Užkandžiai į paplūdimį jau pristatomi ir laivais

Įsibėgėjus vasarai Palangos paplūdimiuose klesti nelegali prekyba. Šalia teisėtai veikiančių kavinių paplūdimiuose poilsiautojus vilioja ir draudimų nepaisantys maisto produktų pardavėjai. „Karšti čeburekai! Labai skanūs!” – bendrą pliažo šurmulį kartkartėmis nustelbia praeinančių jaunuolių šūksniai.

Palangos paplūdimyje rūkyta žuvimi prekiaujama tiesiai iš valties.<br>E. Petkutė
Palangos paplūdimyje rūkyta žuvimi prekiaujama tiesiai iš valties.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 4, 2013, 5:04 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:37 PM

Čeburekų prekeivius medžioja ne tik policija, Savivaldybės tikrintojai, bet ir gelbėtojai, tačiau dėl to nelegalų pajūryje nemažėja. Veikiau priešingai – šią vasarą paplūdimiuose jų dar padaugėjo. Atsirado ir tokių, kurie maistą poilsiautojams pristato laivais.

Tokios paslaugos, nors ir neteisėtos, atostogautojų, regis, visai neerzina. Išalkę žmonės mažai rūpinasi, ar valgo saugų maistą.

Uždarbis vertas rizikos

Popietę užtenka paplūdimyje pasisukioti kelias minutes, kai pro šalį ima kursuoti pilnais krepšiais apsikarstę čeburekų pardavėjai. Šią vasarą Palangos paplūdimiuose jų kaip niekada daug.

Išnešiojamoji prekyba pliažuose draudžiama, tačiau tai mažai rūpi ir patiems prekeiviams, ir jų parduodamo maisto vartotojams.

Čeburekus nešiojantys jaunuoliai neslepia – tokia prekyba labai pelninga, tad verta rizikuoti. Už čebureką paprastai prašoma 5 ar 6 litų. Ketvirtadalis šios sumos atitenka pardavėjui, likusius pasiima tokios prekybos organizatoriai. Darbščiausi per mėnesį užsidirba pusantro tūkstančio litų ir daugiau. Nelengvas, bet greitas uždarbis vilioja ir nepilnamečius. Jie rizikuoja mažiausiai, mat pirmą kartą sučiupti prekeiviai iki 16 metų moka vos 5 litų baudą, suaugusieji – 10 litų. Tokios bausmės nelegalų neatbaido – susimokėję jie netrukus vėl sugrįžta į įprastą darbo vietą pliaže.

Sąlygas žino, bet nevykdo

Šį sezoną Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai užfiksavo 31 nelegalios prekybos čeburekais atvejį, konfiskuota 300 šių produktų vienetų.

Įstaigos specialistai per dieną gauna 5-8 pranešimus apie policijos pažeidėjus. Tokį darbymetį tvarkos sergėtojams lėmė šiemet anksčiau nei pernai atšilę orai, į paplūdimius privilioję minias poilsiautojų.

Čeburekų prekiautojai nesivargina gauti leidimo prekybai ir taip legalizuoti savo veiklą. Norėdami gauti leidimą, jie turėtų užtikrinti tinkamas jo laikymo sąlygas. Čeburekai privalo būti laikomi specialiuose šilumą išsaugančiuose krepšiuose, ne žemesnėje kaip 68 laipsnių temperatūroje. Kiekvienas užkandis turi būti sandariai supakuotas. „Visi verslininkai žino, ko reikia, kad gautų leidimą, visiems sąlygos žinomos, tačiau jiems, matyt, apsimoka dirbti nelegaliai“, - svarstė Palangos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Arūnas Elijošius.

Dauguma prekeivių šių sąlygų neišpildo, todėl jų parduodami maisto produktai gali būti nesaugūs.

Pasiūla - vis didesnė

Tačiau specialistų perspėjimai poilsiautojams, regis, mažai rūpi. Daugelis paplūdimyje laiką leidžiančių poilsiautojų ne tik nebando sulaikyti nelegalių prekeivių, bet į juos apskritai nebekreipia dėmesio. Kai kurie prisipažįsta mielai perkantys čeburekus ir džiaugiasi, kad dėl užkandžių nereikia eiti į parduotuvę, o ir kainos nesikandžioja.

Verslininkai įsigudrino paplūdimiuose pardavinėti ne tik čeburekus, bet ir skrudintą duoną, rūkytas žuvis. Į pagrindinį Palangos paplūdimį nelegalūs prekiautojai atplaukia medine valtimi ir žuvį pardavinėja vietoje. Pasirinkimas nemenkas. Siūloma įsigyti rūkytų ešerių, skumbrių, plekšnių, karšių, taip pat rūkytų žuvų ikrų. Pardavinėjama vienetais, o už vieną žuvį prašoma nuo 5 iki 22 litų. Apie vidurdienį ant kranto pasirodžius valčiai, ją iš visų pusių apsupo smalsuoliai. Kai kurie tik apžiūrėjo siūlomą produkciją, kiti neatsispyrė pagundai ir nusipirkę žuvų, jas sėdo valgyti čia pat ant smėlio.

Šį sezoną nelegalūs rūkytos žuvies pardavėjai bausti jau kelis kartus, konfiskuota jų produkcija.

Į pavojų numoja ranka

Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorius stebina poilsiautojų abejingumas. Kai kuriems užkandžiavimas paplūdimyje baigiasi ligos patale. Kiek jų apsinuodija maistu ir sunegaluoja, niekas negali atsakyti, nes dauguma poilsiautojų į Palangą atvyksta pusdieniui, o pirmuosius ligos simptomus pajunta jau sugrįžę į namus.

„Nuėję į parduotuvę žmonės labai atidžiai skaito maisto produktų etiketes, domisi jų sudėtimi, laikymo sąlygomis, o pliaže jiems visa tai neberūpi. Paskui stebisi, kai suserga salmonelioze ar kuria kita užkrečiamąja liga ir likusias atostogas turi praleisti ligos patale“, - vartotojų požiūriu stebėjosi A. Elijošius.

Šiemet leidimus prekiauti šaltkrepšiuose nešiojamais vaisvandeniais, ledais įsigijo 30 įmonių.

Maisto ir veterinarijos specialistai vasarą skiria ypatingą dėmesį viešojo maitinimo įstaigoms. Aktyviausiai jos bus tikrinamos antroje vasaros pusėje. Iki šiol grubių pažeidimų kurorto kavinėse ir baruose nenustatyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.