Sostinės dienos žada spalvingą pramogų liūtį

Linksmybės gurmanams ir melomanams, knygų graužikams ir šeimoms, meno mylėtojams ir visų įmanomų interesų publikai – toks pažadas skambėjo rugsėjo 6-8 dienomis vyksiančio Sostinės dienų festivalio pristatyme. Devynioliktą sykį vilniečius ir miesto svečius vilios daugybė nemokamų renginių – jų šį kartą planuojama per šimtą.

Sostinės dienų renginiai sulaukia didelio vilniečių ir svečių dėmesio.<br>D.Umbraso nuotr.
Sostinės dienų renginiai sulaukia didelio vilniečių ir svečių dėmesio.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Aug 29, 2013, 1:47 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:27 PM

„Kasmet baiminamės tik dėl oro, nes festivalis vyksta po atviru dangumi. O visa kita bus gerai.

Juk festivalio struktūra – jau išbandyta laiko. Tai renginių erdvės Gedimino prospekte, didieji koncertai Katedros aikštėje, knygų, gardumynų mugės – jau vilniečių pamėgti šventės aspektai.

Bet turime ir naujovių. Pernai tai buvo Johno Lennono smėlio skulptūra Lukiškių aikštėje. Šįmet tai – gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“.

Jau tradicija tampa ir antrus metus Sostinės dienų rėmuose vyksiantis festivalis „Vilnius Music Week“, padedantis muzikantams tobulėti ir pagerinti karjeros perspektyvas.

Renginių – daugybė, džiugu, kad prie jų kasmet rengiasi daugybė entuziastų. Šventė tampa skėčiu, priimančiu įdomiausius sumanymus“, - sakė Sostinės dienas rengiančios įstaigos „Vilniaus festivaliai“ vadovas Remigijus Merkelys.

Vienas ryškiausių Sostinės dienų akcentų – didieji koncertai Katedros aikštėje. Juose šįmet pasirodys populiarioji latvių grupė „Prata Vetra“, britai „Touch And Go“, lietuviai „Antis“ ir „Golden Parazyth“.

„Mūsų grupė prieš penkerius metus jau dalyvavo Sostinės dienose. Džiaugiamės, kad vėl esame pakviesti, nes turime daug naujienų ir premjerų. Ruošiamės surengti įspūdingą koncertą. Jį pradėsime ištrauka iš kamerinės simfonijos „Antis“, kuri sukurta specialiai mano knygos pristatymui.

Tada pagrosime dainų iš savo naujos programos „Baisiai džiugu!“. Ką tai reiškia? Maždaug tą patį, ką „žiauriai gražu“. Taip pat grosime kelias dainas iš mūsų miuziklo „Zuikis pleibojus“, kuris, mano galva, liko kiek neįvertintas. Bus ir mūsų nerūdijantys hitai. Dar viena premjera – mano parašytas pasaulio lietuvių jaunimo himnas, patriotinė daina. Būsime pačios kiečiausios formos“, - žadėjo „Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas.

Koncertas bus filmuojamas, jį vėliau ketinama išleisti DVD formatu. A.Kaušpėdas ketina Sostinės dienose pasirodyti ir kitame amplua – pristatys neseniai išleistą savo knygą „Antiška“.

Daugybė koncertų vyks Gedimino prospekte – dienomis ten karaliaus Sostinės dienų paruošta programa, o vakarais estafetę perims festivalis „Vilnius Music Week“.

Dienos programoje įdomybių netrūks – nuo jaunųjų muzikantų pasirodymų, žinomų bardų iki perkusininkų, kurie gros ir gaisrininkų įrangos dėžėmis. Vakarais prospekte ir keliuose klubuose „Vilnius Music Week“ pakvies į daugiau nei šimto grupių ir atlikėjų koncertus.

„Vilnius Music Week“ rengėjas Lauras Lučiūnas džiaugėsi , kad šįmet festivalyje dalyvaus per šimtą grupių, kurios gros dvylikoje scenų. Programoje – daugybė žinomų atlikėjų, nuo Alinos Orlovos ar Jurgos Šeduikytės iki „Golden Parazyth“ ir „Without Letters“.

Jų tikslas – pasirodyti kuo didesniam publikos ratui ir į festivalio konferenciją atvykstantiems muzikos verslo specialistams iš užsienio.

Viena festivalio naujovių – visas Gedimino prospektas bus suskirstytas į atskiras prekybos zonas.

„Trisdešimt metrų, kuriuose bus prekiaujama tik duona, tada trisdešimt – kur prekiaujama žuvimi. Ir taip toliau. Prekybininkams ši mintis nepatinka, bet miestiečiams taip bus patogiau“, - sakė Sostinės dienų rengėjai.

Kitos naujienos – ekskursijų programa, susijusi su Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai, tekstilės skulptūros.

Atskiroje knygų mylėtojų zonoje bus galima patogiai įsitaisyti ant sėdmaišių, skaityti ir gerti kavą.

„Labai džiaugiuosi, kad festivalio metu bus naujai atverti Bernardinų sodo vartai – šia pamėgta senamiesčio vieta vilniečiai galės mėgautis daug metų“, - sakė Vilniaus mero patarėjas Gintaras Sodeika.

Dar vienas naujas renginio akcentas – gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“. Jis jau sukėlė susidomėjimą – vienas šio renginio projektų yra didžiulis piešinys ant nebeveikiančio kino teatro „Lietuva“ pastato sienų.

„Idėja kilo visai netikėtai. Su „Lietuvą“ puošiančiu lietuvių menininku Ernestu Zacharevičiumi, kuris jau išgarsėjęs savo piešiniais ant sienų išgarsėjęs užsienyje, kalbėjomės, ką jis norėtų legaliai sukurti Vilniuje.

Taip kilo mintis pakviestį daugiau gatvės meno atstovų ir padaryti ne vieną, o bent penkis darbus – su visais reikalingais leidimais. Pavyzdžiui, ant vienos Rotušės kolonų tarptautinė komanda įrengs laikiną instaliaciją, kuri bus eksponuojama mėnesį.

Menininkų darbai atsiras labai gerose vietose. Apie gatvės meną kalbėsime ne tik kaip apie užrašus ant sienų. Džiugu, kad į pirmąkart rengiamą festivalį atvyko gerai žinomi amerikiečių menininkai, provokuojančiomis skulptūromis garsėjantys Markas Jenkinsas ir Sandra Fernandez“, - sakė „Vilnius Street Art“ rengėja Ūla Ambrazaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.