Tailando turistus puldinėja alkanos ir piktos beždžionės

Jeigu lankysitės Tailande, saugokitės beždžionių, kurios neretai užpuola ir apkandžioja poilsiautojus.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Apr 10, 2013, 5:40 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:42 PM

Dėl šių gyvūnų agresyvumo pernai į Tailando Fi Fi salos ligoninę pateko apie 600 žmonių - daugiausia užsieniečiai. Šiemet beždžionių aukomis tapo jau 50 turistų.

Neduodantys maisto - priešai

Tailando valdžia populiariausiuose šalies paplūdimiuose Krabi provincijoje pastatė ženklus, įspėjančius turistus saugotis blogai besielgiančių, alkanų beždžionių, rašo vietos dienraštis „Bangkok Post“. Ženkluose anglų ir tajų kalbomis parašyta „Saugokitės beždžionių!“

Fi Fi salos ligoninės vadovė Duangporn Paothong pasakojo, kad pernai dėl beždžionių išpuolių į ligoninę buvo paguldyta apie 600 žmonių. Apie 75 proc. agresyvių gyvūnų aukų buvo užsieniečiai.

Gydytoja įspėjo turistus nešerti paplūdimiuose gyvenančių beždžionių, nes kaip tik dėl to jos išsiugdo blogą įprotį elgtis priešiškai su tais, kurie neduoda maisto.

Beždžionių užpultiems žmonėms daktarė D. Paothong rekomendavo nedelsiant kreiptis į medikus, kad būtų paskiepyti nuo stabligės.

Užpuolė dešimt žmonių

Beždžionės įžūliai elgiasi ne tik Tailande. Jos siautėja ir Rytų Indonezijoje, kur įsiveržia į žmonių namus ir užpuola jų gyventojus.

Šiemet sausio pabaigoje Indonezijoje apie 10 beždžionių užpuolė septynis žmonės Todang Pulu kaime. Vienas užpultasis, 16 metų vaikinas, į ligoninę nuvežtas kritinės būklės.

Kas sukėlė paprastai žmonių vengiančių beždžionių agresiją, nežinoma.

Įsilaužia į namus

Beždžionės terorizuoja ir kai kuriuos Saudo Arabijos kaimų gyventojus, įsiverždamos į jų namus.

Kaip rašė „The Arab News“, tarp Kiado kaimo Saudo Arabijoje gyventojų ir netoliese esančiuose kalnuose gyvenančių babuinų įsiplieskė savotiškas nedidelis karas. Kalnuose gyvenančios beždžionės ėmė laužtis į žmonių būstus ieškodamos maisto.

Tiesa, Saudo Arabijos babuinai stengiasi įsiveržti į tuščius namus. Prieš įsibraudamos į žmonių būstus beždžionės įsitikina, kad nieko nėra namie.

Globali problema

Nors beždžionės atrodo mieli pūkuoti gyvūnėliai, jos gali būti ir labai pavojingos. Interneto puslapis „Travelers Today“ pranešė, kad su beždžionių agresija susiduriama daugumoje šalių: nuo Saudo Arabijos iki Indonezijos ar Indijos. Paprastai beždžionių išpuoliai tampa problema ten, kur jų populiacija yra labai didelė.

Beždžionės puola žmones dėl įvairių priežasčių. Kaip žurnalui „National Geographic“ sakė „Phoenix Zoo“ atstovas, neretai primatai ima elgtis agresyviai, kai subręsta lytiškai.

„Besistengdamos įtvirtinti dominavimą beždžionės gali užpulti ir žmones“, - pranešė „National Geographic“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.