Rusų uostas galų gale įsileido ir lietuvių buriuotojus

Nidos buriuotojai po ilgos pertraukos vėl prisišvartavo Rusijai

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2013-07-09 19:30, atnaujinta 2018-03-03 04:50

Senas Kuršių nerijos žvejų kaimelis Rybačis (ankstesnis pavadinimas - Rasytė), kurį nuo Nidos skiria apie 20 kilometrų, ilgą laiką buvo nepasiekiamas pramoginiais laivais plaukiojantiems turistams.

Rusijos vizas įsigiję lietuviai į šią vietovę anksčiau galėdavo atvažiuoti tik lengvaisiais automobiliais ir turistiniais autobusais kirtę plente įrengtą Nidos pasienio kontrolės postą.

Šią vasarą padėtis pasikeitė - neseniai Rybačio uoste prisišvartavusią jachtą „Neringa“ Kaliningrado srities valdininkai pasitiko su duona ir druska. Kelionė iš Nidos truko vos kelias valandas, tačiau neringiškiai jai rengėsi kelias savaites.

„Rusijos vizų neužteko - reikėjo prieš 36 valandas pateikti prašymus pasienio tarnyboms. Rybačyje mūsų jau laukė pareigūnai, tad sienos kirtimo procedūros neprailgo“, - pasakojo po 20 metų į šį uostą vėl atplaukęs „Neringos“ kapitonas nidiškis Viktoras Golubovskis.

Rusijai priklausančiame žvejų kaimelyje, beveik nepasikeitusiame nuo sovietmečio, nemažai apgriuvusių ir apleistų pastatų.

Vietovėje, kuri tarpukariu buvo išpuoselėta, lankoma turistų ir netgi gražesnė už Kuršių nerijos perlą Nidą, nerasi bankomato, valiutos keityklos, degalinės. Buvusioje evangelikų liuteronų bažnyčioje įsikūrusi cerkvė.

Tačiau senoji Rybačio prieplauka tviska. Rekonstruotas grindinys, jachtų švartavimo vietos, pastatyti vagonėliai pareigūnams. Pasienio poste deklaravę savo ketinimus lietuviai Kuršių mariomis gali nuplaukti į gretimas didesnes kurortines gyvenvietes - Zelenogradską, Pionerską.

Ilgokai vengę vandens turistų rusai patys panoro atsiverti. Patikrinti Rybačio pasienio kontrolės poste laivai su Lietuvos vėliava dabar gali laisvai plaukioti po visas Kuršių marias. Rusijos laivų po patikros procedūrų Nidos tarptautiniame uoste taip pat niekas nestabdo.

V. Golubovskis prisipažino, kad jachtų savininkus šiek tiek varžo reikalavimas pranešti apie atvykimą į Rybačį pasieniečiams prieš pusantros paros. Toks pat terminas numatytas išplaukiant iš Rusijos vidaus vandenų - laivai irgi turi užsukti į pasienio postą.

Nidiškius sutikę kaliningradiečiai aiškino netrokštantys geležine siena atsitverti nuo pajamų regionui duodančių vandens turistų. Kitų Europos Sąjungos valstybių piliečiams numatyta išlyga - jie gali plaukioti rusiškąja Kuršių marių dalimi sėdę į lietuviškus laivus.

Tarpukariu gražioje Rasytės prieplaukoje kasdien švartuodavosi iš Klaipėdos į Krantą (dabar - Zelenogradskas) keleivius plukdę garlaiviai. Sovietmečiu uosteliu naudojosi žvejų kolūkis, o vėliau jis sunyko.

Laivų pasienio kontrolės postai Rybačio ir Nidos uostuose po ilgų derybų buvo įrengti įgyvendinant dvišalį Lietuvos ir Rusijos susitarimą dėl intensyvesnės vandens turizmo plėtros Kuršių mariose.

Kuršių marios vilioja vokiečius, lenkus, bet kitų ES šalių laivams kelias į rusiškuosius vidaus vandenis vis dar užkirstas. Kaliningrado srities valdininkų teigimu, ši problema sprendžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.