Pasirink žiemos kurortą, kuriame poilsiauja pasaulio garsenybės

Garsusis vokiečių rašytojas Thomas Mannas Sankt Moricą pavadino „gražiausia pasaulio vieta“, bet kai šį žiemos slidinėjimo kurortą užplūdo turtuoliai, jis vadinamas brangiausia pasaulio vieta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 14, 2014, 5:26 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:20 PM

Garsusis vokiečių rašytojas Thomas Mannas Sankt Moricą pavadino „gražiausia pasaulio vieta“, bet kai šį žiemos slidinėjimo kurortą užplūdo turtuoliai, jis vadinamas brangiausia pasaulio vieta.

Pasaulio žiniasklaidos teigimu, Sankt Moricą yra pamėgę tokie garsūs atlikėjai kaip Robbie Williamsas, Madonna, Holivudo žvaigždė Uma Thurman, Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas.

Anksčiau šiame Šveicarijos žiemos slidinėjimo kurorte ne kartą lankėsi rašytojas Th.Mannas, legendinis nebyliojo kino režisierius ir aktorius Charlie Chaplinas, Holivudo žvaigždė Greta Garbo, prodiuseris ir kino režisierius Alfredas Hitchcockas.

Sankt Moricas – prestižinis, prabangus ir elegantiškas kalnų kurortas, priklausantis kurortų tinklui „Best of Alps“. Miestelį, įsikūrusį 1865 metrų aukštyje Rytų Alpių kalnų pietvakarinėje dalyje, Engadino slėnyje šalia to paties pavadinimo kalnų ežero, supa vaizdingos viršukalnės ir kone 322 dienas per metus lepina saulė. Tad nieko nuostabaus, jog kai kuriuose reklamos lankstinukuose rašoma, kad Sankt Morico simbolis – saulė.

Pasakojimas apie šį kurortą – tai pasakojimas apie prabangą, su kuria susiduriama kone kiekviename žingsnyje: rožiniai „Cadillac“, šinšilų kailiniais apsigobusios ponios, prabangios milijardierių vilos ir ištaigingi privatūs lėktuvai.

Apie 5 tūkstančius gyventojų turintis ramus Šveicarijos kalnų miestelis – vienas iš nedaugelio Europoje, kuris gali didžiuotis ir pasigirti įspūdingai ilgu jį pamėgusių įžymybių ir turtuolių sąrašu. Jie, atvykę į Sankt Moricą, nepatiria jokių nepatogumų: nusileidžia privačiais lėktuvais šalia miestelio esančiame oro uoste.

Į šį žiemos slidinėjimo kurortą atvyksta mėgstantys ypač gerą aptarnavimą ir jaučiantys malonumą leisti pinigus. Pagrindinėje Sankt Morico gatvėje viena paskui kitą rikiuojasi garsiausių pasaulio dizainerių parduotuvėlės, kurios vilioja spindinčia prabanga ir akinama šypsena pardavėjų, pasirengusių tenkinti bet kokį storų piniginių savininkų įgeidį.

Prabangos išlepintiems poilsiautojams siūlomi net 5 aukščiausios klasės – penkių žvaigždučių viešbučiai (iš viso yra 40 viešbučių – 12 tūkstančių vietų).

Iš pradžių Sankt Moricas, garsėjęs gydomaisiais mineraliniais vandenimis, buvo vasaros poilsio vieta, į kurią suplūsdavo Europos įžymybės ir aristokratai.

Sankt Moricas – veikiausiai vienintelis pasaulio kurortas, kur stovi paminklas žiemos turizmo viešbučio įkūrėjui. „Badrutt’s Palace“ savininkui Johannesui Badruttui labai nepatiko, kad žiemą jo viešbutis tuščias.

Pasakojama, kad 1864-ųjų vasarą J.Badruttas savo svečiams iš Anglijos pasiūlė atvykti ir žiemą, ilsėtis veltui, o jei nepatiks, jis apmokėsiąs visas jų kelionės išlaidas.

