Kauniečiai mėsą kepa ir ant stogo

Kauniečiai su kepsninėmis traukia ne tik į gamtą. Šašlykų kvapą galima užuosti ir daugiabučių terasose ar balkonuose, nors tai daryti draudžiama.

Daugiabučių kiemuose kepsninės rūksta vakarais, o savaitgaliais – ir dienomis.<br>M. Patašius
Daugiabučių kiemuose kepsninės rūksta vakarais, o savaitgaliais – ir dienomis.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2013-07-28 15:15, atnaujinta 2018-03-02 13:34

„Nejaugi kažkas šašlykus kepa?“ Toks įtarimas kauniečiams kyla, kai daugiabučio kieme ar balkone išvysta rūkstantį dūmą.

Šalia pastatų ar net neišėję iš jų čirškinti mėsą bando ne vienas gyventojas.

Nors žmonės stebisi, kodėl to daryti negalima, taip pramogaujantys miestiečiai už gaisro saugos taisyklių pažeidimą gali būti nubausti nuo 25 iki 250 litų bauda.

Mano, kad pavojaus nekelia

Daugiabučių kiemuose kepsninės rūksta dažną vakarą, o savaitgaliais – ir dienomis. Tokios pramogos kone kasdienybe vasarą tampa uždaresniuose kiemuose, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Štai netoli Rotušės aikštės daugiabutyje gyvenantys žmonės pasikepti šašlykų ar vištos šlaunelių susirenka kiekvieną laisvą vakarą.

„Mėsą kepame kartu su kaimynais, kurių name yra vos keli, todėl pykčių nėra. Pavojaus nei sau, nei aplinkiniams nekeliame. Esame suaugę žmonės, vakarieniaudami stipraus alkoholio nevartojame“, – aiškino senamiesčio gyventojas.

Renkasi beveik visa laiptinė

Kelių vieno Vilijampolės penkiaaukščio butų gyventojai šašlykus čirškina dažną savaitgalį.

„Kepame šalia namo, tačiau toje dalyje nėra nei langų, nei durų. Be to, pastatas yra mūrinis. Arti nėra kitų statinių ar medžių. Iškepę mėsą sutvarkome aplinką, šašlykinę nunešame į namus“, – kalbėjo gyventojai.

Dėl rūkstančių dūmų ar sklindančio šašlyko kvapo kiti gyventojai niekada nesiskundė ir nekvietė nei policijos, nei ugniagesių. „Gal seilė kaimynams ir varva, tačiau didelio pavydo jie tikriausiai nejaučia“, – įsitikinę žmonės.

Jeigu sulauktų pareigūnų perspėjimo, kauniečiai šašlykų prie daugiabučio nekeptų.

Užsitraukė kaimynų nemalonę

Kepamos mėsos kvapas retkarčiais sklando ir Eiguliuose, kieme šalia ne pirmos jaunystės devynaukščio.

„Kepsninę išsinešame už namo. Kepdami šašlykus nuo jų nesitraukiame, tai apie padegimą nėra ko kalbėti“, – užtikrino gyventojai.

Vienas jų prisiminė atvejį, kai balkone mėsą kepė elektrinėje kepsninėje, be atviros ugnies, o kaimynai užuodę kvapą pagrasino, kad iškvies policiją.

„Suprantama, kad kaimynus gali erzinti kvapas, tačiau buityje naudojami prietaisai tikrai nekelia pavojaus. Bandžiau tai aiškinti, bet žmonės nesuprato“, – stebėjosi kaunietis.

Kepsnines kabina ant balkonų turėklų

Eglė Kačinskaitė, Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovė:

„Šašlykinėse kepsniai turėtų būti kepami atviroje teritorijoje, ne arčiau nei 6 metrai nuo pastatų ir kitų galinčių užsidegti objektų. Naudoti atvirą ugnį gyvenamųjų namų balkonuose ir terasose draudžiama.

Atsiranda gudruolių, kurie šašlykines pakabina ant balkonų turėklų ir bando tikinti, jog jie kepa ne patalpose, o lauke. Taip elgtis taip pat negalima, nes ugnis gali greitai persimesti į patalpas. Buitiniams prietaisams, kurie kepti ar kitam maistui ruošti naudojami be atviros ugnies, apribojimai netaikomi.

Vienas kaunietis bandė išsikepti šašlykų net ant Šilainių devynaukščio stogo. Šią pramogą sutrukdė policiją iškvietę kaimynai.

Laužai kiemuose turėtų būti kūrenami ne arčiau nei 30 metrų nuo pastatų. Už bendrųjų gaisro taisyklių pažeidimą gyventojai įspėjami arba jų laukia baudos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.