Poilsiautojus Palangoje kviečia užsukti unikalus šunų muziejus

Į Palangą atvykusius poilsiautojus kviečia užsukti unikalus – vienintelis toks Baltijos šalyse – Šunų muziejus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Aug 9, 2012, 12:14 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:59 AM

Trečius metus gyvuojantį, dalį daugiabučio namo bute įrengtų palangiškio menininko Vytauto Kuso dirbtuvių užimantį muziejų jau spėjo aplankyti daugybė turistų net iš keturiolikos šalių, o atsiliepimų knygoje yra įrašų ne tik lotyniškais rašmenimis ar kirilica, bet ir hieroglifais.

Šiuo metu muziejaus lentynose išdėliota 1,5 tūkst. eksponatų, daugiausia tarp jų - suvenyrinių šunų statulėlių. Dar tiek pat eksponatų laukia savo eilės gulėdami muziejaus fonduose.

Visus eksponatus kruopščiai registruoja didžiausia V. Kuso pagalbininkė – jo žmona Vida Kusienė.

Viskas prasidėjo nuo dovanos

Unikalaus muziejaus įkūrėjas neslėpė, kad idėja kolekcionuoti šunų statulėles kilo būsimai žmonai padovanojus suvenyrinį šuniuką.

„Lankantis veislinių šunų parodoje Vida užsiminė, kad nori turėti šuniuką. Tada aš iškart nupirkau ir jai padovanojau suvenyrinį šunelį.

Nuo to viskas ir prasidėjo. Suvenyrus pradėjome rinkti ne tik mes, bet ir mūsų vaikai, giminės, draugai, pažįstami, o dabar net nepažįstami žmonės muziejui padovanoja eksponatų iš įvairių šalių.

Jei švenčiu gimtadienį ar vardadienį, tai žinau, ką man svečiai atneš.

Kalėdų rytą išvyniodamas dovaną tikrai žinau, kad mano krepšelyje tupi šuo“, - portalui lrytas.lt sakė V. Kusas. 

Klausia žmonos patarimo

Muziejuje eksponuojami iš daugiau nei dvidešimties skirtingų medžiagų pagaminti eksponatai su šunų atvaizdais.

„Turiu iš aukso, sidabro, porceliano, metalo, stiklo, medžio, šokolado pagamintų šuniukų. Lengviau būtų pasakyti, iš kokių medžiagų pagamintų šunelių neturiu.

Va, neturiu iš duonos pagamintų šuniukų, tačiau šuns formos sausainių muziejuje yra. Esu nusipirkęs tokiems sausainiams kepti pritaikytą formą, sakiau – pats išsikepsiu šuniukų“, - žadėjo V. Kusas.

Paklaustas, ar nepasitaiko taip, kad į jo kolekciją atkeliauja čia esančio eksponato brolis dvynys, V. Kusas atsakė, kad kartą Kaune eidamas Laisvės alėja pamatė parduotuvės virtinoje jam patikusį suvenyrą ir jį nusipirkęs puolė pasigirti žmonai.

„Užmetusi akį į mano įsigytą šunelį žmona iškart pasakė, kad tokį mes jau turime.

Muziejaus eksponatus kruopščiai registruojanti Vida geriau už mane žino, ką mes turime, todėl prieš pirkdamas brangesnį suvenyrą aš su ja susisiekiu ir paklausiu, ar tokio šunelio mes dar neturime“, - sakė V. Kusas.

Eksponatus dovanoja ir lankytojai

Unikalaus muziejaus eksponatais tapę suvenyriniai šuniukai čia pateko iš daugiau nei 40 šalių.

„Va šitą šunį man atvežė pusamžis turistas iš Švedijos. Muziejui padovanotą šunį jis pats dovanų buvo gavęs 25-ojo gimtadienio proga.

Iš Maskvos į Palangą atvykę poilsiautojai atvežė štai šitą šuniuką. Prieš vykdami į Lietuvą jie jau žinojo, kad Palangoje veikia toks muziejus, ir iš anksto pasirūpino dovana.

O pernai čia apsilankiusi baltarusė suvenyrą dovanų atsiuntė paštu. Taip ir gausėja ši kolekcija, - rodydamas į atskirus eksponatus paaiškino unikalaus muziejaus įkūrėjas. - Nors oficialiai muziejus veikia nuo 16 iki 18 val. šiokiadieniais, tačiau poilsiautojai yra neprognozuojami, jie gali čia užsukti ir dešimtą valandą ryto.

Nė vienam, kad ir ne laiku atėjusiam lankytojui nesu atsisakęs parodyti muziejų. Vėliausiai esu priėmęs man dešimtą valandą telefonu paskambinusius lankytojus.

Sužinojęs, kad muziejų nori aplankyti iš Prancūzijos atvykusi neįgalių žmonių grupė, padedamas draugų greitai sukonstravau nuolydžius, kad ratukuose sėdintys žmonės galėtų be vargo patekti į muziejų.“

Jaučia malonumą dirbti gidu

Tas kelias valandas, kai palikus menininko dirbtuves reikia tapti muziejaus gidu, V. Kusas sakė praleidžiąs su malonumu.

