Grinvičas – vieta, nuo kurios skaičiuojamas pasaulinis laikas

Londonas, kada benuvyktum, kupinas skubančių, apsipirkinėjančių, įžymybes fotografuojančių ir visokių kitokių žmonių. Gyvenimas kur kas ramiau teka viename iš šio metropolio priemiesčių, Grinviče. Vietovė, kuri labiausiai žinoma kaip nulinio dienovidinio vieta, yra ir viena svarbiausių Didžiosios Britanijos jūreivystės istorijoje ir lankytojams siūlo kur kas daugiau nei linija, nubrėžta siekiant atskirti vakarus nuo rytų.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zaveckienė (KelioniuManija.lt)

Nov 19, 2012, 6:18 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:32 AM

Vieta, nuo kurios skaičiuojamas pasaulinis laikas

Grinvičas, prisiglaudęs ties Temzės upės vingiu, pasaulyje garsėja kaip vieta, nuo kurios skaičiuojamas laikas. Turbūt visiems teko susidurti su terminu GMT, Greenwich Mean Time, žyminčiu laiko juostas, kurios skaičiuojamos būtent nuo šios vietos Londono pietryčiuose esančiame priemiestyje. Pavyzdžiui, Lietuvoje naudojamės GMT+2 laiko juosta, reiškiančia, kad nuo Grinvičo laiko mūsiškis skiriasi dviem valandomis.

Greta Karališkosios Grinvičo observatorijos, kuri į Londono stogus ir bokštus žvelgia nuo kalvos, yra ir garsioji linija, dalijanti Pasaulį į Rytų ir Vakarų pusrutulius. Realiai, kiekvienos pasaulio vietovės buvimo vieta skaičiuojama pagal tai, kiek ji nutolusi nuo šios linijos į rytus ar vakarus. Tiesa, nemokamai į šią liniją paspoksoti galima tik pro metalinių vartų strypus, o norint patekti į pasaulinio garso kiemelį bei nusifotografuoti pastačius kojas skirtinguose pusrutuliuose tenka pakloti 7 svarus.

Karališkoji Grinvičo observatorija buvo įkurta 1675 m. Tačiau tik XIX a. pabaigoje ši vieta buvo pasirinkta kaip geografinės ilgumos skaičiavimo atskaitos taškas. Nenuostabu, jog ši vieta yra Didžiojoje Britanijoje – juk ši šalis, turėjusi galingą jūrų laivyną, anuomet buvo viena stipriausių valstybių pasaulyje. Vietos pasirinkimą nulėmė ir tai, jog norint visame pasaulyje įvesti vienodą laiko skaičiavimą, datos pasikeitimas skaičiuojant nuo Grinvičo, įvyksta kažkur virš Ramiojo vandenyno, t.y. ten, kur beveik niekas negyvena. Juk taip visiems paprasčiau.

Karališkojo laivyno istorija

Grinviče yra ir daugiau vietų, susijusių su karališkuoju laivynu, buvusiu galingiausiu pasaulyje. Britų laivai kadaise maišė visas pasaulio jūras. Šlovingą laivybos istoriją pasakoja Nacionalinis jūrų muziejus (National Maritime Museum), kurio lankymas yra nemokamas. Vis tik, nepaisant turtingos britų laivybos istorijos, pats muziejus nėra toks įspūdingas, lyginant su kitais Londono muziejais. Nors gal taip pasirodė dėl to, jog dalis ekspozicijos apsilankymo metu buvo uždaryta.

Greta Nacionalinio jūrų muziejaus išlikęs vadinimasis Karalienės namas (Queen‘s House), tiksliau rūmai, kuriuose šiuo metu įrengta paveikslų galerija. 1638 m. iškilę klasikinio stiliaus rūmai garsėja elegantiškąja „tulpių“ laiptine bei Didžiosios salės (Great Hall) dekoracijomis bei marmurinių grindų mozaikomis.

Nacionalinis jūrų muziejus, Karalienės namas ir Karališkoji observatorija yra Grinvičo parke, čia kadaise plytėjo karališkieji medžioklės plotai.

Grinviče taip pat įsikūręs ir Senasis karališkasis jūreivystės koledžas, kuris stovi vietoj buvusios Tiudorų pilies, žinomos kaip Henriko VIII ir Elžbietos I gimimo vieta.

Greičiausias pasaulyje laivas ilsisi ties Temze

Temzės krantinėje išdidžiai stypso Cutty Sark burlaivio stiebai. 1869 m. pastatytas 85 m ilgio prekybinis burlaivis anuomet buvo greičiausias pasaulyje. Keliones jūromis šis 32 burėmis pasipuošęs laivas pradėjo gabendamas arbatą iš Kinijos, tačiau vėliau vandenynus skrodė ir kitais maršrutais, kol 1954 m. buvo iškeltas ir konservuotas Grinviče. Pagrindinis laivo stiebas yra 47 m aukščio, o burlaivis galėdavo išvystyti 17 mazgų, arba kiek daugiau nei 31 km/h, greitį.

Tik šių metų balandį šis paskutinis išlikęs istoriniu arbatos keliu plaukiojęs laivas, kartu su puikia jo istoriją atskleidžiančia ekspozicija, buvo atvertas lankytojams. Atidarymo ceremonijoje dalyvavo pati Anglijos karalienė Elžbieta II.

Ketinantys pasivaikščioti po šį istorinį laivą turės nepagailėti 12 svarų. O norint pasiekti Grinvičo įžymybes, patogiausia yra DLR traukinio linija važiuoti iki Cutty Sark stotelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.