Palangoje tualetų nemažai, bet jų vis dar nepakanka

Iki tualetų reikia paeiti

Priekopėje yra pastatyti 5 konteineriniai tualetai.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Priekopėje yra pastatyti 5 konteineriniai tualetai.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2013-07-01 15:45, atnaujinta 2018-03-05 01:10

Neretai gamtinio reikalo prispirti poilsiautojai neieško priekopėje esančių tualetų, o brenda į jūrą.

Vilnietis hidrobiologijos profesorius mokslų daktaras Karolis Jankevičius dar prieš 6 metus yra išsakęs nuomonę, kad Palangos centriniame paplūdimyje poilsiautojai jūroje šlapinasi taip gausiai, kad tai skatina net melsvadumblių dauginimąsi Baltijos pakrantėje.

2007 metais Palangos savivaldybė kartu su viena radijo stotimi buvo paskelbusi akciją „Nesisiok į jūrą“ ir poilsiautojus ragino naudotis viešaisiais tualetais. Žmonės akcijos organizatoriams atkirsdavo, kad tualetai įrengti toli nuo paplūdimių, o ir jų pačių trūksta.

Iki tualetų reikia paeiti

Kurorto viešuosius tualetus prižiūrinčios bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus tvirtina, kad dabar tualetų mieste ir prie pliažų yra pakankamai, o apie jų tariamą trūkumą kalba tie, kurie tingi iki jų ateiti.

„Palangoje yra 16 tualetų, iš kurių 11 - priekopės zonoje. Visi jie, beje, yra nemokami. Įrengti padorius tualetus pačiame pliaže yra sudėtinga, nes prie jų sunku privesti vandentiekį, elektrą.

Kita vertus, kvapą skleidžiantys tualetai pliažuose vargu ar atrodytų estetiškai“, - aiškino Palangos komunalininkų vadovas.

Jis nenorėjo sutikti su poilsiautojų priekaištais, kad tualetai yra per toli nuo pliažo.

„Visi priekopės tualetai yra vienoje Meilės alėjos ir dviračių tako linijoje, kuri nuo pliažo yra nutolusi 100–200 metrų.

Niekas juk nesipiktina, kad bute iš kambario iki tualeto reikia nueiti. Kodėl pliažuose poilsiautojai nori, kad tualetai jiems būtų panosėje? Dviejų šimtų metrų atstumas mieste yra tikrai nedidelis“, - sakė K. Skierus.

Tualetai – prie kiekvieno tako

Pirmasis priekopės tualetas einant iš pietų į šiaurę yra prie Mėlynosios vėliavos paplūdimio. Botanikos parko prižiūrimas šis tualetas vienintelis yra mokamas. Apsilankyti jame kainuoja vieną litą, o pasinaudoti dušu - 6 litai.

Kitas viešas konteinerinis tualetas yra pastatytas S. Dariaus ir S. Girėno gatvės pabaigoje. Nuo jo iki pliažo - vos 50 metrų.

Už keleto šimtų metrų Meilės alėjoje stacionarus tualetas yra ties Gedimino gatve. Toliau didelis rekonstruotas tualetas stovi prie Jūratės ir Kastyčio skvero.

Dar vienas tualetas prie kopų yra ties Jūratės gatve. Konteinerinis tualetas yra pastatytas netoli Rąžės upelio žiočių.

Stacionarus tualetas yra Žvejų gatvės pabaigoje, nuo kurio iki pliažo - apie 120 metrų.

Mažai kas žino, kad modernūs tualetai yra Gelbėjimo stoties pastato šiaurinėje pusėje.

Iš viso ten įrengti 3 tualetai ir 3 pisuarai vyrams. Dar 4 tualetai ir viena kabina su bidė skirta moterims. Atskiras tualetas su dušu yra pritaikytas neįgaliesiems.

Be to, paplūdimyje poilsiaujančių žmonių patogumui yra įrengtos 5 dušų kabinos, iš kurių viena yra pritaikyta neįgaliesiems.

Net du konteineriniai tualetai yra ties moterų paplūdimiu. Vienas pastatytas priekopėje prie Ašarėlės upelio, kitas - prie Naglio kalno. Abu tualetai nuo pliažo nutolę apie 150 metrų.

Šiaurinėje centrinio paplūdimio dalyje stacionarus tualetas yra Kontininkų gatvėje netoli „Medūzos“ viešbučio.

Dar vienas stacionarus tualetas yra pėsčiųjų take link jūros ties Vanagupės gatve.

Nuorodas pliaže kabins ant stulpų

Pusketvirto kilometro centrinio paplūdimio ruože iš viso yra 12 tualetų.

K. Skieraus įsitikinimu, jų poilsiautojų poreikiams turėtų visiškai pakakti. Tačiau apie priekopėje esančius tualetus žmonėms trūksta informacijos.

„Paplūdimiuose keletą metų kabindavome informacines nuorodas su nurodyta kryptimi ir atstumu iki artimiausio tualeto, bet nuorodos yra nuolat nudraskomos.

Šią vasarą informacines lenteles mėginsime kabinti aukštai ant pliažuose esančių gelbėjimo stoties garsiakalbių stulpų“, - teigė K. Skierus.

Tualetų pliažuose vis dar trūksta

Tačiau pagal Lietuvos Vyriausybės patvirtintą higienos normą, tualetų paplūdimiuose vis dar trūksta. Yra nustatyta, kad paplūdimiuose 500 poilsiautojų privalo būti po vieną atskirą tualetą moterims ir vyrams.

Palangoje esančių 130 tualeto vietų pakanka vos 33 tūkstančiams poilsiautojų.

Tačiau savaitgalio dienomis apie 3 kilometrų ilgio Palangos centrinio paplūdimio ruože vienu metu poilsiauja apie 100 tūkstančių žmonių.

Be to, poilsiautojai dažnai skundžiasi ir viešųjų tualetų švara, juose ne visada galima rasti tualetinio popieriaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.