Kauniečiams žiemos pramogomis tenka pasirūpinti patiems

Žiemos pramogų gamtoje mėgėjai Kaune palikti likimo valiai. Patys turi valyti slidinėjimo ar leidimosi nuo kalnų trasas, saugotis pavojų, šildytis, kaip kas išmano. Daugiau sveikų pramogų kauniečiams siūlyti neskuba nei verslininkai, nei politikai.

Kleboniškyje pramogaujantys studentai G.Markūnaitė ir D.Jaskelevičius (kalno viršuje) pasakojo, kad po pūgos trasą nusivalo patys.<br>M. Patašius
Kleboniškyje pramogaujantys studentai G.Markūnaitė ir D.Jaskelevičius (kalno viršuje) pasakojo, kad po pūgos trasą nusivalo patys.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Laikinoji sostinė")

Jan 20, 2013, 3:53 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 3:29 PM

Žiemai įsibėgėjus savaitgaliais šimtai kauniečių nori pasidžiaugti gamtos malonumais, traukia čiuožinėti ir slidinėti.

Tačiau mieste nėra nė vienos stacionarios, prižiūrimos slidinėjimo trasos. Čiuožyklos po atviru dangumi kauniečiai šiemet taip pat greičiausiai nesulauks. O ir pramogautojų saugumas – jų pačių rankose.

Trasas valo ir pažymi patys

Slidinėti mėgstantys kauniečiai dažniausiai renkasi Kleboniškyje, Lampėdžiuose, Pažaislyje, Šilainių miške.

Šiemet geresnės sąlygos žiemos pramogoms sudarytos ir Panemunės šile, nes teritorija išvalyta ir sutvarkyta.

Tačiau kad slidinėti būtų patogu, turi pasirūpinti patys pramogautojai.

Ne pirmą dešimtmetį „Snaigės“ žygius organizuojantis Kauno turistų klubo vadovas Kęstutis Dagilis apgailestavo, kad mieste nėra nė vienos stacionarios prižiūrimos, apšviestos, saugios slidinėjimo trasos.

„Prieš žygius patys apžiūrime numatytų maršrutų trasas, jas kelis kartus valome, pažymime vėliavėlėmis ar kitais nebrangiai kainuojančiais parankiniais daiktais. Tai kiekvieną kartą darome savo jėgomis ir už savo pinigus“, – pasakojo patyręs turistas.

Dėl to, jog mieste nėra nė vienos stacionarios slidinėjimo trasos, turistai patiria ne tik nuostolių ir nepatogumų. „Neretai atsiranda piktavalių, kurie tyčia išvarto ar perkelia trasą žyminčius kuolelius, bando suklaidinti slidininkus“, – pasakojo K.Dagilis.

Pamėgo pilies prieigas

Mieste paprasčiau rasti vietų, kur galima pramogauti leidžiantis nuo kalnų rogėmis. Šią žiemą kauniečiai ypač pamėgo kalnelius prie Kauno pilies.

„Gyvename netoli. Kai pasninga, su sūnumi čia ateiname kiekvieną dieną ir gerą valandą rogėmis leidžiamės nuo kalnelio“, – pasakojo prie pilies sutiktas kaunietis Vygandas Kazlauskas.

Vyras sakė šioje vietoje žiemomis pramogaudavęs ir anksčiau, tačiau šiemet tai daryti ypač patogu, nes teritorija aplink pilį sutvarkyta, iškirsti krūmynai, įrengtas apšvietimas.

Ieško nuošalesnių kalnų

Kleboniškyje nuo kalnų ant pripučiamų rogių pramogavę Gabrielė Markūnaitė ir Dominykas Jaskelevičius sakė, kad pasnigus kalną žmonės patys nusivalo.

„Važinėtis čia saugu, nes kalno papėdę nuo gatvės skiria tinklo tvora. Šviesos vakarais taip pat pakanka – kalną apšviečia greta esančios gatvės žibintai“, – pasakojo studentai.

Kita Kleboniškyje sutikta pora Agnė Buckiūnaitė ir Edgaras Šimanskis prisipažino, kad čia atvyksta tik darbo dienomis. „Savaitgaliais čia labai daug žmonių, ne visiems užtenka vietos. Tada vykstame į atokesnes vietas“, – sakė jaunuoliai.

