Miegas kelionėje: kaip pailsėti autobuso arba lėktuvo krėsle?

Ruošiatės ilgai kelionei? Jums teks skrosti per pasaulį autobusu, lėktuvu, traukiniu? O gal daug valandų praleisti siūbuojančiame kelte? Miego sutrikimų jums išvengti tikriausiai nepavyks, mat pastarieji - nuolatinis daug keliaujančių žmonių palydovas.

Didelį atstumą per palyginti trumpą laiką nukeliaujančius žmones gali varginti miego sutrikimai, sukelti dirbtinės laiko juostų kaitos. Dažniausiai šie sutrikimai kelionę pasunkina lėktuvu keliaujantiems turistams.<br>123rf
Didelį atstumą per palyginti trumpą laiką nukeliaujančius žmones gali varginti miego sutrikimai, sukelti dirbtinės laiko juostų kaitos. Dažniausiai šie sutrikimai kelionę pasunkina lėktuvu keliaujantiems turistams.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Aug 31, 2012, 11:23 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:06 AM

Didelį atstumą per palyginti trumpą laiką nukeliaujančius žmones gali varginti miego sutrikimai, sukelti dirbtinės laiko juostų kaitos. Dažniausiai šie sutrikimai kelionę pasunkina lėktuvu skraidantiems žmonėms.

Daug rečiau šis sutrikimas vargina keliaujančius kitomis transporto priemonėmis, tarkim, autobusu arba traukiniu. Kuo daugiau laiko juostų, skaičiuoja miego specialistai, per trumpą laiką nukeliauja žmogus, tuo didesnė tampa miego sutrikimų tikimybė. Išsiaiškinkime, kaip to išvengti ir tolimos kelionės metu mėgauti sapnais lyg iš savo lovos.

Kas keičiasi keliaujant?

Miego sutrikimas dėl dirbtinės paros laiko ir laiko juostų kaitos dažniausiai pasireiškia per trumpą laiką perkirtus penkias ir daugiau laiko juostų. Prisiminkite savo pastarąją kelionę.

Dažniausiai pirmąją parą naujoje vietoje daugelis miega gerai, bet vėliau prasideda sutrikimai: sunku užmigti, naktį dažnai prabundama, nubundama anksti, dieną vargina nenumaldomas mieguistumas, greitas nuovargis, dirglumas, sumažėja dėmesys. Apie norą pažinti lankomą miestą ar šalį net negali būti kalbos.

Be to, pakeitus laiko juostą žmogų pradeda varginti ir kitų organų sistemų funkcijos sutrikimai: galvos, raumenų skausmai. Žmogus netenka apetito, jam pučia vidurius.

Cirkadiniai ritmai – kas tai?

Manoma, kad miegas sutrinka, kai nesutampa vidiniai (cirkadiniai) organizmo ritmai ir išoriniai veiksniai. Cirkadiniai organizmo ritmai - tai mūsų organizmo vidinis biologinis laikrodis. Kiekvieno žmogus organizmas kas tam tikrą laiko tarpą keičia medžiagų apykaitos aktyvumą, kūno temperatūrą, hormonų išskyrimą, kraujo spaudimą, taip pat ir gebėjimą greitai užmigti ir prabusti. Šie cikliški organizmo sistemų pokyčiai pasikartoja kas 24 valandos (lotyniškai circa - maždaug, dies - diena).

Vidinis organizmo laikrodis pritaiko cikliškus pokyčius, tarp jų ir miegą, prie išorinių veiksnių pokyčių. Jei keičiasi laiko juostos, keičiasi ir jūsų organizmo paros režimas. Tai, kad nemiegojote jau parą ar daugiau visai nereiškia, kad griuvę į lovą iškart pradėsite sapnuoti.

Svarbiausiu išoriniu veiksniu, prie kurio prisitaiko cikliški organizmo pokyčiai, laikoma saulės šviesa. Dirbtinis apšvietimas taip pat daro įtaką cirkadiniams ritmams. Pervažiavus iš vienos laiko juostos į kitą cirkadiniai ritmai nebesutampa su šviesaus ir tamsaus paros meto ritmu. Sutrinka hormonų išsiskyrimas, keičiasi kūno temperatūra bei miego poreikis.Kai lova ne savoMiego sutrikdyti gali aplinkos pasikeitimas. Dar sunkiau yra užmigti ne savo lovoje.

Nustatyta, kad miegas labiau sutrinka keliaujant į rytus, negu į vakarus. Po skrydžio į rytus dažniausiai būna sunku užmigti, o po skrydžio į vakarus - labai anksti nubundama. Miego sutrikimai, susiję su dirbtine laiko juostų kaita, dažniau vargina vyresnio amžiaus žmones, tačiau ir jaunesniems yra puikiai pažįstama.

Prie naujo laiko keliautojai prisitaiko ir simptomai išnyksta paprastai po kelių parų, o kai kurie keliautojai nepatiria beveik jokių organizmo funkcijų sutrikimo.

Štai po pietryčių Azijos šalis kelis mėnesius keliavusi vilnietė Milda laiko juosto sukeltus nepatogumus norėtų tiesiog pamiršti. „Neduok Dieve, teks tai patirti iš naujo“, - baiminasi jauna moteris. Kelias savaites jai teko pamiršti, kas yra geras miegas.

„Ką jau kalbėti apie sapnus. Lovoje vartydavausi po penkias valandas. Dažnu atveju užmigdavau paryčiais. Kaip tik tuo metu, kai pagal lietuvišką laiką buvo metas eiti į lovą“, - prisimena keliautoja ir priduria, kad miego ciklas susitvarkė tik po kelių savaičių.

Per tą laiką moteriai teko ne kartą keisti savo kelionės planus, mat organizmas neatlaikydavo miego trūkumo: „Stengiausi į lovą eiti tuo pačiu metu. Bandžiau savo organizmą pripratinti prie naujų laiko juostų. Pirmąjį kartą padoriau išsimiegojau trečiąją kelionės savaitę.“

Užmigti keliaujant įmanoma

Miego sutrikimų dėl laiko juostų kaitos simptomus galima sumažinti arba jų išvengti. Pirmiausia, pataria miego specialistai, prieš kelionę reikia pailsėti ir gerai išsimiegoti. Skrydžio metu svarbu gausiai gerti vandens ar sulčių. Nustatyta, kad sumažėjęs vandens kiekis organizme gali pasunkinti organizmo darbą keičiantis laiko juostoms. Reikėtų vengti tonizuojamųjų (kavos, arbatos) bei alkoholinių gėrimų.

Jei leidžiama, skrydžio metu lėktuve būtina pasivaikščioti. Dar prieš atvykimą pravartu pradėti taikytis su būsimu laiko juostos pasikeitimu iš anksto - suderinti savo laikrodį su skrydžio tikslo vietos laiku. Jei skrydžio metas sutampa su skrydžio tikslo vietos vakaro laiku, naudinga pabandyti užmigti.

Jei už lėktuvo lango tuo metu yra šviesu, galima užtraukti lėktuvo lango užuolaidas, pasinaudoti ausų kištukais. Kuo daugiau ilsėsitės, tuo žvaliau jausitės atvykę į kelionės tikslą. 

Atvykus į vietą, kuo daugiau laiko praleiskite lauke, reguliariai maitinkitės pagal vietos laiką. Tai padeda vidiniams cirkadiniams ritmams prisitaikyti prie pakitusio režimo.

Pirmąsias dvi dienas, jei galite sau tai leisti, neplanuokite svarbių reikalų – tiesiog tyrinėkite aplinką ir bandykite prie jos priprasti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.