Sužinokite, kuo žada nustebinti Ryga – Europos kultūros sostinė 2014

Jau sausio mėnesį mažiau nei už 100 km nuo Lietuvos sienos esanti Ryga kartu su Švedijos šiaurėje esančiu Umea miestu perims Europos kultūros sostinių vairą. Ir visai nesvarbu, ar jau esate skersai išilgai išmaišę Rygos senamiestį, ar dar tik planuojate užsukti į kaimyninę sostinę, 2014-ieji pateiks daugybę progų ir priežasčių aplankyti buvusį Hanzos pirklių sąjungos miestą ir UNESCO saugomą senamiestį, Vec Rigą, rašo kelioniumanija.lt.

Ryga – Europos kultūros sostinė 2014.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Ryga – Europos kultūros sostinė 2014.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 18, 2013, 9:53 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:55 PM

Įspūdingas atidarymas – gyva knygų gerbėjų grandinė

Rygos – Europos kultūros sotinės – metų atidarymą 2014 m. sausio 17-19 dienomis lydės ne vienas renginys, tačiau didžiausią simbolinę reikšmę turės sausio 18 dieną vyksiantis naujos bibliotekos – Gaismas pils („Šviesos pilis“) – atidarymas. Išskirtinis jis bus tuo, kad iš senos bibliotekos į naująją knygos bus perduodamos gyva žmonių grandine, besitęsiančia iki kito Dauguvos upės kranto. Tai aliuzija ir į 1989 metų įvykius, kai Baltijos šalių gyventojai stojo į gyvą žmonių grandinę, Baltijos kelią, kuris simbolizavo nenumaldomą laisvės troškimą. Šį kartą Latvijos sostinė Ryga, pasinaudodama Europos kultūros sostinės titulu, nori pabrėžti kultūros vertę ir vaidmenį, kuri visais laikais vienijo ir tebevienija žmonės. Atidarymą žymės ir kitas svarbus renginys – žymaus miuziklų režisieriaus, dirbusio Rygoje, Ričardo Vagnerio opera „Rienzi“. Renginyje „Born in Rīga” bus pristatyta daugybė solinių koncertų, atliekamų žymių dainininkų, gimusių Latvijoje.

Svarbiausia – kūrybiškumas ir saviraiška

2014 metų Europos kultūros sostinė Ryga nori skatinti žmones dalyvauti ir reikšti savo nuomonę, atskleisti savo kūrybiškumą. Šiuo tikslu organizuojamas moderniojo meno festivalis „Survival Kit“, į kurį įsitraukti galės visi norintys, dalyvaudami įvairiose diskusijose arba užsiėmimuose. Rygos kūrybiniai kvartalai (Creative quarters) pristatys skirtingas programas, kiekvienas parodydamas savo unikalumą. Kūrybiškumas bus atskleistas ir per gintaro prizmę projekte „Amber Road“. Šiame projekte dalyvaujantys muziejai, galerijos, parodos demonstruos gintaro ekspozicijas, atspindinčias šio mineralo svarbą kultūros, istorijos, medicinos, technologijų ir geologijos kontekste.

Rygą nušvies laužai ir meno instaliacijos

Vienas didžiausių saulėgrįžos festivalių vyksta Rygoje, o birželio 23 ir 24 dienos Latvijoje oficialiai yra nedarbo dienos ir vadinamos atitinkamai Līgo (vidurvasario išvakarės) ir Jāņi diena. 2014-aisiais Saulėgrįžos arba Joninių šventė bus dar įspūdingesnė, nes sukvies svečius iš visos Europos. Viena gražiausių Latvijos vietų, išsiskirianti viduramžių atmosfera ir apipinta legendomis – Turaidos pilis – lankytojams siūlys specialią festivalio programą. Svečiai galės pinti gėlių vainikus, gaminti tradicinį Jāņi sūrį, deginti laužus ir laukti aušros dainuodami ir šokdami skambant Latvijos liaudies muzikai. Kultūros sostinės renginių maratoną vainikuos dar vienas įspūdingas renginys, vienas didžiausių šviesos festivalių šiaurės Europoje – tai jau tradiciniu tapęs Staro Rīga šviesos festivalis, rengiamas lapkričio mėnesį. Šio festivalio lankytojai išvys kitokią Rygą – nuostabiai nušviestą įvairių meno instaliacijų. Unikalia šviesos meno dalimi bus paversti pastatai, tiltai, skverai ir žymios skulptūros, dar labiau pagyvinami muzikiniais ir teatro elementais.

Kultūros sostinės renginių uždarymo programa taip pat bus išskirtinė – gruodžio 13 dieną Ryga sukvies garsiausius Europos režisierius, aktorius ir žiniasklaidos atstovus bei įteiks Europos filmų akademijos apdovanojimus.

Pagrindiniai Rygos - Europos kultūros sostinės 2014 m. renginiai:

Sausio 17-19 d. Atidarymo šventė, įvairios miesto vietos. Sausio 17 d. Vagnerio opera „Rienzi“ (premjera), Latvijos nacionalinė opera. Sausio 17-balandžio 19 d. „1914“, Latvijos Nacionalinis Meno Muziejus. Balandžio 30-rugsėjo 26 d. Buvusio Valstybės Saugumo Tarybos pastato atidarymas, Brīvības g. 61. Birželio 21-24 d. Vasaros saulėgrįža, įvairūs renginiai po atviru dangumi. Liepos 1-gruodžio 31 d. „The Book 1514-2014“, nauja Latvijos Nacionalinė Biblioteka. Liepos 9-19 d. Pasaulio chorų festivalis, įvairios Rygos vietos. Rugsėjo 3 d. „Force Majeure“ (premjera), Splendid Palace Cinema. Rugsėjo 4-21 d. „Survival Kit“, įvairios miesto vietos. Lapkričio 14-18 d. „Staro Rīga“, įvairios Rygos vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.