Ką įsidėti į lagaminą ir kaip tinkamai jį susikrauti?

Daugelis ruošdamiesi atostogoms pasiima su savimi krūvą daiktų, kuriais taip ir nepasinaudoja: suknelių, marškinėlių, papuošalų ar net ne vieną porą šlepečių.

Kai kurioms moterims drabužių susidėjimas į lagaminą labai primena jų rinkimąsi parduotuvėje: sunku apsispręsti, išsirinkti.<br>123rf
Kai kurioms moterims drabužių susidėjimas į lagaminą labai primena jų rinkimąsi parduotuvėje: sunku apsispręsti, išsirinkti.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2013, 10:04 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:32 PM

Kodėl žmonės dažnai nesugeba susikrauti daiktų kelionei ir kaip teisingai įvertinti, kas labiausiai pravers?

Ruoštis kelionei – įvykis

„Pastebėjau tendenciją: žmonės, kurie keliauja daug ir dažnai, mažiau dėmesio ir laiko skiria daiktų susikrovimui į lagaminą. Jiems tai – tas pats, kaip eilinę dieną išeiti iš namų. Įsimetė į lagaminą dantų šepetėlį, porą drabužių ir gali vykti“, - sakė Psichologijos centro vadovė, psichologė Ana Chnykina.

Kitiems kelionė – tai įvykis, kai kuriems net pasaulinės reikšmės. Todėl kartais lagaminą krauna visa šeima.

Baimė ką nors pamiršti

Daug ką galima pasakyti apie žmogų priklausomai nuo to, kaip jis susideda daiktus į lagaminą.

„Pirmiausiai pagal tai galima padaryti išvadą, ar jis yra savarankiškas ir organizuotas. Kai kurie keliautojai patys viską nusprendžia ir padaro viską laiku, o kitiems tiesiog būtinas nuolatinis palaikymas iš šalies: „Tu viską darai teisingai“ arba „Tu geriau taip padaryk...“ Tarsi tas, kuris nesiruošia iškeliauti apie kelionę žino geriau už besiruošiantį“, - teigė A. Chnykina.

Tas, kuris labai bijo ką nors pamiršti, tikėtina, apskritai nerimauja dėl savo gyvenimo ir ateities.

„Tokie žmonės dar neiškėlę kojos iš namų mėgina įsivaizduoti, koks kelias jų laukia, kaip pavyks įsėsti į transporto priemonę oro uoste ar geležinkelio stotyje. Iš tikrųjų viską, išskyrus, ko gero, vaistus, jūs galite ramiai nusipirkti bet kuriame savo kelionės etape. Nebent važiuojate ne į Šiaurės ašigalį. Kitaip tariant, jei kurio nors daikto ir pasigesite, jis tikrai neturėtų sugadinti atostogų. O jei vis dėl to taip nutiktų, vadinasi, reikėtų įtraukti tuos daiktus į sąrašo pirmąsias vietas“, - sakė psichologė.

Kodėl pakuojantis kyla nerimas?

Didesnė dalis problemų, susijusių su lagamino sukrovimu, priskiriama prie šių situacijų:

1. Jūs važiuojate su vaikais. Tada iš tikrųjų svarbu iš anksto pasirūpinti, kad nieko nepamirštumėte.

2. Jūs nerimaujate, kad būsite toli nuo namų, naujoje aplinkoje be įprastų jums daiktų. O pagalvojus, kad kurio nors iš jų tada prireiktų, nerimas dar labiau sustiprėja.

3. Mintis, kad pakeliui teks kažką nupirkti, o tai - papildomos išlaidos, padaro jus panašų į žveją, kuris eidamas žvejoti išsineša beveik viską iš namų.

4. Jums kelionė – tai galimybė pabūti kitu žmogumi. Tai yra, naujoje, avantiūrų kupinoje aplinkoje, kur jūsų niekas nepažįsta, kur planuojamos naujos pažintys, atsiranda pagunda padaryti įspūdį aplinkiniams.

Pradėkite nuo svarbiausių

Atostogos gali būti ilgos arba trumpos, tačiau, nepaisant to, vis tiek tenka susidėti daiktus į lagaminą.

