Kaimo turizmo esmė – prisigerti iki žemės graibymo. Ar tikrai?

Kas yra kaimo turizmas? Atvažiuoji į kaimo sodybą, prisigeri alkoholio, pasikaitinti pirtelėje (jei yra laiko – dar pasimuši), o kitą dieną skaudančia galva važiuoji namo. Dažnam lietuviui poilsis kaime sunkiai įsivaizduojamas be alkoholio. Dar vienas kaimo turizmo sinonimas - „balių turizmas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Jun 12, 2013, 3:53 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:05 PM

Tuo tarpu kaimo turizmo sodybų šeimininkai tikina, kad tai gerokai senstelėjęs stereotipas – poilsiauti kaime susiruošę žmonės jau ne visada po sodybos teritoriją slampinėja užpiltomis akimis.

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidento Lino Žabaliūno teigimu, per 17 kaimo turizmo plėtros metų spėjo pasikeisti ir vartotojų poreikiai, prasiplėtė paslaugų spektras. Tad šiandien kaime galima ne tik gerti.

Kaimo turizmo sodybų savininkai šiuo metu siūlo iki 10 specializuotų paslaugų. „Ramus poilsis, aktyvus laisvalaikis, kulinarinio paveldo sodybos, draugiškos gamtai, sveikatinimo sodybos... - vardija prezidentas. - Šeimos švenčių šventimas, arba pobūvių specializacija egzistuoja taip pat, bet ji nėra pati populiariausia“.

Šiuo metu pati populiariausia kaimo sodybų specializacija – ramus poilsis. „Tai labai aiškiai matosi. Būtent tos sodybos, kurios turi atskirus namelius arba gali pasiūlyti privačią teritoriją vienai nedidelei 4-8 žmonių kompanijai su vaikais, paslaugas parduoda pirmiausia.

Jeigu netyčia užsakymas atšaukiamas, vasarą jie tuoj pat gali rasti kitą klientą“, - aiškino L. Žabaliūnas.

Tiesa, jis neneigia, kad „ramaus poilsio“ specializacijos nameliuose taip pat vartojamas alkoholis.

„Teikdami apgyvendinimo paslaugą, mes nevaržome vartotojui galimybės praleisti laisvalaikį taip, kaip jis supranta tinkamai, - sakė Kaimo turizmo asociacijos atstovas. - Aišku, yra taisyklės, kad negalima kelti triukšmo, laužyti inventoriaus, teršti aplinkos.

Dažniausiai tos taisyklės būna visiems suprantamos, ir dėl to problemų nekyla. O ar žmonės atvažiavę į kaimą vartoja alkoholį, ar nevartoja – tai kiekvieno jų reikalas“.

Antroje vietoje pagal populiarumą – sodybos, siūlančios aktyvų laisvalaikį. Tai jodinėjimas, plaukimai baidarėmis, dviračių žygiai, ir panašiai.

Trečioje vietoje atsiduria „šeimų šventės“ - tai ir yra vadinamasis „balių turizmo“ segmentas, anksčiau sudarydavęs didžiausią kaimo turizmo dalį. „Bet ir jis nėra tiesiogiai susijęs su alkoholiu – tai įvairios šeimos šventės, vestuvės, krikštynos, jubiliejai ir panašiai. Mes siūlome tai, ko vartotojas nori“, - sako pašnekovas.

Yra netgi tokių kaimo turizmo sodybų, kuriose pasisakoma prieš alkoholio vartojimą – pavyzdžiui, sveikatinimo sodybose, kurios teikia tam tikras pirties paslaugas. „Jie vartotojus prieš atvažiuojant įspėja, kad negertų alkoholio bent porą dienų prieš ir porą dienų po pirties, kad pajustų pirties malonumą“, - aiškino L. Žabaliūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.