Fotogeniškiausias N. Zelandijos fiordas – Milford Sound

Žymus iš visų pusių trykštančiais kriokliais Milford Sound, arba Milfordo sąsiauris, yra Naujosios Zelandijos Pietų saloje, Fiordlando nacionalinio parko ribose. Vaizdingasis fiordas, kurį Radjardas Kiplingas kadaise pavadino aštuntuoju pasaulio stebuklu, yra viena labiausiai pamėgtų lankytinų vietų Naujosios Zelandijos svečių tarpe.

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

Oct 25, 2012, 2:42 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:20 PM

Apipintas legendomis

Vietinių maorių kalba Milfordo sąsiauris, į žemyną įsiterpęs apie 15 km, vadinamas Piopiotahi, arba Vienišo strazdo prieglobsčiu. Pasakojama legenda, jog kadaise maorių herojų Maujį pražudžiusi Mirties deivė, tuomet Maujo palydovas strazdas atskridęs į Mildfordo sąsiaurį ir ėmęs giedoti gedėdamas draugo.

Milfordo fiordo pakrančių uolos kyla į 1200 m aukštį. Kai kurioms uoloms suteikti vaizdingi vardai - tai Dramblio viršukalnė (1517 m aukščio), Liūto viršukalnė (1302 m aukščio). Tarp šiųdviejų uolų, savo forma primenančių gyvūnų siluetus, iš 146 m aukščio alma Stirlingo krioklys.

Vienoje iš sąsiaurio pakrančių tiesiai iš jūros išsišovęs beveik 1700 m aukščio Mitros kalnas, tokį pavadinimą gavęs, dėl savo panašumo į vyskupo kepurę-mitrą.

Kalbant apie Milfordo sąsiaurio kilmę taip pat neapsieinama be legendų. Nors mokslininkai šio dieviško gamtos kūrinio sukūrimą priskiria ledynams, anot maorių mitologijos, kadaise nugrimzdusi kanoja virto uola, taip atsiradusi Pietų sala. Jūros dievas ėmėsi darbuotis kirviu, kad sala būtų tinkama gyventi žmonėms. Kadangi darbą pradėjo salos pietuose, o baigė šiaurinėje dalyje, tai pastarojoje esantis Milfordo sąsiauris pavyko geriausiai.

Krioklių kraštas

Keliautojus žavi į vandenį krentančių stačių uolų pabalusiomis viršukalnėmis didybė bei almantys kriokliai, kurie savo grožį labiausiai atskleidžia lietingą dieną. Mat lyjant lietui ir taip gausų krioklių asortimentą papildo dar daugiau smulkių atšakų. Teigiama, kad Milford Sounde lyja daugiau nei 180 dienų per metus.

Žymiausi sąsiaurio kriokliai – tai minėtasis Stirlingo krioklys ir 162 m aukščio Boveno krioklys, krentantis dviem kaskadomis. Vis dėlto, bene gražiausias iš šalia Milford Sound sąsiaurio esančių krioklių – tai Saterlendo krioklys (angl. Sutherland Falls), kuris pasiekiamas pėsčiomis keliaujant kelias dienas. Taip pat kriokliu pasigrožėti galima plaukiant laivu Milfordo sąsiauriu arba skrendant lėktuvu. Saterlendo krioklio vanduo krenta trimis kaskadomis iš 580 m aukščio.

Sąsiaurio vandenyje galima išvysti plaukiojančius delfinus bei pingvinus, o taip pat ir ruonius, kartais besišildančius ant pakrantės uolų. O po vandeniu slypi juodieji koralai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.