Palangą pamėgę rusai giria poilsį Lietuvoje

Dabar abu lėktuvai iš Maskvos Palangoje leidžiasi 10 ir 11 valandą.

Tatjanos keturių asmenų šeima už skrydį iš Maskvos į Palangą ir atgal sumokėjo apie 7 tūkst. litų.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Tatjanos keturių asmenų šeima už skrydį iš Maskvos į Palangą ir atgal sumokėjo apie 7 tūkst. litų.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jul 23, 2013, 11:50 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 7:49 PM

Mažiau pasiturintys Rusijos gyventojai prie jūros ilgiau nei parą darda traukiniais. Vilniuje jie persėda į traukinį, vežantį iki uostamiesčio, ir juo važiuoja iki Klaipėdos arba Kretingos. Iki pačios jūros poilsiautojai nusigauna taksi.

Rusų verslininkai į Palangą ryžtasi savo automobiliais važiuoti ir iš Maskvos. Anksti ryte iš Rusijos sostinės išvykę poilsiautojai vėlų vakarą jau gali tikėtis atsidurti Lietuvos pajūryje. Šiuo metu kurorte mašinų su rusiškais registracijos numeriais galima išvysti bet kurioje miesto gatvėje.

Pakalbinti automobiliais atvažiavę rusai teigia, kad keletą savaičių trunkančiam poilsiui šitaip gali atsivežti daugiau bagažo. Tačiau juos erzina neprognozuojamos eilės Lietuvos pasienio postuose, o ilga kelionė automobiliu tampa kankynė mažiems vaikams.

Rusų inteligentija, valstybės tarnautojai ir pasiturintys žmonės į Palangą mieliau skrenda lėktuvais. Nuo birželio vidurio į Palangą buvo vienas tiesioginis reisas iš Maskvos.

Nuo liepos vidurio sekmadieniais Palangos oro uoste vienas po kito leidžiasi jau du lėktuvai.

Anksčiau rusams buvo nepatogus orlaivio nusileidimo laikas. Anksti ryte atskridę poilsiautojai dar nebūdavo priimami į viešbučius ir jiems su bagažu po miestą tekdavo bastytis iki pietų.

Norintiems to išvengti numerį viešbutyje tekdavo išsipirkti dienai anksčiau, tačiau galimybė iš karto vykti į viešbutį kainuodavo brangiai.

Dabar abu lėktuvai iš Maskvos Palangoje leidžiasi 10 ir 11 valandą.

Sekmadienį jais atskrido beveik 100 rusų poilsiautojų su vaikais. Kai kurios šeimos atvyko net su vaikų auklėmis.

„Skrydis brangus. Keturių asmenų šeimai kelionė pirmyn ir atgal kainavo apie 7 tūkst. litų“, – teigė tris savaites Palangoje su šeima atostogausianti Tatjana.

Dar antra tiek šeimai kainuos viešbutis.

Ketvirtą kartą Palangoje vasarojanti moteris sakė, kad Lietuvos kurortą įsimylėjo iš pirmo karto ir dabar jo nekeistų į jokią užsienio šalį. „Pas jus nuostabi gamta, puikus oras. Nėra pernelyg karšta, kaip pietuose. Malonūs ir paslaugūs žmonės. Visada yra galimybė susikalbėti rusiškai.

Tiesa, jūros vanduo šaltokas, bet mes nesame prisiekę maudynių mėgėjai. Juo labiau, kad pasiplaukioti galima ir viešbučio baseine“, – Palangos privalumus vardijo Tatjana.

Kasmet į Palangą vasarą atvažiuojanti Olga jau yra pramokusi ir šiek tiek lietuviškai kalbėti, nes čia ji – jau 18 kartą.

„Kai buvau maža mergaitė, į Palangą mane veždavosi mama. Po to važiuodavau su vyru, dabar – su savo vaiku. Matyt, ateis laikas, kai čia atostogausiu ir su anūkais“, – juokėsi didelį kelioninį lagaminą tempdama Olga.

Kiekvieną kartą ji Lietuvos pajūryje išbūna po 2–3 savaites. Palangoje atostogaujantys lietuviai ištveria vos savaitę ir skundžiasi, kad čia nėra ką veikti.

Kaip Lietuvos pajūryje laiką leidžia rusai?

„Vaikščiojame. Po Botanikos parką, po kopas, pajūriu ir kvėpuojame tyru oru. Jūs neįsivaizduojate, koks tai malonumas atvykus iš Maskvos chaoso“, – sakė Olga.

Moteris specialiai taiko atvažiuoti liepos pabaigai ir rugpjūčio pradžiai, kai Gintaro muziejuje vyksta simfoninės muzikos festivaliai.

Poilsiautoja iš Rusijos lankosi ir lietuviškos poezijos vakaruose. „Poezijos kalbą galima suprasti iš intonacijų, skaitovų perduodamos kūrinio nuotaikos“, – sakė lietuviškas eiles klausyti pamėgusi rusė.

Su dviem vaikais atskridę maskviečiai Sergejus ir Svetlana stebėjosi, kaip lietuviams Palangoje gali pritrūkti pramogų.

„Vadinasi, jūs esate tinginiai. Mes per tris savaites aplankome visą pajūrio regioną: pabūname Nidoje, grožimės Kretingos apylinkėmis, valgome žuvį Kintuose.

Pernai nuvykome net į Latviją ir kasmet plaukiojame baidarėmis Minijos upe“, – pramogas vardijo rusai.

Skrydžio į Maskvą laukianti valstybės tarnautoja Valentina Palangoje buvo pirmą kartą.

Ji atostogaudavo Kaliningrado srities kurortuose. Draugai pasiūlė pailsėti kitapus valstybinės sienos. Pirmam kartui moteris pasirinko Palangą, nes Nida jai pasirodė per maža.

„Nesigailiu. Kasdien vaikščiodavau jūsų parke ir grožėjausi gamta. Buvau išvykusi į ekskursiją po Neringą. Važinėjausi dviračiu. Savaitė neprailgo. Norėjosi čia pabūti dar ilgiau, tik galimybės neleido“, – Lietuvos pajūryje praleistu laiku džiaugėsi rusė.

Už numerį su virtuvėle savaitei ji sumokėjo beveik 2 tūkst. litų. „Kaina, tiesą pasakius, europietiška, tačiau maisto produktai gerokai pigesni nei Vakarų Europos kurortuose“, – lygino Valentina.

Visi kalbinti į Palangą atvykę rusai tvirtino, kad poilsis Lietuvos pajūryje gerokai pranašesnis nei Krymo kurortuose, kuriuose kainos jau europietiškos, o aptarnavimas – dar sovietinis.

Į Palangą atskridusių rusų jau laukė turistinės firmos „Balturas“ autobusas, kuris 44 poilsiautojus išvežiojo po įvairius Palangos viešbučius.

Dosnių rusų turistų prie Palangos oro uosto lūkuriavo ir vora taksi automobilių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.