Pajūrio saulė glosto poilsiautojus, bet ne jų augintinius

Atostogoms į pajūrį pasiimtas augintinis šeimininkams gali tapti tikru galvos skausmu.

Šią škotų terjerų veislės kalytę į Palangą atsivežė atostogauti čia iš Minsko atvykusi baltarusė Oksana.<br>R. Vitkus
Šią škotų terjerų veislės kalytę į Palangą atsivežė atostogauti čia iš Minsko atvykusi baltarusė Oksana.<br>R. Vitkus
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Aug 2, 2012, 2:20 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:45 PM

Palangoje klientus su šunimis ir katėmis priima tik ketvirtadalis viešbučių, o apartamentus ir kambarius nuomojantys palangiškiai, išgirdę, kad jų būste ketina apsigyventi ir keturkojis padaras, dažniausiai ima raukytis ir taria „ne“.

Problemų dėl augintinio nesumažėja net ir įsikūrus. Į pajūrį savo augintinio nenusivesi. Draudžiama zona šunims - ir Palangos parkai.

Keturkojai daug jautriau reaguoja ir į šilumą. Praėjusį savaitgalį plūstelėjęs karštis Palangoje vos nepražudė keliolikos į kurortą atsivežtų augintinių. Palangos veterinarijos klinikoje lašelinę teko daryti daugiau nei dešimčiai šiluminį smūgį patyrusių gyvūnų.

Nakvynės teko ieškotis Šventojoje

Praėjusią savaitę viešbučio Palangoje ieškoję šiauliečiai Jolita ir Gintautas buvo nemaloniai nustebinti.

Išankstinę nakvynės paiešką kurorte komplikavo ne tik šilumos išsiilgusių poilsiautojų antplūdis, bet ir tai, kad šiauliečių pora nusprendė prie jūros vykti su savo augintiniu – trijų mėnesių cvergšnaucerių veislės šuniuku.

„Susisiekėme su keturias ar penkiais Palangos viešbučiais ir visur išgirdome neigiamą atsakymą. Vienur nebebuvo laisvų vietų, kitur buvome nepageidaujami dėl šuns.

Nustebino ir žinia, kad šuns pragyvenimas viešbutyje kainuoja vos ne tiek pat, kiek ir žmogaus. Kai kurių viešbučių administratoriai paaiškino, kad už šuns laikymą kambaryje per parą tektų mokėti 50 litų“, - portalui lrytas.lt sakė šiaulietė Jolita.

Neradusi vietos Palangoje su savo augintiniu į pajūrį atvykusi šiauliečių šeima nakvynę gavo Šventojoje įsikūrusiame „Kuršių kaimo“ viešbutyje.

„Ten už mūsų šuniuko nakvynę paprašė mokėti 40 litų per parą. Pavyko nusiderėti iki 20 litų. Šiaip jau buvo keistoka, kad teko mokėti už trijų mėnesių šuniuko nakvynę, o mažametis mūsų sūnus kartu galėjo gyventi nemokamai“, - portalui lrytas.lt sakė šiaulietė Jolita.

Keturkojo nakvynė gali kainuoti ir 100 litų

Ar sunku susirasti nakvynę į Palangą su augintiniu atvykusiam poilsiautojui, pabandė išsiaiškinti portalo lrytas.lt korespondentas.

Paskambinus telefonu į Palangos turizmo informacijos centrą (TIC) pavyko gauti net 18 klientus su augintinais priimančių viešbučių sąrašą (Palangoje veikia per 70 viešbučių).

Keturkojams tolerantiškų viešbučių sąrašo viršūnėje – vienas iš keturių prabangiausių Palangos viešbučių, penkiomis žvaigždutėmis įvertinta „Vanagupė“. Tiesa, šiame viešbutyje su augintiniu apsistoti nusprendusio poilsiautojo piniginė kas parą patuštės 100 litų.

Keturių žvaigždučių viešbučius „Palangos vėtra“ ir „Gamanta“ pasirinkę poilsiautojai už savo augintinio viešnagę privalės sumokėti vienkartinį 50 litų mokestį.

