Džiaugtis upių ir ežerų malonumais beliko pora savaičių

Rugpjūčio pradžia tvokstelėjo karščiu – šią savaitę termometrų stulpelis daug kur šoktelėjo virš 30 laipsnių padalos. Kaitros išvarginti žmonės traukia į paplūdimius. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Aleksandras Kajutis taip pat ragina naudotis proga ir skubėti pasimėgauti vandens teikiamais malonumais, nes Lietuvoje maudynėms tinkamiausias laikas baigiasi greičiau nei vasara. Dar savaitė dvi, ir vandens telkiniuose nebebus taip malonu, net jeigu orai tebebus vasariškai šilti.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Aug 9, 2013, 11:35 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:23 AM

Pasak hidrologo, rugpjūtį vanduo vis labiau šąla dėl ilgėjančių naktų – per vis trumpesnę dieną saulė jau nebespėja vandens įšildyti taip, kaip anksčiau. Giedromis naktimis vanduo ypač atvėsta. Trečią–ketvirtą rugpjūčio savaitę upių ir ežerų vanduo jau gana šaltas ir maudynėms ne itin malonus. Tačiau dabar maudynėms – pats laikas.

Karšta savaitė vandenį dar labiau įšildė. Daugelyje vietų vandens temperatūra didesnė kaip 20 laipsnių, o iki savaitgalio, hidrologai tikisi, turėtų įšilti ir iki 24. „Išskyrus tokias šaltiniuotas upes, kaip, pavyzdžiui, Ūla, – patikslina A.Kajutis. – Antradienį matavome – buvo 15,9 laipsnių“, – sako  A.Kajutis. Šaltas vanduo ir Žeimenoje bei kitose upėse, kurios teka smėlėtais rajonais.

Nors savaitgalį karščiai atslūgs ir oro temperatūra svyruos apie 20–24 laipsnius, vanduo vės lėčiau už orą ir tebebus maloniai šiltas. „Vandens temperatūra kinta palaipsniui, vanduo inertiškas“, – aiškina A.Kajutis.

Apribojimų maudytis dėl vandens telkinių švaros kol kas Lietuvoje nėra. „Šiuo metu niekur nėra nusekusių upių, kur vandens būtų mažai, ekologinė situacija prastesnė, blogas kvapas, pakrantės atsidengusios. Upių vandens lygis – arti daugiamečio vasaros vidurkio“, – sako hidrologas.

Per vasarą poilsiautojai vandens telkinių neužteršė – apskritai ne jie, kad ir kokie nekultūringi būtų, yra pagrindiniai vandens teršėjai. „Labiausiai teršia buitinės nuotekos, jeigu jos neišvalytos, – aiškina A.Kajutis. – Gyventojai, kurie maudosi, aišku, primėto šiukšlių, bet vandens neužteršia.“

Maudytis nerekomenduojama tiktai upėse už didžiųjų miestų, ypač Nemune už Kauno. „Vis dėlto ten valymo įrenginiai dar visu pajėgumu neveikia, – sako hidrologas. – Nepatartina ir žemiau Vilniaus, nors Gariūnuose buitinis vanduo jau yra išvalomas, bet teršalų vis tiek šiek tiek papuola, per lietaus kanalizaciją prinešama naftos produktų nuo kelių.“

Upėse aukščiau miestų – visur galima maudytis. Ežeruose vanduo taip pat švaresnis.

Pats šilčiausias vanduo Lietuvos upėse ir ežeruose būna liepos mėnesį. Baltijos jūra labiausiai įšilusi būna rugpjūtį, bet joje vandens šiltumas labai priklauso ir nuo srovių, kurios gali mechaniškai atnešti šalto vandens iš gelmių, o šiltą nuplukdyti.

Pati aukščiausia temperatūra, kada nors fiksuota Lietuvos vandens telkiniuose, – 28 laipsniai. Tiesa, hidrologai nematuoja vandens temperatūros mažuose ežeriukuose, tik didžiuosiuose – mažuose, sekliuose vandens telkiniuose vanduo įšyla kur kas labiau. Matavimai atliekami 9 val. ryto – vidurdienį ar popietę, suprantama, vanduo taip pat būna laipsniu kitu šiltesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.