10 pasaulio miestų, kuriuose maloniausia gyventi

Ieškantiems gero gyvenimo reikėtų nesižvalgyti toli, bet likti Europoje. Senojo žemyno miestai dominuoja pasaulio vietų, kuriose geriausia gyventi, reitinge. Šio sąrašo viršūnėje puikuojasi gražuolė Austrijos sostinė Viena. O vienu iš blogiausių miestų gyventi laikoma Irako sostinė Bagdadas.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Dec 11, 2012, 4:00 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 5:15 PM

Miestų reitingus pagal gyvenimo kokybę kasmet skelbia pasaulinė konsultacijų įmonė „Mercer“. Šios apžvalgos tikslas - tarptautinėms kompanijoms ir organizacijoms padėti nuspręsti, kokie tam tikrose šalyse dirbantiems darbuotojams mokami atlyginimai būtų teisingi.

Vertinant skirtingus miestus atskaitos tašku pasirinktas Niujorkas.

Daugiausiai vokiškų miestų

Pažvelgus į pirmąjį miestų, kuriuose geriausia gyventi, sąrašo dešimtuką, kurio viršuje jau nebe pirmus metus karaliauja Viena, į akis krenta tai, kad net aštuoni aukščiausias pozicijas užimantys miestai yra Europos. Tarp jų - po tris Vokietijos ir Šveicarijos bei po vieną Austrijos ir Danijos miestą.

Į pasaulio miestų dešimtuką pateko Šveicarijos miestai Ciurichas, Ženeva bei sostinė Bernas, Vokietijos Miunchenas, Diuseldorfas ir Frankfurtas.

Tarp geriausiųjų - ir Danijos sostinė Kopenhaga.

Be šių miestų tarp dešimties geriausiųjų atsidūrė ir Naujosios Zelandijos uostas Oklandas, kuriam skirta trečioji vieta bei penktąją gavęs Kanados Vankuveris.

Vilnius - irgi tarp lyderių

Geriausiu miestu Rytų Europoje pripažinta Čekijos sostinė Praha, kuriai pasaulio miestų reitinge atiteko 69 pozicija.

Tarp geriausiųjų šio regiono miestų atsidūrė ir Vengrijos sostinė Budapeštas (74 vieta), Slovėnijos Liubliana (75 vieta), Vilnius, kuriam skirta 79 vieta, bei kaimyninės Lenkijos sostinė Varšuva (84 vieta).

Afrikos sostinės liko apačioje

Peržvelgus visą sąrašą, į akis krenta, kad dvidešimtyje pirmų pozicijų nėra nė vieno Jungtinių Amerikos Valstijų miesto.

Aukščiausią vietą gavęs JAV miestas yra Honolulu. Ši Havajų salos sostinė gavo 28 poziciją. Laipteliu žemiau atsidūrė ir San Franciskas. O atskaitos tašku pasirinktas Niujorkas liko tik 44 vietoje, kuria dalinais dar su trim kitais miestais.

Tarp prasčiausiai įvertintų pasaulio miestų net trys Afrikos valstybių sostinės: Sudano Chartumas (217 vieta), Čado Ndžamena (218 vieta) ir Centrinės Afrikos Respublikos Bangis (220 vieta). Taip pat sąrašo gale atsidūrė Haičio sostinė Port o Prensas (219 vieta) bei Irako Bagdadas, kuriam atiteko paskutinė 221 vieta.

Geriausia infrastruktūra Singapūre

Europos miestai dominuoja ir tarp tų, kuriuose geriausiai išvystyta infrastruktūra.

Į šios kategorijos dešimtuką pateko antrąją vietą pasidalinę Frankfurtas ir Miunchenas, ketvirtoje vietoje likusi Kopenhaga, penktoje - Diuseldorfas, šeštoje Didžiosios Britanijos sostinė Londonas ir devintoje likęs Hamburgas.

Pripažinta, kad geriausiai infrastruktūra išvystyta Singapūre. Jam atiteko pirmoji vieta.

Taip pat tarp dešimties geriausiųjų pateko Honkongas, pasidalinęs šeštąją poziciją su Londonu, aštuntas likęs Sidnėjus ir drauge su Hamburgu devintąją vietą pasidalinęs Vankuveris.

Šioje kategorijoje gerai įvertintas Vilnius. Rytų Europoje po Budapešto mūsų sostinė pripažinta geriausia. Pasauliniame reitinge Vilnius pagal infrastruktūros įvertinimą užima 74 vietą.

Vertinant miestus pagal infrastruktūrą atsižvelgta į tai, kaip miestams tiekiama elektra, ar pakanka vandens, kokios yra telefono ir pašto paslaugos, kaip veikia viešasis transportas, kokios transporto grūstys ir kiek vykdoma tarptautinių skrydžių.

Pažvelkime į visus dešimt miestų, kuriuose geriausia gyventi atskirai.

10. Bernas, Šveicarija.

Šveicarijos sostinė Bernas nuolat išrenkamas vienu iš tų miestų, kuriuose gyvenimo kokybė - geriausia.

Šis miestas turi mielą senamiestį, įtrauktą į UNESCO paveldo sąrašą. Čia vyksta aktyvus kultūrinis ir sportinis gyvenimas.

