Politikos išsišokėlį M.Gervaldą pakerėjo arabų rojus

Nacionalistines idėjas propaguojantis šiaulietis Mindaugas Gervaldas  (40 m.), anksčiau turėjęs Murzos pavardę, tebegyvena kelionės į Jungtinių Arabų Emyratus (JAE) įspūdžiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 31, 2014, 10:54 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:07 PM

Kartu su savo žmona, Maskvoje gyvenančia rašytoja ir politologe, Zlata Gervaldiene Naujuosius metus JAE sutikęs M.Gervaldas sakė, kad per kelionę siekė ne tik pamatyti turistų lankomas vietas, bet ir kuo daugiau sužinoti apie šios šalies gyvenimą.

„Lietuvos politikai iš JAE vadovų galėtų pasimokyti, kaip reikia mylėti savo žmonės ir tarnauti jų gerovei. Apie šios valstybės socialinę politiką net nėra ką ir kalbėti – ten įgyvendinta viskas, ką esame įtraukę į savo partijos programą“, - portalui lrytas.lt tvirtino Lietuvių tautos sąjungos (LITAS) įkūrėjas ir vadovas M.Gervaldas.

Nacionalistinėmis pažiūromis garsėjantis šiaulietis įsitikinęs, kad tikrosios gerovės JAE šaltinis ne iš jos gręžinių trykštanti nafta, o šalies vadovų sugebėjimas tuos pinigus efektyviai panaudoti:

„Naftos gavyba padėjo pamatą JAE ekonomikai, tačiau dabar tik apie 10 procentų už naftą gautų pinigų keliauja į valstybės biudžetą. Ši šalis nebėra priklausoma nuo naftos gavybos ir tai yra jos vadovų nuopelnas“.

Pasirinko blaivybės oazę

JAE sudaro septyni emyratai. Reginių ar pramogų ieškantys turistai dažniausiai renkasi Abu Dabio arba Dubajaus emyratus.

Mindaugas ir Zlata Gervaldai pasirinko Šardžos emyratą. Tokį pasirinkimą lėmė ne tik pigesnė kelialapio kaina, bet ir Šardžos emyrate galiojantis „sausasis įstatymas“.

„Jei kituose emyratuose alkoholio gali įsigyti kavinėse ar viešbučiuose, tai Šardžoje jo negausi niekur. Man su Zlata „sausasis įstatymas“ tiko – girtų žmonių galiu prisižiūrėti visur, norėjosi jų nematyti bent per Naujųjų metų šventę“, - sakė blaivybę propaguojantis M.Gervaldas.

Dauguma lėktuvu su Gervaldais iš Lietuvos atskridusių turistų rinkosi ne tokiais griežtais įstatymais garsėjančią Šardžą, o Dubajų ar Abu Dabį.

Kartu su mumis į Šardžą pasuko vos kelios tuo pačiu lėktuvu iš Lietuvos atskridusios šeimos, o likę turistai, tarp kurių buvo ir politikai Algirdas Butkevičius, Rolandas Paksas ir Vygaudas Ušackas,  rinkosi „laisvesnį režimą“.

Mes su Zlata į JAE skridome ne pasikaitinti ir pasilepinti, o susipažinti su ta šalimi ir kuo daugiau apie ją sužinoti, todėl nesigailime pasirinkę Šardžos emyratą“, - sakė M.Gervaldas.

Papirko ideali švara ir tvarka

Po šalį pakeliavęs, ne tik su gidais, bet ir su atsitiktinai sutiktais žmonėmis pabendravęs M.Gervaldas įsitikino, kad visi kaip vienas giria JAE įkūrėją šeichą Zayedą, kuris mirė 2004 metais.

„Buvęs šalies vadovas mylimas už tai, kad buvo supratingas ir teisingas – neištaškė už naftą gautų pinigų, o panaudojo juos tautos gerovei.

Nors JAE klesti absoliutinė monarchija, o ne vakarietiška demokratija, jaučiasi, kad šalyje yra šeimininkas, kad valdžia yra atsakinga prieš savo piliečius.

