Rusų poilsiautojai Palangos verslininkams malonesni už lietuvius

Išgirsti Palangoje rusų kalbą taip pat įprasta, kaip ir lietuvių. Ir nieko nuostabaus, kiekvieną sekmadienį Palangos oro uoste nusileidžia net du lėktuvai į didžiausią Lietuvos pajūrio kurortą atskraidinantys poilsiautojus iš Maskvos. Rusams čia patinka, Palangos verslininkams – tuo labiau, mat šie turistai turi vieną didžiausią pageidavimą – kokybė. Kaina jiems nesvarbi.

Į žvejų laivu rengiamas ekskursijas daugiausia leidžiasi poilsiautojai ne iš Lietuvos. Dienomis valandos kaina - 20 litų, vakarais pusvalandis už 10 litų.<br>A. Kuznecovaitė
Į žvejų laivu rengiamas ekskursijas daugiausia leidžiasi poilsiautojai ne iš Lietuvos. Dienomis valandos kaina - 20 litų, vakarais pusvalandis už 10 litų.<br>A. Kuznecovaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 29, 2012, 11:04 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:16 PM

„Poilsiautojai iš Rusijos pageidauja tik kokybės, dėl kainos jie nediskutuoja“, - lrytas.lt sakė Palangos Turizmo informacijos centro direktorės pavaduotoja Egidija Smilingienė.

Giria rusų turistus

Pasak jos, kur apsigyventi Palangoje rusai dažniausiai ieško per jų šalyje veikiančias turizmo agentūras, kartais kreipiasi ir į Turizmo informacijos centrą. „Pastaraisiais metais pastebime, kad kur apsistoti rusai dažniausiai susiranda patys. Dažniausiai jie Palangoje lankosi nebe pirmą kartą, yra gyvenę kažkur ir anksčiau, patiko, todėl nieko naujo nebeieško, tariasi asmeniškai su viešbučiais ar vietas rezervuoja internetu“, - kalbėjo E. Smilingienė.

Turizmo informacijos centro direktorės pavaduotoja sako, kad Palangoje yra keli viešbučiai, kuriuos ypač mėgsta poilsiautojai iš Rusijos, tačiau nevengia jie ir nuomotis apartamentų, butų. Pas „patogų poilsį šalia jūros“ siūlančias bobutes jie tikrai negyvena.

„Visokių turistų turime, tačiau geriausi lenkai ir rusai“, - atsako Žvejų gatvėje apartamentus nuomojančios poilsiavietės darbuotoja. Dabar ant šio pastato, kaip ir visų kitų Palangoje, kabo užrašas: „Vietų nėra“. Naktis čia kainuoja 150 litų.

„Viešbučiuose kaina tokia pati, tik pas mus geriau, čia yra ne tik vonia ir tualetas, bet ir virtuvė. Tai - lyg atskiras butas“, - aiškina moteris ir patikina, kad turistai iš kitų šalių patinka daug labiau nei lietuvaičiai.

„Visų pirma, jie gyvena savaitę arba dvi, o ne kaip lietuviai, kurie atvažiuoja tik savaitgaliais. O ir tokio „bardako“ kambariuose nepalieka kaip mūsiškiai“, - užsieniečių pranašumus vardino poilsiavietės darbuotoja.

Nuo sovietmečio likę įpročiai

E. Smilingienė pritaria šiai nuomonei. Jos teigimu, į Lietuvą tikrai neatvyksta taip vadinamieji rusų mafijos atstovai ar auksinis jaunimėlis, kurių pagrindinis tikslas prisigerti iki žemės graibymo ir eiti muštis. Čia tokių vaizdų, kaip Egipto ar Turkijos kurortuose neišvysi.

„Atvažiuoja vyresnio amžiaus žmonės, atsiveža anūkus. Nesuprantu, iš kur toks įvaizdis, kad mafija čia suvažiuoja“, - stebisi E. Smilingienė. Pasak jos, pastebima, kad vis rečiau į Palangą atvyksta ir jaunimo iš Rusijos, tačiau ir tie elgiasi tvarkingai ir kultūringai.

„Anksčiau jie važiuodavo su seneliais, su tėvais, dabar atvyksta jau patys, su draugų kompanija, tačiau jokių problemų nekelia nei mums, nei policijai. Ateina pas mus, informacijos pasiklausia, mandagūs kultūringi žmonės, be jokių pretenzijų“, - tikina Palangos Turizmo informacinio centro direktoriaus pavaduotoja.

