nusiųsti į Ispaniją asmens dokumento kopiją ir su ja kreiptis į atskraidinusios oro linijų bendrovės atstovą. Viskas pavyko: „Ryanair“ atstovas uždėjo antspaudą ir Aušra laiminga parskrido namo.

„Kaip čia išeina – oro linijų bendrovės vadybininkas turi didesnę galią nei mūsų konsulatas? Kam jis tada reikalingas?“, – stebėjosi Paulius.

Galima išvažiuoti ir be paso

Lietuvos konsulato Valensijoje III sekretorius J. Vaišnoras tvirtino, kad šiuo atveju būta nesusipratimo, o Aušra ir Paulius vadovavosi klaidinga informacija arba kažko nesuprato. Jis tvirtino, kad jiems buvo išsamiai paaiškinta, kaip grįžti namo be asmens dokumento, kur kreiptis (į oro linijų bendrovę).

„Aušra būtų geritai viską susitvarkiusi, bet manė, jog kas nors asmeniškai jai atveš į naują pasą į Maljorką", - sakė J. Vaišnoras.

Konsulato darbuotojas paneigė, esą iš Maljorkos salos be asmens dokumentų patekti į žemyninę Ispanijos dalį draudžiama.

„Iš salos nebūtina skristi lėktuvu, galima plaukti keltu. Į Valensiją atvyksta turistai, taip pat nukentėję nuo vagių, be asmens dokumentų. Bent jau neteko girdėti, kad tai jiems sutrukdytų persikelti į žemyną. Taigi nukentėjusioji galėjo atvykti pas mus į konsulatą ir viską būtume sutvarkę“, – kalbėjo J. Vaišnoras.

Jo teigimu, praradus asmens dokumentą labai pravartu turėti jo kopiją ir kreiptis į atskraidinusios oro linijos bendrovę. Žinoma, prieš tai būtina užregistruoti vagystės, dokumento dingimo faktą Ispanijos policijoje. Tokiu atveju oro linijų bendrovės atstovai įleidžia pasą ar asmens tapatybės praradusį keleivį į lėktuvą ir traukti pėsčiomis iš Valensijos į Vilnių ar Kauną netenka.

Beje, praėjusią savaitę Balearų salose trys pasų netekę lietuviai su asmens grįžimo dokumentais, kuriuos parūpino Lietuvos konsulatas Valensijoje, parskrido namo be jokių trukdžių. Vagys tampa vis išradingesni

Vis tik Lietuvos konsulato darbuotojas J. Vaišnoras kaitria Ispanijos saule ir „Sangria“ pasilepinti atvykusius poilsiautojus perspėja neprarasti budrumo: jo reikia daug didesnio, nei Palangos paplūdimyje.

Ispanijoje, kaip ir kitose masinio turizmo traukos centruose, vagišiai nėra naujiena. Bet pastaruoju metu Ispanijoje, ypač Barselonoje, jos apylinkėse ir Balearų salose kišenvagiai įsisiautėjo. Neoficialiais duomenimis, didžiausią gaujų dalį sudaro čigonai ir rumunai.

Jie vagystėms išnaudoja vaikus. Būdas paprastas, bet gudrus: prie turistų, sėdinčių už tavernos stalo, pribėga juodbruvas vaikis su žemėlapiu rankoje, neva paklausti kelio ar kokios nors vietos. Rankines su pinigais ir dokumentais turistai dažnai laiko padėję ant stalo. Pribėgęs vaikas uždengia žemėlapiu rankinę, ko nors paklausia, ir sulankstęs žemėlapį kartu su rankine, sprunka į šalį.

Apgauna netikri policininkai

Dar labiau rafinuotas vagių triukas – apsimetus pareigūnais pareikalauti dokumentų. Šiuo būdu apvaginėjami mikroautobusais į Ispaniją atvykstantys lietuviai.

Degalinėje sustojus, kai vairuotojas išeina, prisistato kokia nors uniforma apsirengę vyriškiai ir prisistatę policininkais paprašo dokumentų. Juos gavę, papusto padus.

Šis metodas ypač veiksmingas ir pavojingas: galima apsirengti nors ir santechnikų kombinezonais, juk pirmąkart atvykstantys turistai nežino, kaip atrodo Ispanijos policininkai. Juolab, kad Ispanijoje yra kelių rūšių policija, skirtingomis uniformomis.

Lietuvos konsulato Valensijoje III-sis sekretorius J. Vaišnoras perspėja laikytis ir pačių pagrindinių atsargumo priemonių: nesinešioti visų vertingų daiktų: pinigų, asmens dokumentų ir bilietų vienoje vietoje.

Dažniausiai turistai apvagiami paplūdimyje ir kavinėse. Todėl einant maudytis, dokumentus, bilietus ir praūžti nenumatytus pinigus geriausia užrakinti viešbučio seife.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.