Gerą humoro jausmą turintis dailininkas ir poetas sakė, kad surinkti eksponatai jam be didesnio vargo padeda sukurti gerą nuotaiką ir lankytojams.

Kai lazdele mostelėjęs į liūdnos išraiškos šunelį V. Kusas tarė, kad taip jis atrodo, kai žmona neleidžia išgerti alaus, šypsena netruko atsirasti ir šių eilučių autoriaus veide.

„Būna, ateina į muziejų šeima. Vaikai su mama įdėmiai žvalgosi, o šeimos galva stovi susiraukęs ir galvoja: „Kurių galų aš čia atėjau?“

Žodis po žodžio ir žiūri - antakiai jau tiesinasi. O išeidamas jis jau spaudžia ranką ir dėkoja už įdomią ekskursiją. Žmogiška padėka - tai pats geriausias įvertinimas, kokio gali iš lankytojų susilaukti“, - neslėpė V. Kusas. 

Šunims skirto alaus paragauti neteko

Palangiškio menininko surinktoje kolekcijoje – ne tik suvenyriniai šuniukai. Portalo lrytas.lt korespondentui V. Kusas parodė pakabuką, kokius tarpukaryje išduodavo Palangoje registruotiems šunims.

„Šį 1930 m. pagamintą, netoli Palangos esančiuose laukuose rastą pakabuką man padovanojo vienas palangiškis“, - sakė V. Kusas.

Menininko kolekcijoje yra ir sovietmečiu išduotas šuns registravimo pažymėjimas, kur grafoje apie šuns veislę ir lytį puikuojasi įrašas: „Šuo“, o taip pat nurodyta, kad šis šuo paskiepytas „prieš pasiutimą“.

Apžiūrint eksponatus akys užkliūva ir už ant lentynos padėto butelio, ant kurio užklijuota etiketė su šuns atvaizdu.

„Tai alus šunims. Gavau šį butelį dovanų iš pažįstamų kauniečių. Jei nebūtų pasibaigusi garantija, tai, manau, būtume sėdę su draugais paragauti šio šunų džiaugsmo“, - pusiau rimtai, pusiau juokais tarė į keistą butelį nukreiptą žurnalisto žvilgsnį pastebėjęs V. Kusas.

Namuose laukia jagterjeras Tiksis

Paklaustas, kodėl kolekcionuoja šunų, o ne kitokių gyvūnų statulėles, palangiškis menininkas atsakė klausimu: „O jūs esate girdėjęs, kad šuo išduotų savo šeimininką? Man neteko. Tai toks gyvūnas, kurio ir gyvuliu nepavadinsi, nes gyvulių yra daugiausia tarp tų, kurie vaikšto dviem kojomis.“

Iš dirbtuvėse įkurto Šunų muziejaus į namus sugrįžtančio V. Kuso laukia jo augintinis - šešerių metų jagterjerų veislės šuo Tiksis.

„Tai nuostabus draugas. Beje, jis visad turi ir savo nuomonę. Esu skaitęs, kad šios veislės šunys turi jiems būdingą humoro jausmą.

Su savo augintiniu galiu susikalbėti ir be žodžių. Jam pakanka mano žvilgsnio, kad suprastų, kokios nuotaikos esu.

Jei pamato, kad mano nuotaika gera, tai taikosi kokią šunybę iškrėsti, o jei pastebi, kad viskas yra priešingai, tai elgiasi ramiai“, - savo šuns charakterio savybes įvardijo V. Kusas.

Unikalūs kūriniai pateko į rekordų knygą

Į Šunų muziejų užsukę lankytojai gali apžiūrėti ne tik jo eksponatus, bet ir kitoje patalpoje sukabintus šio Palangos menininko piešinius, pasigėrėti jo sukurtomis miniatiūromis bei meniškai išpjaustinėtais kiaušinių lukštais.

Keli unikalūs V. Kuso darbai yra patekę į Lietuvos rekordų knygą.

Pirmasis į Lietuvos rekordų knygą patekęs šio Palangos menininko kūrinys yra ilgiausias paveikslas. Vientisai sudėtame 7,1 metro ilgio ir 2 centimetrų pločio kūrinyje pavaizduoti kai kurie šalies istorijos fragmentai, geografinės vietovės. Dvejus metus kurtame piešinyje yra apie 10 tūkst. įvairių figūrų, iš kurių apie ketvirtadalis — žmonių.

Pernai Į Lietuvos rekordų knygą pateko ir kitas V. Kuso kūrinys – mažiausia Lietuvoje išspausdinta knyga.

Knygos „Pojūtis“ briaunos tesiekia 8 ir 9 milimetrus. Į 56 šios mažiausios Lietuvoje knygos puslapius tilpo V. Kuso eilėraštis ir trys poeto nutapytos miniatiūros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.