1854 metais Berne surengtas Pasaulio futbolo čempionatas, 2008 metais - Europos futbolo čempionatas, 2011 metais Europos dailiojo čiuožimo čempionatas.

Nors ir sostinė, Bernas nėra didelis. Pagal dydį tai - vos ketvirtas šalies miestas, kuriame gyvena 121 600 gyventojų - mažiau negu Klaipėdoje.

9. Kopenhaga, Danija.

Danijos sostinė Kopenhaga, kurios pavadinimas pažodžiui verstųsi kaip „pirklių uostas“, turbūt dažniausiai asocijuojama su savo simboliu tapusia nedidele H. K. Anderseno pasakos herojės Undinėlės skulptūra. Taip pat dažnas, lankęsis Kopenhagje, negali pamiršti miesto centre esančio atrakcionų parko „Tivoli“ ir gausybės tiltų.

Lietuviams iš šio žavaus miesto gyventojų reikėtų pasimokyti optimizmo. Jungtinės Tautos šiemet danus paskelbė laimingiausiais pasaulyje.

8. Ženeva, Šveicarija.

Antrasis pagal dydį Šveicarijos miestas Ženeva, įsikūręs greta to paties pavadinimo ežero, gali didžiuotis savo kultūriniu gyvenimu, klestinčiu nevyriausybiniu sektoriumi ir neįprastu gamtos grožiu.

Tai miestas, kuriame reziduoja daug tarptautinių organizacijų, įsikūrusi ir viena iš JTO būstinių.

7. Frankfurtas, Vokietija.

Penktasis pagal dydį Vokietijos miestas Frankfurtas tituluojamas brangiausia šalyje vieta gyventi. Šis miestas ypatingas tuo, kad čia yra Europos centrinio banko būstinė, trečiasis pagal dydį Europos oro uostas.

Be to, šiame mieste prie Maino upės vyksta viena didžiausių pasaulyje Frakfurto mugė.

6. Diuseldorfas, Vokietija.

Diuseldorfas, esantis abipus Reino upės, yra ne tik Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės sostinė, bet ir vienas iš Vakarų Vokietijos ekonomikos centrų.

Miestas žinomas dėl savo intensyvaus naktinio gyvenimo, kasmetinio karnavalo bei daugybės muziejų ir galerijų.

Prieš metus šiame mieste buvo surengtas „Eurovizijos“ dainų konkursas.

5. Vankuveris, Kanada.

Vankuveris - vienintelis Šiaurės Amerikos žemyno miestas, patekęs į „Mercer“ sudarytą dešimtuką. Jis nuolat išrenkamas viena geriausių vietų gyventi.

„Vidutinio dydžio miestai ekonomiškai stipriose šalyse, kuriose yra palyginti nedidelis gyventojų tankumas, paprastai laimi aukštus balus, nes gali pasiūlyti infrastruktūrinę naudą ir mažiau problemų dėl nusikalstamumo bei grūsčių“, - 2009 metais rašė vienas iš „Economist Intelligence Unit“ redaktorių Jonas Copestake'as, tuomet Vankuverį išrinkus vienu iš pačių tinkamiauisų gyventi miestų.

Šis Kanados miestas žinomas dėl 2010 metais čia vykusių XXI žiemos olimpinių žaidynių. Čia taip pat 1986 metais vyko Pasaulinė paroda.

4. Miunchenas, Vokietija.

Bavarijos žemės sostinė Miunchenas neatsiejamas nuo tradicinės Oktoberfest šventės. Taip pat jis žinomas dėl savo kunkuliuojančio naktinio gyvenimo ir įspūdingų metro stočių.

Be to, tai - ir olimpinių žaidynių miestas. 1972 metais Miuchene vyko XX vasaros olimpiada.

3. Oklandas, Naujoji Zelandija

Didžiausias Naujosios Zelandijos miestas Oklandas yra viena iš geriausių vietų gyventi dėl savo švelnaus, saulėto klimato, kaimiškos atmosferos ir gausybės galimų laisvalaikio praleidimo būdų.

Tai - šalies pramonės centras, apsuptas 65 užgesusių ugnikalnių.

2. Ciurichas, Šveicarija.

Didžiausias Šveicarijos miestas Ciurichas yra svarbus šalies visuomenės ir mokslo centras. Jis garsėja i kaip finansų miestas.

2011 metais Ciurichą „Economist Intelligence Unit“ išrinko miestu, kuriame yra brangiausia pragyventi. Anksčiau tokiu miestu būdavo nuolat išrenkama Japonijos sostinė Tokijas.

Jeigu galite sau tai leisti, Ciurichas laikomas puikia vieta gyventi. Išsidėstęs prie bendravardžio ežero Ciurchas turi galybę muziejų, galerijų ir teatrų.

1. Viena, Austrija.

Austrijos sostinė Viena neatsiejama nuo kultūros. Čia gyveno ir kūrė vieni žymiausių kompozitorių bei dailininkų.

Viena nuolat įvairių reitingų sudarytojų išrenkama viena pačių geriausių vietų gyventi. Nieko nuostabaus. Juk tai - ne tik vienas iš Europos kultūros ir politikos centrų, bet ir miestas, turintis nuostabias aukštąsias mokyklas bei puikius parkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.