Nauji Nidos šviestuvai baido poilsiautojus

Nidos centre pėsčiųjų taką apšviečiantys nauji šviestuvai pradžiugino ne visus. Dalis poilsiautojų, vakare išvydę ryškią žalią šviesą, suka akis į šoną.

Naujieji Nidos šviestuvai.<br>L.Mickutės nuotr.
Naujieji Nidos šviestuvai.<br>L.Mickutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2013-08-10 06:00, atnaujinta 2018-03-02 00:58

Iš tolo šviesoforus primenantys nauji Nidos šviestuvai, kai kurių vietos gyventojų ir svečių nuomone, visai nedera prie jaukaus ir istorinį paveldą išsaugojusio kurorto įvaizdžio.

Savivaldybės atstovai ramina, jog skvero apšvietimas dar nėra baigtas – esą vaizdas pasikeis nuėmus žalios spalvos filtrus ir skleidžiamą šviesą nukreipus į želdinius ir pastatų fasadus.

Atnaujinti Nidos apšvietimą pradėta dar pernai.

Pėsčiųjų skvere vietoj 8 buvusių šviestuvų įrengta 14 naujų. Įprastas kaitrines lempas pakeitė LED diodai, kurie sunaudoja iki dviejų trečdalių mažiau elektros energijos ir gerokai sumažina šviestuvų eksploatacijos sąnaudas.

„Siekiame sukurti emocinį šviesos komfortą Nidos centrinėje dalyje, būtent šviesa paryškinti šios viešosios erdvės paskirtį.

Dar konsultuosimės su specialistais, kaip tinkamai pritaikyti šviestuvų galimybes”, – sakė Neringos savivaldybės atstovė Sandra Vaišvilaitė.

Projekto autoriaus klaipėdiečio architekto Vytauto Paulionio nenustebino kilusios diskusijos dėl naujųjų šviestuvų. Jis ne kartą įsitikino, kad lietuviams reikia daugiau laiko apsiprasti su naujovėmis.

„Mes ne dolerius dalijame, kad visiems patiktų. Pasirinkome minimalų variantą, nes esame tikri, kad kuo mažiau intervencijos, tuo geriau Nidai. Kai visa skvero aplinka bus iki galo sutvarkyta, šviestuvų tarsi nebeliks”, – aiškino V.Paulionis.

Taupumas ir santūrus dizainas, anot jo, yra pagrindinis naujųjų šviestuvų privalumas.

Projektuotojai sakė sulaukę ir daugiau pasiūlymų, kaip pakeisti viešosios erdvės apšvietimą, tačiau kiti variantai atmesti, nes buvo pernelyg brangūs arba ekstravagantiški.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.