Kaip pasaulyje švenčiamas Helovinas ir kitos mirusiųjų dienos tradicijos?

Ne visi lietuviai mėgsta ir pripažįsta pasaulyje gan plačiai švenčiamą Heloviną. Kalbai pakrypus apie šią šventę, prisimename, kad turime savas mirusiųjų dienos paminėjimo tradicijas. Kokios mirusiųjų dienos tradicijos kitose šalyse?

Daugiau nuotraukų (1)

KelioniuManija.lt

2012-10-31 10:32, atnaujinta 2018-03-15 18:39

Dia de los Muertos – mistiška mirusiųjų šventė Meksikoje

Dia de los Muertos, arba Mirusiųjų dienos tradicijos – tai ikikolonijiniais laikais dabartinėje šalies teritorijoje gyvenusių vietinių gyventojų tikėjimų ir katalikų tradicijų mišinys. Meksikoje tikima, jog lapkričio 1-2 dienomis į gyvųjų pasaulį sugrįžta mirusieji – jie tetrokšta kartu pavalgyti, pagerti ir pasilinksminti, tarsi tebebūtų gyvi. Tad meksikiečiai savo protėvių dvasias pasitinka gėlėmis bei žvakėmis pasipuošę namus, kapines, prigaminę gardžių patiekalų. Namuose įrengiami net puošnūs mirusiesiems skirti altoriai. Specialiai šiai šventei kepamas Mirusiųjų pyragas, gaminami kaukolės formos saldainiai, marcipaninės mirusiųjų figūrėlės ir pan. Reiktų pridurti, kad kaukolė vietinių dabartinės Meksikos gyventojų actekų buvo suvokiama ne kaip mirties, o kaip gyvybės simbolis.

Helovinas – viena populiariausių švenčių JAV

Mirusiųjų šventės kulminacija JAV yra spalio 31-osios vakaras, kuomet miestuose ir kaimuose kaimynų duris varsto persirengėliai – vampyrai bei raganos. Būtinas šventės atributas – moliūgo formos žibintai, papuošiantys kone kiekvieno amerikiečio namų duris. Tiesa, amerikiečiai dažnai kaltinami, jog ši šventė yra viena labiausiai komercinių, seniai nebetekusi pirmykščio žavesio.

Vaisių duonos pranašystės Airijoje

Be tradicinių „heloviniškų“ dekoracijų, moliūgų-žibintų, Airijoje išlikęs paprotys kepti šiai šventei skirtą duoną su vaisiais. Kepant tokią duoną į tešlą paprastai įmaišomi keli daiktai, turintys tam tikrą simboliką. Valgant duoną, atitinkamą simbolį radusiam žmogui išpranašaujama ateitis. Pavyzdžiui, rastas žiedas pranašauja vedybas, žirnis – viengungystę, o moneta – turtus. Airijoje ši šventė vadinama Oiche Shamhna.

„Dvasių“ pyragėliai ir žvakės Anglijoje

Anglijoje, panašiai kaip ir Airijoje, lapkričio pirmosios išvakarėse tradiciškai valgomas „dvasių“ pyragėlis. Tikima, jog į namus tąnakt sugrįžta čia kažkada gyvenę mirusieji, dėl to išlikusi tradicija kiekviename kambaryje uždegti po žvakę, taip padedant jiems surasti kelią. Kartais netgi paliekama vyno, kad užsukę ano pasaulio gyventojai galėtų numalšinti troškulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.