Gatvėse - ideali tvarka ir švara. Per visą kelionės laiką neteko išvysti girto žmogaus. Žmonės šioje šalyje labai religingi. Maldos namai įrengiami netgi prekybos centruose.

Labai daug moterų rengiasi juodais apdarais, galvą pridengia hidžabu. Iš pažiūros tokia moteris atrodo lyg ir užguita, tačiau iš tikrųjų jos yra laisvos: vaikšto po parduotuves apsipirkinėja, nešiojasi naujausių modelių telefonus ir kompiuterius, važinėja prabangiais automobiliais“, - savo pastebėjimais pasidalino M.Gervaldas.

Piliečiai vaikšto pakelta galva

Nacionalistines idėjas propaguojančiam šiauliečiui įspūdį paliko ir tai, kad JAE pilietybę turi tik čia nuo seno gyvenantys beduinų kilmės asmenys ir jų palikuonys, o atvykėliai turi tenkintis darbo vizomis: „Iš daugiau nei 8 milijonų gyventojų JAE pilietybę turi apie 1,5 milijono žmonių.

Žemė šioje šalyje gali įsigyti tik jos pilietis. Žmonės didžiuojasi savo pilietybe. Šalyje pilna vėliavų, jos kabo prie namų ir ant namų balkonų, ir statybų aikštelėse.

Kad žmonės didžiuojasi savo šalimi, gali pastebėti netgi pažvelgęs į jų eiseną.

Jei Lietuvoje didesnioji dalis žmonių eina susirūpinę, nepatenkinti, nuleidę galvą, o Vakarų Europoje vaikšto atsipalaidavę, tai JAE žmonės žengia tiesiai, pasitempę, pakelta galva. Matosi, kad jie didžiuojasi, jog yra tos šalies piliečiai“.

M.Gervaldui imponavo ir tai, kad gerus santykius su JAV palaikanti JAE neįsileidžia Izraelio piliečių.   Neužgyvenai turto – lauk iš šalies

Prakalbęs apie socialinę JAE valdžios politiką M.Gervaldas sakė, kad šioje srityje nebūtų prie ko prikibti.

„Vos gimus vaikui jo sąskaitoje atsiranda 20 tūkstančių JAV dolerių. Nemokamas mokslas ir nemokamas gydymas. Jokių mokesčių, išskyrus – komunalinius.

Mažas nusikalstamumas, dėmesys ekologijai ir jokio kyšininkavimo. Ir visa tai pavyko įgyvendinti per 42 metus (tiek laiko gyvuoja JAE) – anksčiau iš šio krašto be naftos buvo eksportuojamos tik datulės.

JAE piliečiai taip gerai negyventų, jei valstybė bandytų įgyvendinti lygybės politiką visų šalies gyventojų atžvilgiu. Dabar gi į šią šalį dirbti atvykęs užsienietis negali naudotis tokiomis pat privilegijomis, kaip tos šalies pilietis.

Užsienietis gali studijuoti JAE universitetuose, tačiau už tai turi mokėti pinigus. Jei žmogus sąžiningai dirba, tai gali ir padoriai gyventi. Darbo šioje šalyje yra – statybų aikštelėse darbai čia virė ir gruodžio 31-ąją, ir sausio 1-ąją.

Mažiausias atlyginimas, kurio gali tikėtis juodadarbis, siekia 6 tūkst litų. O maisto produktų ir buities prekių kainos JAE  nesiskiria nuo esančių Lietuvoje, ten žymiai brangesnis tik vanduo.

Įstatymai JAE sukurti taip, kad užsienietis šioje šalyje negalėtų apsigyventi visam laikui.

Su darbo vizomis čia atvykę žmonės šalį turi palikti, jei iki 60 metų neįsigyja nekilnojamojo turto. Jei iki nustatyto termino užsienietis turto įsigyja, jam leidimas gyventi JAE pratęsiamas iki 99 metų“, - jam patikusius svečios šalies įstatymus vardijo M.Gervaldas.

