Ką galima pamatyti Romoje per tris dienas?

Norint išsamiai susipažinti su „amžinuoju“ miestu praminta Roma, trijų dienų, ko gero, yra gerokai per mažai. Tačiau ir per tokį trumpą laiką Italijos sostinėje galima nemažai nuveikti. Tad pirmyn – juk visi keliai veda į Romą.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Oct 10, 2012, 11:18 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:35 AM

Pirmoji diena: susipažinimas su antikine Roma

Susipažinimą su Roma galima pradėti nuo vieno iš šio miesto simbolių, Koliziejaus. Į praeitį nukelia ne tik didingos išorinės legendinio statinio sienos, aplink kurias oriai vaikšto šiuolaikiniai gladiatoriai, apsikarstę šarvais, bet ir milžiniškas arenos vidus. Ypač, jei pabandai įsivaizduoti, kaip daugiau nei 50 tūkstančių žiūrovų čia susirinkdavo stebėti gyvybės ir mirties žaidimų.

Aikštėje šalia Koliziejaus imperijos triumfo metus mena bareljefais ir raižiniais išpuošta Konstantino arka, o Via Sacra veda tiesiai į antikinės Romos širdį, visuomeninio, religinio ir politinio gyvenimo centrą – Forumą. Paklaidžioję po šventyklų, triumfo arkų bei įvairių visuomeninių pastatų griuvėsius kilkite į Palatiną – vieną iš septynių Romos kalvų.

Palatino kalvoje kadaise buvo įsikūrusi miesto „grietinėlė“, pasiturintys patricijai. Pasivaikščiokite tarp šlamančių alyvmedžių ir romantiškų griuvėsių, pasižvalgykite po apylinkes – nuo kalvos atsiveria nepakartojami Romos vaizdai. Anot legendos, būtent ant Palatino kalvos prasidėjo Romos istorija, kadangi čia Romos įkūrėjas Romulas nužudė savo brolį dvynį Remulą.

Jei dar liko jėgų, savo maršrutą tęskite pro Romos forumą link Kapitolijaus kalvos, kurios viršuje esančioje aikštėje lankytojus pasitinka raito Marko Aurelijaus statula bei aplinkiniuose pastatuose įsikūrę Kapitolijaus muziejai, kviečiantys susipažinti su antikinėmis skulptūromis.

Antroji diena: istorinis Romos centras

Šios dienos siūlomo maršruto pradžia – Panteonas, įspūdinga antikinė šventykla, kuri viduramžiais buvo paversta į bažnyčią ir dėl to išliko iki šių dienų. Įžengę pro duris išvysite pro viršuje esančią skylę, vadinamą oculus, sklindančią jaukią šviesą.

Nebijokite paklaidžioti Romos senamiesčio gatvelėmis. Užsukę į Piazza Navoną pasiklausykite Keturių upių fontano čiurlenimo ir paragaukite tikros itališkos kavos vienoje iš daugybės kavinukių. Įmeskite monetą į minios turistų apsuptą didžiausią Romoje Trevi fontaną. Atsipūskite pritūpę ant Ispaniškųjų laiptų ir nepamirškite paragauti dieviško skonio itališkų ledų. O kur dar nesuskaičiuojamas kiekis bažnyčių, aikščių ir fontanų!

Trečioji diena: Vatikanas

Viešėdami Romoje nepraleiskite progos aplankyti mažiausią pasaulio valstybę, t.y. Vatikaną. Popiežiaus miestas-valstybė yra šventa vieta katalikams. Visų pirma, pajuskite Šv.Petro bazilikos didybę. Jei norite pasidairyti po apylinkes nuo Vatikano kalvos, galite užkilti į bazilikos kupolą.

Pasisėmę dvasinės energijos didžiausioje katalikų šventovėje sukite link Vatikano muziejų. Tai – vienas didžiausių pasaulio kultūrinių vertybių lobynų, kuriame sukaupta sunkiai suvokiamo dydžio meno kūrinių kolekcija.

Na, o desertui žygiuokite link Sant Angelo pilies-tvirtovės, kurioje kadaise buvo saugomi popiežių lobiai. Ši pilis iškilo kaip mauzoliejus imperatoriui Adrianui, o ankstyvaisiais viduramžiais buvo pritaikyta Romos popiežių reikmėms ir atliko tvirtovės funkciją.

Jei dienų daugiau, nei trys...

Paėjus kiek toliau nuo antikinės Romos centro, Aventino kalvos papėdėje, stūkso masyvūs Karakalos pirčių, Terme di Caracalla, griuvėsiai. Šis antikinis Romos pramogų centras užėmė apie 10 ha plotą – vienu metu čia ilsėtis, mėgautis SPA malonumais bei sportuoti galėdavo apie 1600 žmonių. Romėnai į termomis vadinamas pirtis eidavo kone kasdien, kadangi apsilankymas pirtyje buvo socialinio gyvenimo dalis, vieta pabendrauti, aptarti reikalus bei naujienas. Tolėliau nuo centro driekiasi ir Via Appia Antica, vienas iš antikinių grįstų kelių, vedusių į Romą. Jau nuo V a.pr.Kr buvo uždrausta laidotis Romos miesto ribose, tad čia galima aplankyti išlikusias katakombas – ištisus tunelius, kuriuose buvo įrenti laidojimo rūsiai. Verta užsukti ir į San Callisto katakombas – tai bene didžiausi Romoje išlikę laidojimo rūsiai, kurių labirintai driekiasi beveik 20 km. Katakombose išlikę ankstyvosios krikščionybės freskų.

Antikinio uosto, Ostia Antica, liekanos – dar viena įdomi vietovė už Romos ribų, maždaug už 45 minučių kelio traukiniu. Senajame uostamiestyje išlikę amfiteatro, kitų antikinių statinių griuvėsiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.