Anuomet važiuoti atostogų į kalnus, ir dar žiemą, buvo tolygu beprotystei. Tad J.Badruttas dar pažadėjo, kad jei anglams patiks ilsėtis šiuo metų laiku, jie galėsią likti kiek širdis geidžia. Atvykę į Sankt Moricą sutikti Kalėdų svečiai užsibuvo net iki Velykų. Taip atsirado Sankt Morico legenda.

Nuo to laiko vasaros poilsio kurortas pamažėle pradėjo garsėti kaip kalnų slidinėjimo centras, tokia jo šlovė po truputį užgožė gydomųjų mineralinių vandenų populiarumą.

Likimo ironija, bet dabar Sankt Moricas stengiasi susigrąžinti vasarotojus. Tiesa, taip pat kaip ir miestelis vadinamas ežeras negali pasigirti malonia vandens temperatūra: vasarą jis įšyla tik iki 14 laipsnių. Užtat kokio nepaprasto grožio šis kalnų ežeras!

Nors Sankt Moricas turi vieno pirmųjų pasaulio kurortų vardą, senų statinių, suteikiančių nepakartojamo žavesio bet kokiam miestui, išliko tik vienas kitas. Kažkada šiose vietose gyveno šveicarų ūkininkai – iš viso 20 šeimų. Kurortui augant jų namai pranyko tarp daugybės naujų pastatų.

1913 metais Sankt Morice buvo pastatyta paskutinio Rusijos caro Nikolajaus II vasaros rezidencija, bet į ją jis su šeima nesuspėjo atvykti. Dabar čia įsikūręs prabangus viešbutis „Carlton“ ir Viduržemio jūros virtuvės restoranas „Le Romanoff“.

Sankt Moricą atrado ir turtingi rusai. Jų elgesys pradžioje ne itin patiko vietos gyventojams, bet dabar atvykėlių manieros jau pakitusios: tapo santūresni ir nebemosuoja gumele perjuostomis dolerių krūvelėmis.

Rusai į Sankt Moricą atvyksta tik žiemą ir pinigų čia palieka daugiausia. Per dvi savaites – tiek dažniausiai užsibūna kurorte – atvykėliai iš Rusijos pinigų išleidžia daugiau nei italai per visus metus. Tuo giriasi Rusijos žiniasklaida.

Prieš stačiatikių Kalėdas rusai išsiruošia namo, šveicarų moksleivių sporto atostogos būna tik vasarį, tačiau sausio 30-ąją prasideda polo pasaulio taurės turnyras ant Sankt Morico ežero ledo ir tuomet kurortą užplūsta garsenybės.

Apskritai sausio pabaigoje kurorte sumažėjus turistų skaičiui krinta ir kainos – net liukso kategorijos viešbučių. Penkių žvaigždučių „Giardino Mountain“ (sausio 12-osios–vasario 9-osios laikotarpiu) dviviečiame kambaryje įsikūręs vienas asmuo moka 300 eurų.

Sankt Moricas garsėja ne tik slidinėjimo trasomis, sausu klimatu, kuris vadinamas šampaniniu, bet ir restoranais. Todėl Pasaulio viršūnėje – taip nekukliai tituluojasi ir šis Šveicarijos Alpių miestelis – kasmet žiemą vyksta Gastronomijos festivalis („Gourmet Festival“), į kurį suvažiuoja aukščiausios klasės virėjai iš viso pasaulio.

Jie kartu su vietos kolegomis virtuvėje kuria tikrus stebuklus. Virtuvės meistrai susirenka čia pademonstruoti savo talento iš-skirtinių patiekalų vertintojams arba tiesiog jų mėgėjams. Penkias dienas geriausiuose Sankt Morico viešbučiuose gurmanai skanauja šedevrus, o festivalio kulminacija – 300 asmenų pietūs garsiajame „Kempinski Grand Hotel des Bains“.

Atvykstantys į Sankt Moricą neturi laiko nuobodžiauti. Jei kalnų slidinėjimas (90 trasų, kurių bendras ilgis siekia 350 kilometrų), snieglenčių sportas pabodo, galima užsukti į čiuožyklą, pasivažinėti sniego rogėmis, atsipalaiduoti SPA centruose, baseinuose, pajodinėti žirgais, pažaisti skvošą ir tenisą sporto salėse. Vakarais laukia prabangūs restoranai, naktiniai klubai.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.