Palangoje vietų nėra net sutinkantiems mokėti 1850 litų už naktį

Oficialiais duomenimis vienu metu Palangoje gali apsistoti apie 9 tūkst. poilsiautojų, tačiau šiuo metu kone visos poilsiavietės yra užimtos, o žmonių, rodos, mieste gerokai daugiau. „Vietų nėra“, – skelbia prie poilsio namų ir viešbučių kabantys užrašai, o paskambinus telefonu retai kada pavyksta išgirsti kažką naujo. „Kai orai geri, naivu tikėtis rasti laisvą lovą – Palangoje šiuo metu poilsiautojų pikas“, – portalui lrytas.lt užsiminė Palangos turizmo ir informacijos centro direktoriaus pavaduotoja Egidija Smilingienė.

Po saulėlydžio palydėtuvių ketvirtadienio vakarą.<br>M. Svėrytė
Po saulėlydžio palydėtuvių ketvirtadienio vakarą.<br>M. Svėrytė
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Jul 26, 2012, 11:09 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:49 PM

Pasak E. Smilingienės, vykstant poilsiauti nakvynės vieta reiktų pasirūpinti iš anksto. „Ieškoti laimės jau čia atvykus – rizikinga. Taip galima ir nieko nerasti. Šiuo metu Palangoje beveik visos vietos užimtos, – portalui lrytas.lt sakė ji ir rekomendavo nakvyne pradėti rūpintis prieš savaitę, o geriausiai – prieš dvi. – Tuomet galima tikėtis, kad apsistosite ten, kur norite.“

Būsto nuomos kainos Palangoje svyruoja nuo keliolikos iki kelių tūkstančių litų už naktį – priklausomai nuo to, kokių sąlygų klientas pageidauja. Pigiausias paslaugas siūlo palapinių miesteliai, kur priklausomai nuo palapinės dydžio para kainuoja 10–30 litų. Čia dažniausiai apsistoja jaunimas, jaunos šeimos arba nuotykius mėgstantys poilsiautojai.

E. Smilingienė taip pat užsiminė, kad jau kitais metais šalia Palangos esančioje Nemirsetoje turėtų iškilti naujas modernus kempingas, svetingai priimsiantis į pajūrį atvykstančius svečius.

Privačiame sektoriuje kainos įprastai svyruoja nuo 60 iki 250 litų už naktį, tačiau piko metu, ypač pagražėjus orams, 60 litų kainuojantis kambarys gali pabrangti iki 200 litų, o vietoj 250 litų poilsiautojui gali tekti sumokėti ir dvigubai daugiau.

Viešbučiuose kainos stabilesnės. Vienos žvaigždutės poilsio namuose su patogumais nakvynė žmogui kainuoja apie 40 litų, geresnės kokybės poilsio namuose dvivietis kambarys – apie 150–250 litų. O norintiems apsistoti prabangaus penkių žvaigždučių viešbučio apartamentuose už naktį gali tekti pakloti beveik 2 tūkst. litų. Tiesa, už juos klientas gauna ne tik nakvynę, bet ir maitinimą, SPA procedūrų kompleksą, kitas papildomas paslaugas. Vis dėlto šiuo metu net ir 1850 litų už naktį sutinkantys mokėti poilsiautojai čia nelaukiami. „Deja, artimiausiu metu vietų neturime“, – sako administratorė.

Poilsiautojai dažniausiai patys asmeniškai ieškosi nakvynės vietos – remiasi draugų rekomendacijomis, skambina internete nurodytais kontaktiniais numeriais, naudojasi virtualiomis rezervacijų sistemomis. Į turizmo ir informacijos centrą kreipiasi tik kritiniu atveju, kai patiems nieko nepavyksta rasti.

„Ne visuomet ir mes galime padėti. Būna laikas, kai tikrai viskas užimta. Ši savaitė – būtent tokia“, – pasakojo E. Smilingienė

Jos teigimu, lietuviai poilsiautojai dažniausiai už naktį būna pasiryžę mokėti iki 200 litų, o užsieniečiai negaili palikti ir didesnių sumų. Palangoje kasmet apsistoja labai daug turistų iš Rusijos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Skandinavijos šalių – iš Norvegijos į Palangą kone kasdien skraido nedidelis lėktuvas.

„Esame paskaičiavę, kad Palangoje per metus sulaukiame turistų maždaug iš 60 skirtingų pasaulio šalių. Daugiausia jų – iš Europos, tačiau poilsiautojų atvyksta ir iš Japonijos, Naujosios Zelandijos, Australijos, vienas kitas – iš Pietų Afrikos valstybių“, – teigė ji ir užsiminė, kad pavieniai poilsiautojai dažniausiai būna turistai, keliaujantys po Lietuvą ar Baltijos valstybes.

Turizmo ir informacijos centro atstovė pasakojo, kad dar prieš keletą metų poilsiautojai dažniausiai atvykdavo savaitei, tačiau dabar jų buvimo laikas čia gerokai sutrumpėjo – prie jūros tautiečiai vidutiniškai praleidžia 3–5 dienas. Iš užsienio atvykę svečiai labiau linkę apsistoti ne trumpiau nei dviem savaitėms.

Pasak jos, buvo laikas, kai iš Rusijos kasmet atvykdavo daugiau mažiau tie patys turistai, tačiau dabar poilsiauti į Palangą jau važiuoja ir jų vaikai, anūkai, draugai. Daugiausia jų – iš Maskvos, Kaliningrado, Sankt Peterburgo. „Palangoje jiems patinka klimatas, aptarnavimo lygis, čia – daug pramogų, yra ką veikti“, – sako E. Smilingienė.

Palangos turizmo ir informacijos centre nuolat vedama statistika apie poilsiaviečių užimtumą, laisvas vietas. Tačiau dėl pavienių nuoma užsiimančių verslininkų tikslią informaciją pateikti sunku.

Portalas lrytas.lt pabandė pasidomėti, ar tikrai taip sunku rasti nuomojamą kambarį. Iš tiesų poilsiavietėse laisvą vietą rasti nelengva – beveik visi kambariai čia užimti arba jau rezervuoti. Užsisakyti kambarį galima nebent kitai savaitei, kai kur poilsis siūlomas tik vienai nakčiai ir ne itin poilsiautojui patogiu metu – pavyzdžiui, iš penktadienio į šeštadienį arba iš sekmadienio į pirmadienį.

Tačiau vadinamos „pakelės bobutės“ net per piką randa kur apgyvendinti saulėtų orų prie jūros išsiilgusius turistus. Išgirdusios, kad žmonės ieško vietos apsistoti, jos kimba į atlapus ir nieko nelaukdamos klausia: „Kiek žmonių? Kuriam laikui?“ Išvardinusios visus vietos privalumus galiausiai pasako kainą – du žmones vienai nakčiai priimtų už 200–250 litų.

Reiktų pažymėti, kad dauguma tokių kambarių – tolokai nuo centro, o iki jūros – nemažas atstumas. Tačiau priklausomai nuo asmeninių poreikių gerai paieškojus vietą rasti nors ir sunku, bet įmanoma net ir atvykus be minties, kur apsistoti. Galima rizikuoti. Tik kaži ar spontaniškai nusprendus vykti į saulėtą pajūrį neteks už nakvynę permokėti. Ir ar poilsis bus toks, kokio buvo tikimasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.