Plieninis monstras valo Nevėžį

Tarša daugiau kaupėsi upės atkarpoje prie buvusios „Ekrano“ gamyklos.

Upę valo įspūdingas ekskavatorius.<br>Panevėžio savivaldybės nuotr.
Upę valo įspūdingas ekskavatorius.<br>Panevėžio savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 14, 2013, 2:52 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:55 PM

Kai kurie panevėžiečiai atvažiuoja pasižiūrėti neįprastos technikos - maždaug 40 tonų sveriančio plaukiojančio ekskavatoriaus. Jį virš vandens laiko pontoninė važiuoklė.

Nuo Upės gatvės mėgę meškeres užmesti žvejai apgailestauja, kad naikinami užpelkėję Nevėžio plotai. Juose veisdavosi lynai.

Vasaros pradžioje pradėti upės valymo darbai jau gerokai įsibėgėjo. Dviejų kilometrų upės ruože jau beveik išpjauti ajerai, nendrės ir meldai, šienaujamos upės pakrantės. Numatyta, kad į žaliųjų atliekų aikštelę bus išvežta per 50 tonų žaliosios masės.

Projekte buvo numatyta, kad tvarkomo upės ruožo pakrantėse reikės nukirsti apie 300 medžių. Tačiau paaiškėjo, kad tokių, pasmerktų žūti, yra kur kas daugiau - beveik 500.

„Nors medžiai dar nepradėti kirsti, tačiau neabejojame, jog dėl jų susilauksime daug susirūpinusių gyventojų skambučių. Tačiau yra posakis, kad norėdamas užsiauginti barzdą, privalai kurį laiką vaikščioti nesiskutęs. Taigi, dėl švarios upės teks žmonėms susitaikyti su permainomis“, - sakė Panevėžio savivaldybės Ekologijos skyriaus vyresnysis specialistas Valdas Mačikėnas.

Upės dalyje, esančioje šalia „Kalnapilio“ alaus daryklos, užpelkėjusios senvagės vietoje jau paruošta dumblo surinkimo aikštelė.

Joje planuojama supilti 20 tūkstančių kubinių metrų dumblo, kuris bus išsiurbtas iš Nevėžio dugno. Čia bus pilamas tik neužterštas dumblas. Laikui bėgant, kai jis išdžius, tuomet šiame naujai suformuotame žemės plote bus pasėta pievelė.

Jau anksčiau atlikus tyrimus buvo nustatyta, kad Nevėžio upės dumble yra nusėdusių nuodingųjų metalų. V.Mačikėnas sakė, kad dalis išsiurbiamo dumblo tikrai yra užteršta.

Tarša daugiau kaupėsi upės atkarpoje prie buvusios „Ekrano“ gamyklos.

Nevėžio dumble rasta kadmio, gyvsidabrio, cinko ir nikelio. Tačiau „nuodingoji“ Nevėžio atkarpa jau išvalyta prieš kelerius metus, pirmajame upės valymo etape.

Šio užteršto dumblo nusėsdinimo aikštelė yra įrengta prie Nevėžio šalia senųjų miesto kapinių.

Šiuo metu atliekamas jau antrasis Nevėžio švarinimo etapas atkarpoje tarp Stoties ir Maudyklos gatvių. Jam Europos sąjunga skyrė 1,5 milijono litų. Panevėžio savivaldybė pridėjo 275 tūkstančius. Pirmajame etape buvo išvalytas 1,2 kilometro upės ruožas. Šiam valymui buvo skirta 360 tūkstančių litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.