Deja, ne visiems tai pavyksta padaryti iškart. Daiktų būna tai per daug, tai per mažai, lagaminas tai per sunkus, tai įtartinai lengvas. Taigi, kaip pasiruošti kelionei, neprisiimti bereikalingų daiktų ir nepamiršti reikalingiausių?

Sumaištis atsiranda tada, kai neaiškus kelionės tikslas. Todėl reikėtų susidaryti daiktų sąrašą pagal principą: „Nuo svarbiausių, iki smulkmenų“.

Kitaip tariant, pradėkite nuo dokumentų ir bilietų – svarbiausių jūsų kelionės atributų. Kad netektų nerimauti, pradėjus dėti daiktus į lagaminą, pasidėkite juos matomiausioje vietoje.

Daiktus lagamine reikėtų susidėti taip: arčiausiai tuos, kurių gali prireikti kelionėje.

Taip pat paskirstykite daiktus pagal tai, kurie bus atiduoti į bagažinę, o kuriuos pasiimsite su savimi.

Pakavimasis – lyg apsipirkimas

„Vis dėlto, kodėl daugelis net ir trumpai kelionei pasiima su savimi viską, ką turi geriausio? Ogi todėl, kad atostogos mums – geriausia gyvenimo akimirka, atostogos – visada šventė, kurias norisi praleisti džiaugsmingai, pasijusti atsinaujinusiu, geriausiu ir sėkmingiausiu“, - teigė psichologė.

Taigi, ką būtent reikėtų pasiimti su savimi?

Drabužius – tik patogius ir praktiškus. Iš esmės vien maudymosi kostiumėlio per akis.

Tačiau, anot psichologės, dažnai moteriai drabužių susidėjimas į lagaminą labai primena jų rinkimąsi parduotuvėje: sunku apsispręsti, išsirinkti. Iš dalies tai – ir deficito šleifas, įsitvirtinęs sąmonėje, kad vis kažko trūksta gyvenime.

„Iš tikrųjų problema ne daiktai, o tai, kad moteris nori tais daiktais kažką pakeisti, „nusipirkti“ dėmesį, komplimentą, rūpestį, pojūtį, kad yra reikalinga ir geidžiama, taip pat tai – ir noras patikti bei sužavėti aplinkinius“, - įsitikinusi A. Chnykina.

Todėl, jei vyras pastebi taip ar panašiai besielgiančią savo žmoną, jis turėtų susimąstyti. Tikėtina, kad jai trūksta jo dėmesio, rūpinimosi ja. Tad vyras turėtų nepraleisti puikios progos to kompensuoti atostogaujant!

Priekaištai – nebūtini

„Nereikėtų pasiimti atostogoms daug daiktų, todėl, kad, visų pirma, daug drabužių blaško dėmesį, pasidaro sunku susikaupti. Taip galima sunaikinti nematytos aplinkos naujumą ir įspūdingumą, kas iš esmės ir sukuria poilsį. Aš pažįstu žmonių, kurie leisdamiesi į kelionę, pasiima su savimi servetėlių, puodelių, lempučių, patalynės komplektų, dar ką nors tokio, norėdami įsirengti viešbutyje savo mažyčius namus“, - teigė psichologė.

Vyrams nereikėtų kabinėtis prie savo antrųjų pusių, kurios sukrauna daiktus į lagaminą ir už save, ir už vaikus, ir už sutuoktinius, kurie po to neretai ima priekaištauti, kad kažką pamiršo. Kai kurie vyrai mėgsta sakyti žmonoms, kad be jų jos apskritai niekur nebūtų išvažiavusios.

„Nepamirškite, kad jūsų antrajai pusei sunku tokioje aplinkoje jaustis moterimi, o juo labiau mylimąja. Juk jos gyvenimas per atostogas – tai ne vien sukrauti daiktus į lagaminą, bet ir palaikyti tvarką kur bebūtumėte, padėti į vietą jūsų išmėtytas kojines, skutimosi priemones. Todėl ji gali ne tik nepailsėti per atostogas, o dar labiau pavargti“, - įspėjo vyrus psichologė.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.