Trijų žvaigždučių viešbutyje „Medūza“ apsistoti nusprendę poilsiautojai už savo augintinį privalės mokėti po 40 litų per parą. 

Paklausta, ar daug klientų čia apsistoja su savo augintiniais, šio viešbučio administratorė paaiškino, kad šiuo metu čia ilsisi dvi su šunimis atvykusios šeimos.

Pasak Palangos TIC darbuotojų, mokestį nuo 16 iki 100 litų už gyvūnų apnakvindinimą ima visi juos priimantys viešbučiai. Išimtį kai kurie viešbučiai taiko tik iki 8 kilogramų sveriantiems šunims, kuriuos savininkai laiko specialiuose krepšeliuose.

Kambarių nuomotojai vengia gyvūnų

Apartamentus ar kambarius poilsiautojams nuomojantys palangiškiai nuomininkus su gyvūnai priima nenoriai.

„Ne, su šunimis mes poilsiautojų nelabai priimame“, - portalo lrytas.lt korespondentui pasiteiravus apie galimybę įsikurti su šunimi atšovė Žvejų gatvėje esančių apartamentų savininkė. Moteris tvirtino, kad po šuns viešnagės lieka plaukų ir nemalonus kvapas.

„Buvome priėmę šeimą su Jorkšyro terjeru, tai po to reikėjo naikinti kvapą“, - guodėsi apartamentus nuomojanti palangiškė.

„Jūsų šuo didelis ar mažas?“ - paprašius išnuomoti kambarį pasiteiravo kita toje pačioje gatvėje kambarius nuomojanti moteris. Pasakius, kad šuo sveria apie dešimt kilogramų, palangiškė nusprendė, kad šuo yra didelis, ir pažadėjo išnuomoti kambarį, jei iki vakaro jo neišsinuomos kiti klientai.

„Ne, šunų tikrai nepageidaujame. Po jų lieka plaukų. Kiti nuomininkai atvyksta ir su šunims alergiškais vaikais. Kai kurie keturkojai lodami kelia triukšmą, o kai kurie ir pridergia“, - portalui lrytas.lt tvirtino kambarius nuomojantis palangiškis Vytautas.

„Priimame su šunimis. O kodėl turėtume nepriimti? Dažniausiai šunys būna daug geresni padarai už žmones. Papildomo mokesčio už gyvūnus apsistojus pas mus mokėti nereikia“, - maloniai nustebino Bangų gatvėje apartamentus nuomojanti moteris.

Tačiau šią gyvūnams pakančią būsto nuomotoją būtų galima laikyti išimtimi – dauguma gyvenamąjį plotą poilsiautojams siūlančių palangiškių yra kitokios nuomonės.

Sulaukia kreivų žvilgsnių

Į Palangą su škotų terjerų veislės kalyte Uma iš Minsko atvykusi ponia Oksana portalo lrytas.lt korespondentui sakė, kad kambarius tame pačiame name nuomojasi jau dvylika metų, todėl paklausta, ar galima atsivežti šunį, šeimininkė neprieštaravo.

Iš pliažo į namus su augintine ryte grįžusi baltarusė sakė, kad pajūryje Uma sulaukia perdėto dėmesio.

„Mano šuo neagresyvus. Nors augintinė pliaže net neatlieka savo gamtinių reikalų, o aš nešiojuosi maišelį ekskrementams, tačiau visuomet sulaukiu bent kelių kreivų žvilgsnių“, - guodėsi viešnia iš Baltarusijos.

Šalia pajūryje augančio pušyno savo Vakarų Škotijos baltųjų terjerų veislės kalytę vedžiojęs kaunietis Kęstutis sakė dėl šuns jokių nepatogumų Palangoje nepatyręs.

„Turiu čia įsigijęs nekilnojamojo turto, todėl dėl apsigyvenimo su šunimi problemų nekilo. O kai vykstu pailsėti prie Molėtų rajono ežerų, ten už savo augintinę papildomai tenka pakloti 100 litų, nes nuomotojai pradeda aimanuoti, kiek mano keturkojis gali jiems pridaryti problemų. Visos aimanos baigiasi, kai nuomotojo kišenėje atsiduria papildoma šimtinė“, - juokavo ponas Kęstutis.

