Kalifornija: 10 įdomiausių lankytinų vietų

Su kuo jums asocijuojasi Kalifornija? Su saule ir linksmybėmis, su paplūdimiais ir gardžiu šio regiono vynu? Auksine valstija praminta Kalifornija siūlo įvairias pramogas – nuo stulbinančių gamtos stebuklų iki šėlsmo atrakcionų parke.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

2012-10-08 17:11, atnaujinta 2018-03-16 06:31

Auksinių vartų tiltas, San Franciskas

Virš sąsiaurio, jungiančio Ramųjį vandenyną ir San Francisko įlanką, pakibęs tiltas ilgą laiką buvo laikomas technikos stebuklu. 1937 m. užbaigtas tiltas – beveik 3 kilometrų ilgio (2982 metrai). Virš vandens Auksinių vartų tiltas iškilęs 67 metrus, tad į įlanką gali netrukdomai įplaukti laivai. Milžiniško tilto statybos, trukusios apie ketverius metus, nebuvo lengvos. Jų metu nuskendo statyboms gelbstintis laivas, darbams ne sykį trukdė potvyniai, siaučiantis vėjas bei aklinas rūkas, krito konstrukcijos. Bet ne tik tilto statybos pagarsėjo liūdnai. Teigiama, jog nuo šio tilto jau yra nušokę per 1000 savižudžių.

Holivudas, Los Andželas

Turbūt nėra žmonių, nežinančių, kas yra Holivudas. Pasaulio mastu išgarsėjęs kino studijų centras buvo įkurtas 1853 m. viename iš Los Andželo rajonų. Netrukus Holivudas tapo amerikietiško kino sinonimu. Žymioji „Žvaigždžių alėja“ (Walk of Fame) Holivude buvo atidaryta 1958 m.

Mirties slėnis

Mirties slėnis (Death Valley) – tai dykuma JAV Kalifornijos ir Nevados valstijose. Mirties slėnis, esantis apie 86 m žemiau jūros lygio, yra žemiausia, sausiausia ir karščiausia vieta Šiaurės Amerikoje. Lietus čia itin retas svečias, o vasarą slėnyje paprastai temperatūra būna apie +43°C Ši įduba susiformavo įsmukus žemyn dideliam žemės luitui, o gretimoje teritorijoje esantis žemės paviršius iškilo ir tapo kalnais. Mirties slėniui priklauso karščio rekordas – čia 1913 m. buvo užfiksuota aukščiausia oro temperatūra Vakarų pusrutulyje +56.7°C, kuri nedaug atsilieka nuo pasaulio rekordo +58°C.

Medžiai-milžinai, Sekvojos nacionalinis parkas

Sekvojos nacionaliniame parke auga aukščiausi pasaulyje medžiai, gyvenantys tūkstančius metų – sekvojos. Viena iš čia augančių sekvojų laikoma didžiausia pasaulyje pagal užimamą tūrį – tai Šermano sekvoja, kuriai daugiau nei 2000 metų, jos skersmuo prie žemės yra 31 metras, o jos aukštis siekia 84 metrus. Šis medis buvo pavadintas generolo Šermano, kurio armija pilietinio karo metu laimėjo prieš Konfederatus, garbei.

Josmito parkas

Josmito (Yosemite) nacionalinio parko įžymybė – 900 m aukščio vertikali granito uola, praminta El Kapitano. Siera Nevados kalnų pašlaitėje įkurtas Granitinės uolos šioje vietovėje susiformavo prieš maždaug 20 mln. metų. Josmito parke iš 700 m aukščio krenta Josmito krioklys. Parke įrengta daug pasivaikščiojimo takų, galima pamatyti didžiulių sekvojų, ežerų, laukinių gyvūnų.

Napos slėnis

Ne veltui Napos slėnis (Napa Valley) vadinamas amerikietiško vyno sostine. Slėnyje išsibarstę per 450 vyno ūkių, juose daugiausia auginamos „Chardonnay“ ir „Cabernet Sauvignon“ vynuogės. Komercinė vynininkystė šiame regione pradėta plėtoti 1858 m. Kalifornijos valstijoje pagaminama apie 90% viso amerikietiško vyno.

Hersto pilis

Europietiško stiliaus Hersto pilis (Hearst Castle), primenanti pasakų pilaitę, stovi pusiaukelėje tarp Los Andželo ir San Francisko. Šią pilį pasistatė Kalifornijos turtuolis, spaudos magnatas ir kolekcionierius William Randolph Hearst. Nepaisant ištaigingus rūmus primenančios išvaizdos, savo pilį jis vadindavo ranča. Reiktų pridurti, kad šioje „rančoje“ – 115 kambarių, o jos sode kadaise riaumodavo tigrai ir liūtai. Pilyje galima išvysti architektūrinius elementus iš įvairiausių Europos kampelių, įvairiausių laikotarpių – nuo gotikinių detalių iki graikiškų kolonų.

Mono ežeras

Mono ežeras yra toks druskingas, kad rašytojas Markas Tvenas jį pavadino Kalifornijos Negyvąja jūra. Keistajame ežere plūduriuoja įvairių formų tufo uolienos, susidariusios virš gėlo vandens šaltinių, srūvančių ežero dugne, gėlam vandeniui susimaišius su sūriu. Ugnikalnio krateryje susidariusio ežero vanduo yra šarmingas ir kiek primena muilą. Tad juokaujama, kad norint išsiskalbti kokį rūbą galima jį tiesiog merkti į vandenį – skalbimo miltelių neprireiks. Be to, ežeras dar garsus tuo, jog čia apstu musių. Su musėmis susijęs ir ežero pavadinimas: kadaise šiose apylinkėse gyvenę vietiniai valgydavo musių lervas ir buvo vadinami monači. Indėnų kalba tai reiškia „musių valgytojai“.

Džošua medžio nacionalinis parkas

Džošua medžio (Joshua Tree) nacionalinį parką sudaro dviejų tipų dykumos – karštosios bei sausosios dykumos ir Mojave dykumos. Pastarosiose auga vadinamieji Džošua medžių miškai – t.y. milžiniški kaktusai, siekiantys 5-10 m aukštį. Džošua medžio nacionaliniame parke taip pat galima išvysti įspūdingus uolų darinius, kurie susiformavo maždaug prieš 100 milijonų metų.

Disneilendas

Disneilendas (Disneyland Park) – Anaheime, Kalifornijos valstijoje esantis teminis parkas, kuris buvo suprojektuotas, pastatytas ir 1955 m. atidarytas žymiojo Volto Disnėjaus (Walt Disney). Atrakcionų parką sudaro keletas teminių zonų, belieka pasirinkti, kur norite pramogauti: Nuotykių, Fantazijų, Rytdienos šaly ar kitose teminėse zonose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.