Atostogų planavimas: kada yra tinkamas laikas užsisakyti kelionę?

Atostogos – maloniausias metų laikas, nepriklausomai nuo to, kada aplinkybės leidžia jas turėti: vasarą, žiemą, rudenį ar pavasarį. Jų visada laukiame, jas visada norime praleisti taip, kad po to galėtume pasakyti: „Taip, sunkiai dirbti, dėl oro dūsauti, rutiną tverti vertėjo vien dėl tokio smagaus poilsio“ .

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2013, 8:18 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:31 PM

Bet ar pakankamai branginame savo atostogas? Ar tikrai viską padarome, kad apie atostogas atsiliepti galėtume būtent taip?

Nemažai mūsų susiduriame su situacija, kai nors įmonės personalo skyrius pusmečiui į priekį sudėlioja atostogų grafiką ir akylai prižiūri, kad jo laikytumėmės, vis tiek ką veikti atostogų metų, kur vykti ir kaip – nusprendžiame paskutinę minutę. Prisimename, kad prieš keletą metų patys ar pažįstami pirko degančią kelialapį į Turkiją, 5 žvaigždučių viešbutyje su „viskas įskaičiuota“ už vos 1000 Lt ir pradedame „ataką“, tikėdamiesi, kad situacija ir kainos nepasikeitė. Išnaršome visą įmanomą informaciją internete, valandas ar net dienas leidžiame kelionių agentūroje vertindami įvairius variantus, tačiau susiduriame su tuo, kad tokių kainų seniai nebebūna, o labiausiai patinkantys viešbučiai jau išgraibstyti. Galiausiai įsigyjame kelionę už “kosminę” kainą ir su abejotinos kokybės viešbučiu. Taip pavargstame nuo paieškos, kad jau ir pati kelionė tampa nebemiela. Arba, jei “kosminės” kainos mokėti nenorime, užpykstame ant viso pasaulio ir liekame namie.

Be abejo, šiek tiek sutirštinome spalvas. Tačiau panašių situacijų pasitaiko neretai, o išvengti jų galima tik laiku planuojant. Kodėl nepasirūpinus atostogomis iš anksto? Juk taip gera laukti kelionės, žinoti, kad ji yra, nepaskęsti rutinoje ir „matyt šviesą tunelio gale“. Sakoma, kad kelionės laukimas gali būti net malonesnis už pačią kelionę.

Kiek užsienio, tiek ir Lietuvos kelionių organizatoriai mokančius planuotis atostogas iš anksto, labai vertina ir įvairiais būdais skatina. Taiko didžiausias nuolaidas, taiko kainų garantijas. Sakysit – gyvenimo tempas pernelyg spartus, nežinai kas bus rytoj, kur čia galvoti apie atostogas už pusmečio. O dar krizė, kuri neleidžia užsimerkus išlaidauti... Tiesa ir tai. Tačiau iki minimumo galima sumažinti ir tokią riziką. Jau keletą metų iš eilės Lietuvos kelionių organizatoriai taiko tik simbolinį negrąžinamą pradinį įnašą už kelionę, tad užsakant kelionę iš anksto niekas nebereikalauja iš jūsų padengti pusę ar net visą kelionės kainą. Sumokate 200 Lt ir laukiate sau ramiai kelionės. Prireiks pasikeisti datą, galėsite padaryti ir tai. Pasirodys į užsakytą viešbutį pigesnis degantis pasiūlymas – jums gražins kainų skirtumą. Tiesa, tokios privilegijos taikomos tik perkantiems keliones iš anksto, per vadinamas „išankstinio pirkimo“ akcijas.

Lietuvoje ryškėja atostogų planavimo tradicijos – užsisakant kelionę iš anksto, už ją mokama mažiau.

Vasara jau ant nosies. Jei atostogų nesuplanavote iš anksto – yra kaip yra, taip padarysite kitą kartą. Gyvenimas nesibaigia, pasaulis didelis, jei tik norėsite – iškeliausite ir pailsėsite. O gal mūsų straipsnio įkvėpti jau pradėsite pagalvoti ir apie kitas atostogas – kitą rudenį ar žiemą? Taip, iš pirmo žvilgsnio apie žiemą galvoti nesinori visiškai, bet būkime pozityvūs – galvojame ne apie žiemą ir jos žvarbų orą, bet apie atostogas tokiu laiku, kai Lietuvoje yra niūru ir šalta. Net psichologai sako, atostogauti svarbu ne tik vasarą, bet ir žiemą – atostogos šaltuoju metu padeda grąžinti motyvaciją, pakelia nuotaiką ir padeda įveikti žiemos niūrumą.

Pastebima tendenciją, kad dėl užsitęsusio šaltojo sezono, vis daugiau lietuvių poilsiauti renkasi ir žiemos sezoną. Šiais metais „West Express“ kelionių ekspertai kviečia žiemos atostogas pradėti planuoti jau dabar, nes neįtikėtinai anksti šiais metais, jau nuo gegužės 20 d. pristatomas kelionių organizatoriaus „Novaturas“ žiemos kelionių sezonas su visomis aukščiau išvardintomis privilegijoms. Tokią ankstyvą žiemos sezono pradžią sąlygoja būtent taip, kad žmonės, prieš pradėdami gyventi vasaros nuotaikomis, pagalvotų apie žiemos atostogas ir jas užsisakytų geriausiomis sąlygomis. Ypač didelė kelionių paklausa būna šventiniu laikotarpiu. Tad nenorint streso prieš šventes, pagalvokite apie tai jau dabar. Ką pasirinkti žiemos atostogoms? Tai jau priklauso nuo jūsų pomėgių. Jei šaltuoju Lietuvoje laiku norite pasimėgauti saule ir jūra, geriausią kainos ir kokybės santykį jums garantuos populiarieji Egipto kurortai. Norite atostogauti stilingiau - pasirinkite „amžino pavasario“ salą Tenerifę. Esat žiemos sportų aktyvistas, ūpą pakels slidinėjimas – ateinančią žiemą išsirinkti galėsite iš daugelio Italijos slidinėjimo kurortų, o gal vyksite į Prancūziją? Į Prancūziją šiais metais galima bus nuvykti „organizuotai“ - tiesioginiais reisais iš Lietuvos, su grupe. Na, o jei norisi visiškai pakeisti aplinką - rinkitės egzotiką. Žiemą tradiciškai bus organizuojamos poilsinės kelionės į Tailandą, Jungtinius Arabų Emyratus ir –naujiena Lietuvoje – Šri Lanką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.