Surašė keturiolika protokolų

Į Palangą su augintiniu atvykęs poilsiautojas turi akylai rinktis maršrutus, kuriais vedžioti savo numylėtinį.

Ženklai, draudžiantys vedžioti šunis, stovi prie įėjimo į pliažus. Keturkojai nepageidaujami ir parkuose.

Už šių taisyklių nesilaikymą gresia administracinė bauda iki 200 litų.

Palangos miesto policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio viršininkas Aidas Šlečkus portalui lrytas.lt sakė, kad šiemet už šunų priežiūros taisyklių nesilaikymą buvo surašyta 14 administracinių teisės pažeidimų protokolų.

„Dauguma šių protokolų buvo surašyta per du pastaruosius mėnesius. Nepiktybiniams pažeidėjams buvo skirtas administracinis nurodymas, kuris šių asmenų piniginę patuštino dešimčia litų. Tačiau keliems asmenims, kurių augintiniai padarė žalos kitiems žmonėms ar jų turtui, buvo skirta ir 500 litų bauda“, - portalui lrytas.lt sakė A. Šlečkus.

Perkaitusiems gyvūnams teko daryti lašelines

Palangoje vasarotojų augintinių tyko keli pagrindiniai pavojai. Jei šeimininkas yra nerūpestingas, saulės atokaitoje, tvankiame kambaryje ar automobilyje paliktą jo augintinį gali ištikti šiluminis smūgis.

Palangos veterinarijos klinikos savininkas Vidmantas Urbonovičius sakė, kad praėjusią savaitę pas jį į kliniką buvo pristatyta apie dešimt šiluminio smūgio ištiktų keturkojų, jiems reikėjo daryti lašelinę.

„Pliaže ar kitoje atviroje vietoje saulės atokaitoje paliktas gyvūnas gali nugaišti. Toks pat likimas gali ištikti ir karštą dieną automobilyje paliktą gyvūną. Jei automobilis paliktas saulės atokaitoje, negelbsti ir praverti langai. Žūtis nuo perkaitimo gyvūną gali ištikti tokiame automobilyje praleidus vos 15 minučių“, - portalui lrytas.lt sakė V. Urbonovičius.

Antroji problema, su kuria susiduria į Palangą atsivežti keturkojai, yra erkės.

„Nuo pavasario į mus dėl į jų augintinius įsisiurbusių erkių kreipėsi jau per septyniasdešimt asmenų. Tiesa, pastaruoju metu erkių aktyvumas sumažėjo – liepos mėnesį pas mus kreipėsi tik 5-6 erkių nuskriaustų šunų savininkai“, - portalui lrytas.lt sakė Palangos veterinaras.

Erkių sukandžioti šunys gali susirgti jų gyvybei pavojingomis babezioze bei erlichioze. Kartais erkių sukandžioti gyvūnai suserga ir Laimo liga.

Trečia problema, dėl kurios į Palangą atsivežtų augintinių savininkams tenka ieškoti veterinaro, - tai apsinuodijimas nuo karščio sugesti spėjusiu maistu.

Draudimų daugiau nei leidimų

Nors V. Urbonovičius pripažino, kad per pastaruosius kelerius metus Palangos valdžios ir palangiškių požiūris į gyvūnus pasikeitė į gera, vis dėlto apgailestavo, jog įvairių draudimų keturkojams išlikę dar pernelyg daug.

„Neseniai lankiausi Londone ir nustebau išvydęs Trafalgaro aikštėje du vilkšunius be antsnukių besivedantį anglą. Pabandžiau įsivaizduoti, kaip tai atrodytų, jei viskas vyktų Vilniaus Katedros aikštėje. Manau, kad toks žmogus Lietuvoje netruktų sulaukti baudos...“ - spėjo V. Urbonovičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.