Internetas kelionėje: ką svarbu žinoti?

Išmanieji įrenginiai vis labiau tampa neatsiejama kasdienybės dalimi, tačiau susiformavę naudojimo įpročiai išvykus į užsienį gali pakišti koją – į svetimą šalį paimtas išmanusis telefonas ar nešiojamas kompiuteris gali ne tik suteikti naudingų žinių apie nematytą turistinį objektą, bet ir tapti tikra mobiliųjų duomenų „juodąja skyle“, apie kurios dydį sužinosite tik grįžę namo ir išvydę sąskaitą. Kaip to išvengti ir tinkamai paruošti savo mobiliuosius prietaisus kelionei į užsienį, pataria „Top Travel“ interneto produktų vystymo vadovas Tadas Rimkus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2013, 11:49 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:14 PM

Ruošiantis

Mobilieji įrenginiai gali ne tik padėti sekti žiniasklaidoje pasirodžiusių naujienų srautą, tačiau palengvinti ir pačią kelionę – padėti susigaudyti svetimame mieste, ar nurodyti turistų lankomiausias vietas. Tačiau neužteks mobilųjį telefoną įsidėti į kelnių kišenę ar nešiojamąjį kompiuterį saugiai supakuoti kuprinėje – tinkamai neparuošę išmaniųjų įrenginių, naudos keliaudami iš jų galite išvis negauti. Kita vertus, iš anksto tinkamai pasirūpinus kelionės detalėmis, atostogaujant interneto gali ir neprireikti.

Vienas iš pagrindinių išmaniojo telefono privalumų svetimoje šalyje – galimybė naudotis įvairiomis programėlėmis, kurios palengvina buvimą svečioje šalyje. Nepasiklysti padeda telefone įdiegti žemėlapiai ar navigacijos programėlės (pvz. „MapFactor“), o įvairūs kelionių planavimo įrankiai leidžia planuoti maršrutus viešajame transporte. Įdomi programėlių kategorija – miestų gidai (pvz. „Trip Advisor City Guides”), kurie veikia kaip asmeninis miesto gidas – sudaro maršrutus, rekomenduoja restoranus, randa viešbučius ir atlieka dar daug kitų užduočių. Taip pat verta pasidomėti skrydžių ir viešbučių paieškos programėlėmis. Derėtų turėti omenyje, kad interneto duomenys užsienyje yra gerokai brangesni nei naudojantis Lietuvoje, todėl prieš išvykstant reikėtų pasirūpinti be interneto veikiančiais žemėlapiais, ar navigacija.

Kelyje

Lėktuvui kylant ir leidžiantis negalima naudotis jokiais elektroniniais prietaisais. Kruiziniame aukštyje mobiliaisiais telefonais ar planšetiniais kompiuteriais naudotis jau galima, tačiau būtina įjungti skrydžio režimą (angl. „flight mode”). Tuo tarpu kompiuteriais tokiame aukštyje naudotis galima įprastai, o kai kurios skrydžių bendrovės savo orlaiviuose siūlo ir interneto ryšį.

Važiuojant į kelionę autobusu, elektroninių prietaisų naudojimas neapribotas, be to, jame dažnai veikia vietinis Wi–Fi ryšys. Tačiau jei važiuojama į užsienį ir naudojami mobiliojo operatoriaus duomenys, reikia stebėti, kada įrenginys persijungs prie užsienio operatoriaus – duomenų apmokestinimas itin pabrangs. Kainų pokyčiai priklauso ir nuo ryšio operatoriaus, ir nuo šalies, į kurią keliaujama – Europos šalyse vieno megabaito kaina vidutiniškai siekia apie 1,8 lito, tačiau internetu naudojantis, pavyzdžiui, Indijoje, kaina, priklausomai nuo ryšio operatoriaus, gali šoktelėti ir iki 26 – 35 litų.

Nuvykus

Pasiekus kelionės tikslą derėtų įsitikinti, jog išmaniuosiuose telefonuose išjungtas mobiliųjų duomenų naudojimas ir užsienyje jungtis tik prie nemokamo Wi–Fi ryšio arba įsigyti vietinio operatoriaus SIM kortelę. Taip išvengsite didelių sąskaitų už duomenų naudojimą, kadangi mobiliuosiuose įrenginiuose interneto duomenys naudojami net nieko nenaršant – pavyzdžiui, programėlėms siunčiantis atnaujinimus. Kad veiktų skambučių paslauga, reikėtų pasitikrinti, ar yra aktyvuotas tarptinklinis ryšys (angl. roaming).

Ieškant nemokamo Wi–Fi taškų, pirmiausia siūloma dairytis viešbučių, degalinių, svarbiausių miestų viešųjų erdvių, kavinių. Daug kas priklauso ir nuo šalies – Šiaurės Europoje interneto ryšį rasti galima beveik visur, Pietų Europa šiuo atžvilgiu kiek atsilikusi, o kai kuriose šalyse prisijungti prie interneto yra didžiulė problema, ypač kalbant apie kai kurias Azijos šalis. Tai reikėtų išsiaiškinti dar planuojant kelionę, ir, žinoma, tinkamai ruoštis: iš anksto atsisiųsti reikalingas programėles, susidėlioti maršrutą, apsirūpinti viešbučių rezervacijos patvirtinimais.

Galų gale, beveik visą XXI a. žmonės keliavo be interneto ir jiems puikiai sekėsi. Daugelyje situacijų interneto ryšys nėra didelė būtinybė – dingęs internetas kelionės metu yra gerokai mažesnė bėda nei pamestas pasas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.