Po Kubos sostinę – rašytojo E. Hemingway'aus takais

Kad Kubos sostinė Havana turi šarmo, paneigti niekas negali ar bent nedrįsta. Ji tarsi magnetas traukia turistus, kurie atvyksta čia knaisiotis po jos gyvenimo istoriją, nepaliktą be ryškių ir dramatiškų pėdsakų. Bet juk Havana visada buvo tokia patraukli: po didžiųjų atradimų ji viliojo kolonistus iš Europos, tyrėjus, o nuo XX a. pirmosios pusės iki pat 1959 m. Kubos revoliucijos miestan traukė pasaulio įžymybės ir net mafijos atstovai. Vienas tokių garsenybių, kurį suviliojo salos ir jos gražuolės sostinės kerai – 1954 m. Nobelio premijos laureatas Ernestas Hemingway.

Daugiau nuotraukų (1)

flyout.lt

Jan 24, 2013, 11:34 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:36 AM

„Kubos sostinės vaizdas niekuomet nenusibosta. Lyg žvelgtum į mėgstamą paveikslą ir stebėdamasis vis įsitikintum, kad kaskart randi naują pribloškiančią smulkmeną“, – rašė vokiečių rašytoja Jeanette Erazo Heufelder, knygos „Havana Feelings: Senosios Kubos magija“ autorė.

Matyt, ir vieną žymiausių Jungtinių Amerikos Valstijų rašytoją sudomino vis naujos smulkmenos, istorijos, sostinės dialogas su vietiniais gyventojais bei neišsenkančios miesto naujienos, kurios plito tokiu greičiu, kad kitą dieną jos jau niekam neberūpėjo. Tokios, kurios aprėpė svarbiausias žinias, tokias kaip artėjantis diktatoriaus Batistos nuvertimas, iki gyvenamuosiuose kvartaluose populiarių anekdotų. Ar tai svarbu, ar ne, bet būtent detalės puošia šį miestą. Ir tai įkvėpė E. Hemingway'ų.

Ambos Mundos“ viešbutyje – 501 kambarys

Havanos senamiestyje Habana Viejoje įsikūręs penkiaaukštis viešbutis „Ambos Mundos“ net 7 metus buvo rašytojo namais. Kai XX a. ketvirtajame dešimtmetyje E. Hemingway vis dažniau ėmė važinėti į Kubą, visada apsistodavo šiame viešbutyje. Ir visada pasirinkdavo 501 kambarį. Būtent čia E. Hemingway pradėjo rašyti savo žymųjį romaną „Kam skambina varpai“.

Dabar viešbutis yra restauruotas, tačiau E. Hemingway'aus kambarys išliko nepaliestas. Sumokėję 2 dolerius turistai gali pamatyti, kur ir kaip gyveno rašytojas. Sakoma, kad tie, kurie nusprendžia nakvoti „Ambos Mundos“, tikrai susapnuoja kurį nors E. Hemingway'aus knygų personažą.

Mochito kripta ir Daquiri katedra

„My mojito in La Bodeguita, my daquirí in El Floridita“, – šie žodžiai užrašyti paties E. Hemingway'aus ranka viename garsiausių Havanos barų „La Bodeguita del Medio“. Jie reiškia: „Mano mochito La Bodegitoje, mano dakiris – El Floriditoje.“ El Floridita – kitas mėgstamiausias rašytojo baras Kubos sostinėje.

„La Bodeguita del Medio“ – tai baras ir restoranas, šalia kurio nuolat pamatysite smalsių turistų, norinčių pamatyti tai, ką matydavo E. Hemingway, ir paragauti paties tikriausio mochito. Be to, čia dažnai lankydavosi ir kitos žvaigždės: Čilės poetas Pablo Neruda bei politikas Salvadoras Allende, kolumbietis Gabrielis Garcia Marquezas, JAV muzikos garsenybė Nat King Cole bei kt.

Vis dėlto mėgstamiausias E. Hemingway'aus baras Havanoje buvo „El Floridita“, esantis vos 10 min. nuo Ambos Mundos viešbučio. Čia jis turėjo savo mėgstamiausią vietą, kuriai visada būdavo ištikimas. Dabar čia stovi 2003 m. sukurta bronzinė rašytojo skulptūra. Taigi rašytojas čia įstrigęs amžiams.

Be to, nuolatiniam savo barui Havanoje rašytojas pastatė paminklą - kartu su baro savininku sukūrė legendinį dakirio kokteilį. Geras rašytojo draugas, to meto garsus Kubos žurnalistas Fernandas Kampoamoras, taikliai apibūdino E. Hemingway'aus dakirio skonį: „Kai užsiversdavai taurę, atrodydavo, kad slidėmis švilpi nuo apsnigto ledkalnio, o šeštoji ar aštuntoji taurė įkvėpdavo jausmą, lyg slystum neprisitvirtinęs nuo ledkalnio žemyn.“

Finca Vigía - E. Hemingway'aus namas-muziejus

Finca Vigía – tai vila, nutolusi apie 25 km nuo Havanos, kurioje E. Hemingway gyveno su savo trečia žmona Martha Gellhorn bei ketvirtąja žmona Mary Welsh.

Būtent šiame name rašytojas sukūrė, ko gero, žinomiausią savo kūrinį „Senis ir jūra“.

Prasidėjęs naujas Kubos gyvenimas po 1959 m. revoliucijos neatnešė geresnių laikų, nei dauguma, įskaitant ir patį Nobelio premijos laureatą, galvojo. Nors rašytojas ir gerai sutarė su naująja šalies valdžia, tačiau 1960 m. kankinamas depresijos menininkas grįžo į JAV su viltimi, kad dar grįš į Kubą.

Tačiau 1961 m. E. Hemingway savo noru pasitraukė iš gyvenimo. Po jo mirties Finca Vigía buvo paversta muziejumi, kuriame eksponuojami asmeniniai rašytojo daiktai, baldai, knygos, periodiniai leidiniai bei kanceliariniai reikmenys. Vos prieš keletą metų vila buvo restauruota, tačiau įėjimas į namo vidų yra griežtai ribojamas. Vieninteliai dalykai, kuriuos gali pamatyti turistai, yra šalia namo. Vienas žinomiausių objektų – El Pilar. Tai nuosava E. Hemingway'aus jachta, iš kurios jis pagavo milžiniško dydžio marliną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.