Jie pasakojo įspūdingų kalnų randantys Panemunėje ir Palemone.

„Palemone yra šlaitų, kuriais galima nučiuožti iki Kauno marių. Pasiekti juos gana sudėtinga. Reikia pėsčiomis eiti kelis kilometrus.

Tačiau stengtis verta. Ten nepaprastai graži gamta, puikūs aukšti kalnai. Ten pajuntame adrenaliną“, – pasakojo jaunuoliai.

Turi saugotis automobilių

Leistis nuo kalnų kauniečiai mėgsta ir Dainų slėnyje. Vadybininkas Mantas Rusteika tikino, kad kalno statumo ir trasos ilgio pakanka gerai pramogai.

„Tačiau yra keli nepatogumai. Ne vietoje kalno papėdėje stovi kampuota betoninė šiukšliadėžė. Viena bičiulė į ją stipriai susitrenkė koją. Taip pat vakarais stinga ir apšvietimo, nes gatvės žibintai kalno pakankamai neapšviečia“, – apgailestavo M.Rusteika.

Nors nusileidęs iš Dainų slėnio į gatvę nepateksi, tačiau jei kalno papėdėje esančioje aikštelėje stovi automobiliai, pramogautojams tenka laviruoti, kaip į juos neatsitrenktų.

Svajoja ir apie čiuožyklą

Visi kalbinti kauniečiai sutartinai tvirtino, kad populiariausiose žiemos pramogų vietose gamtoje savaitgaliais susirenka minios žmonių.

„Vadinasi, aktyviai gyventi kauniečiai nori. Todėl mieste reikėtų įrengti stacionarią slidinėjimo trasą“, – įsitikinusi G.Markūnaitė.

E.Šimanskis teigė, kad kauniečiai tikrai mėgtų kalnų trasą, į kurią keltų keltuvai, kur būtų patogu, šviesu ir veiktų kavinė.

„Tokia trasa galėtų būti kad ir mano minėtame Palemone, Kauno marių šlaituose“, – svarstė studentas.

Žiemos pramogų mėgėjai apgailestavo, kad mieste nėra ir čiuožyklų po atviru dangumi.

„Tenka ieškoti natūraliai užšalusių tvenkinių. Kelis tokius žinau. Žmonės čiuožinėja ant tvenkinio Vytėnuose, taip pat ant vandens telkinio netoli Sargėnų mokyklos“, – sakė D.Jaskelevičius.

Ankstesniais metais kauniečiai traukdavo čiuožinėti į Botanikos sodą. Šiemet čia čiuožyklos taip pat nėra. Sodo darbuotojai aiškino, kad ledas ant tvenkinio netolygus, vietomis plonas, todėl pramogauti ant jo kol kas pavojinga.

Rotušės aikštės verslininkai taip pat tvirtino, kad laukia geresnių laikų.

„Lieti aikštėje čiuožyklos šią žiemą nebuvo planuota. Visoms pramogoms skiriame mažiau pinigų. Todėl nebus ir čiuožyklos“, – sakė kavinės šeimininkas Ąžuolas Gaižutis.

Prašys pinigų čiuožyklai įrengti

Albinas Grabnickas, savivaldybės kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas

„Kauniečiai nėra išreiškę pageidavimo, kad mieste būtų įrengtos stacionarios slidinėjimo trasos. Jų įkurti nesisiūlė ir leidimų ar patarimų neprašė ir verslininkai.

Išlieti čiuožyklos šią žiemą taip pat nepavyks, nes praėjusių metų biudžete tam lėšų nebuvo skirta. Vasario viduryje bus svarstomas naujas miesto biudžetas. Prašome skirti 50 tūkstančių litų čiuožyklai įrengti.

Ji galėtų atsirasti prie Lietuvos sporto universiteto arba prie Ledo arenos. Norėtume ne tik išlieti ledą, bet ir įrengti čiuožyklos apvadus, vietas persirengti.

Tačiau esu realistas. Abejoju, kad tokiai naudingai pramogai pinigų iš biudžeto bus skirta.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.