Paluknio aerodromas šventiškai paminėjo kasmetinį sklandymo čempionatą

Alinantis karštis, smarkus vėjas ir neretai saulę palaipsniui pridengiantys tamsūs lietaus debesys. Visa tai teko atlaikyti dvidešimt profesionaliausių Lietuvos sklandymo pilotų. Dar prieš kone dvi savaites Paluknio aerodrome prasidėjęs Lietuvos klubinės klasės sklandymo čempionatas pagaliau baigėsi – finišo liniją pirmas kirto ir šių metų nugalėtoju tapo Mindaugas Žaliukas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2013, 6:12 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:49 PM

Džiaugsmo neslepiantis pilotas lyderio poziciją užsitikrino varžyboms dar nė neįpusėjus. Ilgametę skraidymo patirtį turintis vyras pasakojo dangaus platybėmis susižavėjęs dar vaikystėje, o kartą pabandęs pilotuoti sklandytuvą suprato – jis ne juokais užsikrėtė šmaikščiai vadinama nepagydoma „liga“.

Ir nors oro sąlygos čempionatui nebuvo pačios palankiausios, oro erdves užkariavę pilotai nepabūgo išbandymų. Kasdien tam tikrą užduotį gaunantys vyrai vienu pakilimu ore išbūdavo apie 3-4 valandas, jie įveikdavo apie 150 kilometrų atstumą. Ir nors šis skaičius atrodo ne mažas, sklandytuvų sporto žinovai jį vertina, kai ne itin pavykusį. Ramiu oru sklandytuvas per valandą gali išvystyti kone dvigubai didesnį greitį – jis galia siekti nei 250 kilometrų per valandą.

Kartais sunku suvokti, kaip maždaug pusę tonos kartu su pilotu sverianti transporto priemonė – gerokai sunkesnė už orą, tačiau išnaudodama kylančias sroves ji puikiausiai gali pakilti ir šokio ritmu suktis su vėju. O nuskristi galima išties nemažai – pasaulio rekordas šiuo metu viršija 3 tūkst. kilometrų vienu pakilimu.

Pagrindinis varžybų tikslas – vidutinis greitis. „Pagrindinė meteorologinė sąlyga – saulės šviesa. Nuo jos atsiranda terminės srovės, kurios reikalingos tam, kad sklandytuvas galėtų sklęsti“, – portalui lrytas.lt pasakojo pilotas Vladas Motūza.

Sklandymas – tai viena iš ekologiškiausių techninių sporto šakų. Pasak piloto V.Motūzos, tai ne tik madinga, bet ir ekologiška – sklandant ore išnaudojama gamtoje esanti energija.

Kasmet vis daugiau oro erdvių mylėtojų susigundo galimybe išmokti valdyti sklandytuvą. Jie lanko specialius kursus, vėliau gauna licenziją savarankiškai skristi. Tačiau tarp į čempionatą susirenka tik geriausius rezultatus varžybose rodantys ir jau gerą vardą spėję užsitarnauti sklandytuvų pilotai.

Po dvi savaites trukusio renginio jo nugalėtojams buvo įteikti specialūs diplomai bei čempionato rėmėjų dovanų. Aerodromo vadovė Dalia Vainienė džiaugėsi kasmet vis populiarėjančiu renginiu ir vylėsi, kad susidomėjimas sklandytuvais – tik augs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?