Žino savo teises ir pareigas

Paklaustas, ko iš rojų savo piliečiams sukūrusių JAE vadovų galėtų pasimokyti Lietuvos vadovai, M.Gervaldas atsakė: „Sąžiningumo ir tarnystės savo žmonėms“.

Pasak šiauliečio, JAE su švyturėliais važinėja tik greitosios pagalbos, gaisrinės ir policijos automobiliai, o tenykščių vadovų ir ministrų automobiliai jų neturi.

„Jie transporto pralaidumo problemą sprendžia platindami kelius ir gerindami infrastruktūrą visiems, o ne uždarydami kelią, kad kažkas viršesnis kitų sąskaitą galėtų greičiau pravažiuoti.

Ministrai ten asmeninių vairuotojų neturi ir vairuoja patys. Nors šioje šalyje klesti absoliutinė monarchija, tačiau valdžia išties yra arti žmogaus.

Žmonės žino savo teises ir pareigas, žino, kad įstatymų reikia laikytis ir kad jų, davęs kyšį, neapeisi“, - JAE santvarkos privalumus vardijo M.Gervaldas.

Pripažinęs, kad JAE gerovės pagrindu tapo čia išgaunama nafta, M.Gervaldas tvirtino, kad „juodasis auksas“ tik paklojo šio klestėjimo pamatus, o visa kita atsirado šios šalies vadovų išmanumo ir gero valdymo dėka.

Apžiūrėjo įspūdingus statinius

Per ekskursiją Abu Dabio ir Dubajaus emyratuose lankęsis M.Gervaldas sakė, kad jam labiau patiko sostinė Abu Dabis, kur daugiau žalumos, nei įspūdingais statiniais garsėjanti JAE verslo sostinė – Dubajus.

Bene didžiausią įspūdį Mindaugui ir Zlatai Gervaldams paliko sostinėje regėta šeicho Zayedo mečetė, kurios statyba kainavo 560 milijonų JAV dolerių.

Pora taip pat lankėsi ir prabangiausiu pasaulyje laikomame burės formos 321 metrų aukščio viešbutyje „Burj Al Arab“ bei aukščiausiame pasaulio statinyje - 828 metrų aukščio „Burj Khalifa“.

„Užsukę į  „Burj Khalifa“ mėgavomės ne tik iš 43 bei 123 šio statinio aukštų atsiveriančia panorama, bet ir apsilankėme 50 aukšte esančiame bute. Pas šiame butą gyvenantį draugą užsukti mus pakvietė žmogus, su kuriuo mes susipažinome per šią ekskursiją.

Išskirtiniame pastate esantis 70 kvadratinių metrų ploto butas jo savininkui kainavo 8 milijonus JAV dolerių“, - sakė M. Gervaldas.

Politikas pats augina sūnų

Kol Mindaugas ir Zlata keliavo po JAE, jų atžala – pusantrų metų Tautvilu Rapp-Gervaldu – rūpinosi močiutė.

Prieš dvejus metus susituokę Mindaugas ir Zlata tebegyvena atskirai.

Rusijos grafaitės titulą turinti rašytoja ir politologė Z.Gervaldienė daugiausia laiko praleidžia savo bute Maskvoje, kur ruošia moksleivius stojimui į aukštąsias mokyklas.

„Vasarą Zlata praleidžia Šiauliuose. Kitu metų laiku ji į Šiaulius aplankyti manęs ir sūnaus atvyksta kas pusantro-du mėnesius.

Pavasarį spręsime, ar Zlata jau šiemet persikels gyventi į Lietuvą“, - apie šeimos planus pasakojo M.Gervaldas.

Sūnų auginantis ir žmonos įkurtoje įmonėje „Zlata investicijos“ konsultantu dirbantis M.Gervaldas neneigė pastaruoju metu kiek atitolęs nuo politinės veiklos.

„Partija egzistuoja, visuomeninis darbas vyksta – nuo rudens renkame parašus referendumui dėl žemės nepardavimo užsieniečiams. Tiesa, apsukos gal ne tokios, kokios buvo anksčiau, bet paaugus sūnui, manau, vėl galėsiu daugiau dėmesio skirti politinei veiklai“, - sakė M.Gervaldas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.