Keturi Europos miestai, kuriuose patogiausia važinėtis dviračiu

Dviratis – kasdien vis labiau populiarėjanti transporto priemonė. Mieste juo daug greičiau nei automobiliu ar autobusu galima pasiekti darbą, mokyklą, universitetą. Aplenkti transporto spūstis riedant ant dviejų ratų vis dažniau ryžtasi ne tik jauni, bet ir vyresnio amžiaus žmonės. Patogu, greita, be to, ekologiška – tuo jau seniai įsitikino ne vienas didmiesčių gyventojas. Portalas cnn.com išskyrė penkis Europos miestus, kuriuose ši susisiekimo priemonė itin populiari.

Dviratis didmiestyje - puiki susisiekimo priemonė.<br>M. Svėrytė
Dviratis didmiestyje - puiki susisiekimo priemonė.<br>M. Svėrytė
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2013, 12:08 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:44 PM

Amsterdamas neretai vadinamas Europos dviratininkų sostine. Čia kone 40 proc. miesto gyventojų automobilius palieka namuose ir kelionei į darbą ar mokslus renkasi spalvingus bei patogius dviračius. Į dviračius vietiniai gyventojai per daug neinvestuoja – gatvėje galima pamatyti ir labai paprastų, jau atgyvenusių modelių. Pagrindinė taisyklė – kad dviratis riedėtų. Nenuostabu, kad ši transporto priemonė šalyje tokia populiari. Tam įtakos turi ir ypač gerai išvystyta infrastruktūra, patogūs ir saugūs dviračių takai.

Berlynas, Vokietija

Kartais sakoma, kad mindamas pedalus Berlyno gatvėmis niekad nesijausi vienišas. Kasdien apie 400 tūkst. gyventojų į darbą važiuoja dviračiais. Tačiau šis skaičius miesto valdžiai neatrodo didelis, todėl vokiečiai kaip galėdami stengiasi, kad dviratis vis daugiau žmonių taptų patogia susisiekimo priemone. Viena iš tokių paskatinimo priemonių – specialus dviračių takų žemėlapis.

Kopenhaga, Danija

Danijos sostinėje maždaug trečdalis gyventojų, nesvarbu, kur jie važiuotų, kas rytą sėda ant dviračių. Kasdien jie visi nuvažiuoja daugiau nei milijoną kilometrų per dieną. Dviračiai ypač populiarūs hipių pamėgtame Kristianijos rajone, kur laisvai parduodami lengvieji narkotikai, tačiau automobiliai – uždrausti.

Paryžius, Prancūzija

Milijonai gyventojų Paryžiuje automobilių spūstis aplenkia ramiai riedėdami dviračiu. Prancūzijos sostinėje veikia viena geriausiai išvystytų nuomos sistemų „Velib”. Šis pavadinimas – tai žodžių „velo“ (liet. dviratis) ir „liberte” (liet. laisvė) junginys. Patys prancūzai itin vertina nevaržomą judėjimą. Juk važiuodamas dviračiu bet kokį objektą gali pasiekti 24 valandas per parą. Dviračio nuoma pusvalandžiui nieko nekainuoja, todėl iš anksto susidėliojus norimą maršrutą galima keliauti be jokio vargo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?