Dosnūs ir neįnoringi

Rusus giria ir kavinių darbuotojai bei įvairias smulkmenas gatvėse pardavinėjantys prekeiviai. „Jie daug, smalsesni žmonės, ne tokie, kaip lietuviai“, - poilsiautojus iš Rusijos giria ir J. Basanavičiaus gatvėje dirbantis chiromantas Valentinas. „Mūsiškiai labiau susikaustę, jie niekuo netiki, rusai man mielesni“, - sako jis.

„Ne, Palangoje jie negeria degtinės stiklinėmis ir nebliauna girti kaip asilai“, - paklausta apie klientus iš Rusijos, juokiasi vienos J. Basanavičiaus gatvėje esančios kavinės, kurioje vakarais groja rusiška muzika, padavėja Aistė.

Merginos teigimu, rusai mėgsta skaniai pavalgyti, kokybiškam maistui pinigų negaili, geriau mieliau lietuvišką alų nei degtinę ir, skirtingai nuo lietuvaičių, negaili arbatpinigių.

Erzina rusų kalbos nemokėjimas

„Durdom (durnių namai)“, - prasilenkdama su garbaus amžiaus porele, išgirstu eidama Smilčių gatvėje. „Jūs iš Rusijos“, - klausiu jų. „Taip, Kirovas (miestas esantis 896 kilometrus nuo Maskvos – red. past.) “, - atsako jie man.

Susipažįstame. Tatjana ir Igoris, pensininkai, į Palangą atvykę septintą kartą. „Sovietmečiu, paauglystėje buvau su tėvais. Po to su šeima važiavom, dabar jau tik dviese“, - šypsosi vyras.

Jis sako, kad Palangoje jam patinka viskas, tačiau nervina, kad dauguma gatvės pardavėjų, jaunų vaikinų ir merginų, jau nebemoka rusiškai, dėl to esą jam ir išsprūdo tas nelabai gražus apibūdinimas, kad tai „durnių namai“.

„Mes dar įpratę, kad tai „naša Palanga“ (mūsų Palanga), sunku persiorientuoti, tačiau suprantame ir jus“, - ima atsiprašinėti Igoris. Paprašytas juos su žmona nufotografuoti, vyras moja ranka: „Nereikia mums tos garbės, mes paprasti žmonės“.

Gėda dėl saviškių užsienyje

Fotografuotis nesutinka ir J. Basanavičiaus gatvėje užkalbintas Grigorijus. Jis su žmona Olga ir septynmečiu sūnumi Nikita atvyko iš Maskvos.

„Kodėl Palanga? O ne Sočis, Turkija, Egiptas ar Graikija? Pasakysiu paprastai, mums ten gėda už saviškius. Pažiūrėkite, koks rusų įvaizdis pasaulyje. Būtinai girtas, būtinai apsikarstęs auksinėmis grandinėlėmis ir būtinai prie kažko kabinasi. Mums tai nepatinka“, - paklaustas, kodėl poilsiui pasirinko Palangą, atsako Grigorijus.

„Praėjusią savaitę erzino lietus, tačiau dabar jau viskas gerai, tik gaila, kad sekmadienį jau į namus teks grįžti. Mielai dar kokiai savaitėlei likčiau“, - į pokalbį įsiterpia ir Olga.

Maskviečiai Palangoje tik antrą kartą, tačiau sako, kad į ją grįš ir kitą vasarą. „Kainos mažos, aptarnavimas geras, aišku, reikia derintis prie orų, tačiau, suprantame, kad čia ne Juodoji ar Viduržemio jūra, todėl niekur nedingsi, yra kaip yra“, - kalba jie ir pradeda juoktis prisiminę savo poilsį Jaltoje, kai sumokėję kaip už gerą viešbutį, turėjo sėdėti „skylėje“ su tarakonais ir pelėmis.

„Vakare pasidariau sumuštinį, išėjau į balkoną parūkyti, girdžiu žmona klykia. Atsisuku, žiūriu pelė sumuštinį nešasi. Ten tai poilsis buvo. Jau geriau šalta jūra, nei tokios gyvenimo sąlygos“, - atostogas Kryme prisiminė Grigorijus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.