Aktorė J.Zinkevičiūtė Maroke patyrė kultūrinį šoką

„Pasiruoškite kultūriniam šokui“, – vykstantiems pasižvalgyti po kurortinį turistų pamėgtą Maroko miestą as Suvairą (As Suwayra, Essaouira) patarė aktorė Justė Zinkevičiūtė (24 m.).

J.Zinkevičiūtė.
J.Zinkevičiūtė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-23 17:12, atnaujinta 2018-02-20 04:55

Ant Atlanto vandenyno kranto įsikūrusios as Suvairos paplūdimiai neprimena vakarietiškų – net ir karštą dieną neišsirenkite iki šortų, neapnuoginkite pečių.

Šiame kurorte, kaip ir visame Maroke, vietos gyventojai vilki ilgus drabužius, aklinai dengiančius kūną. Moterys netgi slepia savo plaukus. Tai varžo ir turistus, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Gyvenimo būdas".

„Atvykėliai gerbia marokiečių papročius ir aplinką, todėl nevaikšto su šortais. Dažniausiai ir turistai mūvi ilgas kelnes, turistės segi sijonus. Moterims netgi patariama nežiūrėti tiesiai į akis vietos vyrams“, – šyptelėjo šviesiaplaukė kino ir teatro aktorė.

Pažinčiai su as Suvaira pakanka 24 valandų, nes kurortas nedidelis. Rytmetį, kol saulė dar nesiritinėja žeme, aplankykite senamiestį. Jį sudaro uostas, žuvų ir suvenyrų turgus, gynybinė siena su pilimi.

Vietos gyventojai turistus tikina, kad toje pilyje, atlaikiusioje užkariautojų antpuolius, prieš daugiau nei dešimtmetį buvo filmuojama amerikiečių režisieriaus Williamo Oliverio Stone’o vaidybinė juosta „Aleksandras Makedonietis“.

„Filme ta pilis atrodo geriau nei tikrovėje, nes jos sienos šiuo metu yra aptrupėjusios“, – patikino J.Zinkevičiūtė.

Jei žuvų turguje išsirinksite kokį nors žvejų laimikį ir restorane jums bus pasiūlyta jį iškepti, būkite atsargūs. Jeigu jūsų skrandis ir įpratęs prie kulinarinių išbandymų, pagalvokite, ar rizikuotumėte valgyti ant žarijų iškeptą neišdorotą žuvį? Taip ji ruošiama as Suvairoje.

„Po tokių pietų ne visi gerai jautėsi. Tad verčiau pietaukite tik viešbučių, kuriuose apsistojote, restoranuose“, – patarė Justė.

Kadangi kurorte klesti žuvų prekyba, prie restoranų atvykėliams įkyriai siūloma iškepti vandenyno gėrybių. Jeigu tvirtai žinote, kad nepirksite, nesileiskite į kalbas.

„Prekeivių mandagumas greitai dingsta, kai nusprendi nebepirkti. Tuomet jie gali pirkėją pasiųsti labai toli“, – juokėsi tokias prekybos scenas iš arti mačiusi lietuvė aktorė.

Kai pabos vaikščioti po žuvų ir suvenyrų turgų, sukite atsikvėpti į paplūdimį natūraliame gamtos prieglobstyje. Rudeninė saulė vidurdienį spigina neprastai. Termometro stulpelis šokteli per trisdešimt laipsnių karščio. Išsitieskite ant gultų, panerkite į sūrias Atlanto bangas.

Keista, bet už gultus mokėti nereikia. Gal rinkliavos nėra dėl to, kad vietos gyventojai iš poilsiautojų tikisi išpešti pinigų už jodinėjimą kupranugariais, kurie ganosi paplūdimyje?

Nenustebkite, kad paplūdimyje nėra švaru, juk ir keliaujant po Maroką į akis krinta šiukšlės. Tad vaikščiodami pakrante žiūrėkite po kojomis, kad neįmintumėte į kupranugarių išmatas.

Net jei taip atsitiko, nesigailėkite – as Suvairą vertėjo pažinti.

Baigiantis dienai grįžkite į senamiestį, apsilankykite apžvalgos bokšte – vaizdas į vandenyną, uoste plūduriuojančios valtys, daugybė namų stogų praskaidrins nuotaiką. Įamžinkite fotoaparatu kurorto panoramą. Nuotraukos tikrai papuoš jūsų kelionių albumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.