Kaunas savaitgalį visus kviečia į viduramžius priminsiančią Hanzos šventę

Hanzos dvasia Kauno neapleidžia, tad šventė savaitgalį bus, nors ankstesni rengėjai šįmet nebepanoro jos organizuoti.

Kaunas - vienintelis iš Lietuvos miestų, priklausantis Naujosios Hanzos miestų sąjungai, rimtai nusiteikęs tęsti viduramžių dvasia alsuojančių švenčių tradiciją.<br>N. Povilaitis
Kaunas - vienintelis iš Lietuvos miestų, priklausantis Naujosios Hanzos miestų sąjungai, rimtai nusiteikęs tęsti viduramžių dvasia alsuojančių švenčių tradiciją.<br>N. Povilaitis
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-05-24 18:09, atnaujinta 2018-03-06 07:35

Kaunas - vienintelis iš Lietuvos miestų, priklausantis Naujosios Hanzos miestų sąjungai, rimtai nusiteikęs tęsti viduramžių dvasia alsuojančių švenčių tradiciją. Šį savaitgalį kulminaciją pasieksiančiose „Kauno dienose 2013“ kauniečių ir miesto svečių lauks svarbus šventės akcentas - Kauno pilies lomoje įsikursiantis Hanzos miestas.

Miesto savivaldybė skelbia, jog šeštadienį ir sekmadienį Hanzos mieste bus galima rasti riterių stovyklą, amatininkų kaimelį, XIV-XVII a. šarvų bei ginklų ekspoziciją. Čia vyks senoviniai stalo žaidimai, kirvių, žiedų bei iečių mėtymas, šaudymas iš lankų ir arbaletų, veiks žongliravimo mokykla bei senovinė mokyklėlė vaikams.

„Gal kiek ir apmaudu, kad keletą metų Kaune vykusios ir kauniečių pamėgtos Hanzos šventės organizatoriai atsisakė savo įsipareigojimų toliau rengti šią šventę. Bet dėl to rankų nenuleidome. Nusprendėme šįmet tradicinio renginio - „Kauno dienos 2013“ - metu prie pilies įkurti Hanzos miestą, surengti viduramžių pasirodymus, pakviesti amatininkus, riterius, pirklius ir pasiuntinius.

Planuojame, kad ateityje Kauno dienų šventė virs Kauno Hanza dienų švente“, - sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

ELTA primena, kad praėjusiais metais viduramžių šventę organizavusi viešoji įstaiga „Hansa Kaunas“ iš anksto pranešė neberengsianti šios šventės. Spėjama, - dėl nepalankių jai savivaldybės iniciatyva atlikto audito išvadų.

„Ankstesnės Hanza šventės organizatoriai ne tik atsisakė savo įsipareigojimų, bet netgi nesutiko pasidalinti savo patarimais ir patirtimi. Todėl šių metų šventės organizatoriui - Kauno kultūros centrui „Tautos namai“ - tai bus visiškai nauja užduotis. Tačiau tikime, kad šįmet įgavę patirties, „Tautos namai“ kitais metais sugebės šventę surengti su dar ryškesniu Hanzos atspalviu“, - teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas.

Pasak Kauno miesto tarybos narės Editos Gudišauskienės, narystė Naujosios Hanzos miestų sąjungai Kaunui suteikia daugybę galimybių.

„Iki šiol Kaunas, kaip Hanzos miestas, vystė tik kultūrinę sritį. Tuo tarpu dabar kartu plėsime ir vystysime turizmą, kuris bus labai naudingas mūsų miestui.

Šiuo metu vyksta derybos dėl Hanza paso. Šį pasą, kurį jau turi Liuneburgo miestas (Vokietija), galėtų turėti kiekvienas Hanzos miestų sąjungos partneris. Pasas galiotų visuose Hanzos miestuose, o iš jų atvykę turistai su šiuo pasu ir Kaune gautų įvairių nuolaidų renginiams“, - pasakojo E. Gudišauskienė.

Pasak jos, Kaunas kartu su Gdansku (Lenkija) ir Kuldiga (Latvija) planuoja sukurti bendrą turistinį maršrutą ir ateityje Hanzos dienas rengti kartu. Galvojama apie galimybę organizuoti tarptautinę, didelio masto šventę. Sutarus reikėtų suderinti datas, ir Hanza dienos galėtų vykti paeiliui trijuose skirtingų šalių miestuose.

Beje, šventę rengiančių miestų ratas gali ateityje plėstis. Kaunas jau keletą metų bendradarbiauja su Pernu miestu (Estija). Kauno miesto atstovai neseniai dalyvavo šiame mieste surengtoje konferencijoje. Joje aptarti bendri turizmo projektai, kurie galėtų būti vystomi tarp Hanzos sąjungos miestų partnerių.

Neseniai buvo patvirtintas oficialus Naujosios Hanzos miestų sąjungos logotipas. Netrukus jį galės naudoti ir Kaunas, savo oficialiuose dokumentuose bei visur kitur galėsiantis prisistatyti kaip Hanzos miestas.

„Netrukus turėtų startuoti oficiali Naujosios Hanzos miestų sąjungos svetainė, kurioje bus pristatomi visi miestai partneriai, tarp jų - ir Kaunas. Kauno miesto savivaldybė labai aktyviai prisidėjo prie šios interneto svetainės kūrimo“, - pabrėžė Kauno miesto tarybos narė E. Gudišauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.