Juodoji ir Baltoji šventyklos Tailande: Čiangrajaus vartai į rojų ir pragarą

Visiems europiečiams, pirmą kartą įkėlusiems koją į Tailandą, įspūdį padaro neįtikėtino grožio, išmonės ir kūrybiškumo šventyklos. Azijoje jau gyvenu trečią mėnesį, tačiau iki šiol nepaliauju stebėtis šiais meno kūriniais, kurie turi dar ir dvasinę prasmę.

Daugiau nuotraukų (1)

Astra Petkūnaitė

Jan 7, 2014, 1:43 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:53 PM

Mano kelionė po Tailandą prasidėjo nuo šiaurės, kur yra įsikūręs Čiangrajaus miestas. Būtent čia pirmą kartą išvydau dvi be proto tarpusavy skirtingas ir išsiskiriančias iš visų kitų Tailando šventyklų vietas – Baltąją ir Juodąją šventyklas, rašo kelioniumanija.lt.

Baltoji šventykla - rojaus vartai

Wat Rong Khun, arba kitaip Baltąją šventyklą, galima drąsiai vadinti moderniojo meno Budizmo šventykla. Ją 1997 metais pradėjo statyti vietinis menininkas Chalermchai Kositpipatas. Jis garsėja tuo, kad savo kūriniuose naudoja Budos atvaizdą. Kad šio menininko sukurta šventykla yra netradicinė, pasakys kiekvienas, vos į ją pažvelgęs - balta it pienas, blizgi ir švytinti iš išorės, kraujo raudonumo iš vidaus. Labai nedaug trūko, kad Baltoji šventykla būtų pigaus kičo pavyzdys, tačiau menininkas tobulai išlaviravo ant šios plonos linijos.

Prieštaringai vertinamas menininkas

Ch.Kositpipatas baigė prestižinį vizualinių menų universitetą Tailande. Iš karto po bakalauro studijų baigimo menininkas pradėjo tapyti reklaminius filmų plakatus ir jau tuomet išryškėjo jo skiriamasis bruožas. Chalermchai savo darbuose talentingai sujungė šiuolaikinius vaizdinius ir šventyklų meną. Nenuostabu, kad 1988 metais jis buvo pakviestas į Londoną, kur jam buvo pasiūlyta apipavidalinti Wat Buddhapadipa šventyklą. Darbas truko net ketverius metus ir sulaukė daug prieštaringų vertinimų.

„Sulaukiau priekaištų iš visų – Tailando valdžios, vienuolių ir kitų menininkų. Jie sakė, kad tai, ką aš darau, nėra tailandietiškas menas“, - kartą interviu sakė pats Ch. Kositpipatas. Tačiau aplinkinių požiūris į jo darbus pasikeitė, kai jo klientu ir darbų gerbėju tapo dabartinis Tailando karalius Rama IX.

Baltąją šventyklą menininkas pastatė savo gimtajame krašte – Čiangrajaus provincijoje. Tiksliau – vis dar stato. Menininkas yra pasakęs, kad mirtis gali sustabdyti tik jo svajonę, bet ne projektą. Jis tiki, kad pradėtus darbus, kuriems iš viso jis mano reiksią 70 metų, tęs ir kada nors užbaigs talentingi jo padėjėjai. Be to, Ch.Kositpipatas tiki, kad toks darbas jam suteiks nemirtingumą.

Ne mažiau išskirtinis nei šventyklos išorė yra jos vidus. Čia užsukę turistai gali atrasti velionio popkaraliaus Michaelo Jacksono atvaizdą, garsiųjų Niujorko Brolių dvynių paveikslą ar net ženklą „Nerūkyti“.

Juodoji šventykla - kelias į tamsą

Juodoji šventykla, tailandietiškai vadinama Baam Dam, Čiangrajaus provincijos šiaurėje atsirado kiek vėliau nei Baltoji, tad natūralu, kad aplinkinių šie du statiniai yra nuolat lyginami. Iš pirmo žvilgsnio – tai dvi visiškai priešingos šventyklos, simbolizuojančios gėrį ir blogį, dangų ir pragarą.

Tačiau ir antroji šventykla buvo pradėta statyti iš šio krašto kilusio menininko, Thawano Duchanee. Kuomet apie Juodąją šventyklą kalbėjausi su vietiniu gidu, jis teigė, kad abu šiuos statinius sukūrę menininkai yra draugai ir tikrai nebando konkuruoti. Juo labiau, kad Baltoji šventykla pasiglemžia didžiąją dalį turistų ir, žinoma, pajamų. Abi šios šventyklos yra statomos iš gautų aukų. Deja, pasižiūrėti į Juodąją šventyklą atvyksta labai maža dalis smalsuolių. Man asmeniškai, Baltoji šventykla įspūdingesnė, tačiau jos minusas tas, kad ji stovi visai šalia kelio. Vaikščiodamasis po užburiantį sodą ar lipdamas laiptais į šventyklą, nuolat girdi pravažiuojančių automobilių gausmą.

O štai Juodoji šventykla yra gerokai toliau nuo pagrindinio kelio ir miesto. Ji stovi gamtos prieglobstyje, kuris suteikia atmosferai paslaptingumo ir mistikos. Šios šventyklos kompleksą sudaro daugybė įvairios paskirties pastatų, kurių nemaža dalis yra egzotinių gyvūnų iškamšos. Tačiau neapsigaukite, T.Duchanee nėra medžiotojas, jis šiuos eksponatus tiesiog pirko. Kitas įdomus faktas, kad šventyklos teritorijoje gyvena ir pats menininkas, tačiau jį sutikti turistams nėra taip paprasta. Thawanas keliauja po visą pasaulį, nemažai laiko praleidžia JAV, dirba universiteto dėstytoju ir net turi savo TV laidą, kurioje kaunasi jaunieji menininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.