Verkių parke - senoviška Rasos šventė

Penktadienio vakarą Vilnius atrodė ištuštėjęs. Mažiau pramogautojų baruose ir klubuose, mažiau rėkavimų gatvėse ir aukštakulnių kaukšėjimo. Keliai nuvedė į pajūrį ar prie ežerų švęsti ilgojo Joninių savaitgalio? Nebūtinai.

Renginio akimirka.<br>I. Budzeikaitė
Renginio akimirka.<br>I. Budzeikaitė
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 22, 2013, 12:45 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:53 AM

Vilniečiai ir miesto svečiai šiltą penktadienio vakarą šventė Rasą. Su vainikais ant galvų, liaudiškais rūbais žmonės rinkosi Verkių regioniniame parke ir prisiminė senovinius papročius.

Birželio pabaigoje, kai gamta ir žolynai klesti, rasoja, švenčiamas trumpiausios nakties virsmas – vasaros saulėgrįža.

Šios šventės ištakos Lietuvoje – Rasos šventė. Po krikšto ji susieta su šv.Jono Krikštytojo gimimo diena, tačiau išlaikė senąsias tradicijas.

Rasos šventė Verkių rūmų parke vyksta pagal seniausias etnokultūrines tradicijas. Ji prasideda nuo laukų lankymo – senovės lietuviai tikėjo, kad braidymas po jauną žolę ir vaistažolių rinkimas sutvirtina žmogų ir apsaugo nuo piktų dvasių.

Prisirinkę laukuose žolynų šventės dalyviai pina vainikus, buria ateitį prie Kupolės, plukdo vainikus ir šventąją ugnį Nerimi.

Palydėjus saulę įsižiebia senovinis Lizdeikos aukuras – pagal legendas būtent Verkiuose rastas Krivių Krivaičio sūnus Lizdeika.

Palinkėjus gero derliaus ir šilumos kiekvieno susirinkusiojo namuose prasideda linksmybės: dainos, šokiai, žaidimai, paparčio žiedo ieškojimas, maudynės, medžių, javų lankymas, braidžiojimas ryto rasoje, ritualinis prausimasis ir tekančios saulės pasitikimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.