Šv. Patriko dieną Vilnelė vėl nusidažys žaliai

Valstybių ir kultūrų rėmus seniai peržengusią airių šventę – šv.Patriko dieną – švęsiančius Vilniuje šiemet vėl pradžiugins ryškiai žalia spalva nusidažiusi Vilnelė, laikinas (pop-up) alaus baras upelės krantinėje ir kitos specialiai šiai šventei skirtos pramogos.

Šv.Patriko dieną švęsiančius Vilniuje šiemet vėl pradžiugins ryškiai žalia spalva nusidažiusi Vilnelė<br>Organizatorių nuotrauka
Šv.Patriko dieną švęsiančius Vilniuje šiemet vėl pradžiugins ryškiai žalia spalva nusidažiusi Vilnelė<br>Organizatorių nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 15, 2013, 12:05 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:59 PM

„Tradicija šv.Patriko dienos proga dažyti upę žaliai gyvuoja ne viename pasaulio didmiestyje, o vilniečiai tokį vaizdą pernai išvydo pirmą kartą. Šiemet tikimės sulaukti dar daugiau norinčių pamatyti šį neįprastą reginį ir airiškai šauniai praleisti prasidėjusio pavasario šeštadienį“, - sako vienas šventės organizatorių Skomantas Janonis.

Visi norintys stebėti Vilnelės pažaliavimą kviečiami šeštadienį, kovo 16 d., 14.30 val. rinktis prie tilto, ties įvažiavimu į Užupio Respubliką. Susirinkusius sveikins Airijos ambasadorė Lietuvoje Philomena Murnaghan ir pirmoji sekretorė Séadhna MacHugh.

Šv.Patriko šventei prie Vilnelės savo pasirodymą rengia iš Airijos specialiai atvyksianti tradicinių šokių grupė, kuri norinčius galės pamokyti savo šokių žingsnelių. Švęsti prie Užupio tilto tradiciškai rinksis ir airiškų seterių veislės šunų šeimininkai su savo augintiniais. Norintys galės paragauti Annės Jennings virto airiško troškinio su alumi.

Pastarasis yra neatsiejamas šv.Patriko dienos šventimo tradicijos dalis – tądien išgeriama net 10 mln. pintų „Guinness“. Šis skoniu ir išvaizda išsiskiriantis alus yra vienas iš nedaugelio alaus prekinių ženklų, pelniusių pasaulinį pripažinimą – galimybę jo paragauti turi net 150 pasaulio šalių gyventojai.

Šv. Patriko diena pradėta minėti 1737 m. Bostone, Masačiusetso valstijoje, JAV. Manoma, kad 461 m. kovo 17 d. mirė Airijos globėjas – šv. Patrikas. Jo garbei šventės dalyviai vilki žaliais drabužiais su dobilo lapo motyvu. Legenda byloja, kad pasitelkdamas trilapio dobilo simbolį, šv. Patrikas aiškino Šventosios Trejybės sąvoką. Šiandien šiai šventei skirti žalieji paradai vyksta daugelyje pasaulio sostinių - nuo Niujorko iki Maskvos ir nuo Kopenhagos iki Sidnėjaus.

Upių dažymo žaliai tradiciją netyčia pradėjo Čikagos santechnikai, naudoję ieškodami skylių vamzdynuose ir tam naudoję specialius dažus. Nuo to laiko Čikagos upės dažymą iki šiol finansuoja santechnikų sąjunga. Dažai, naudojami upės dažymui, yra nekenksmingi ir greitai išsiskaido savaime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.